Pana sa apara smartphone-urile, Nokia a fost liderul de necontestat in lumea comunicatiilor. Telefoanele se miscau excelent, aveau baterii foarte bune, consumatorii erau multumiti, iar veniturile gigantului finlandez - pe masura. Odata cu lansarea iPhone-ului, a inceput sfarsitul Nokia. Incapabil sa tina pasul cu noul trend, gigantul s-a prabusit. Va reusi Microsoft sa relanseze business-ul?
Sunt multi experti care cred ca, prin preluarea diviziei de telefoane mobile Nokia, pentru care a platit 5,4 miliarde de euro, gigantul american Microsoft si-a bagat "mortul in casa".
Americanilor le va fi greu sa se lupte cu gigantii Apple, Samsung, LG, Sony, intr-o industrie in care concurenta pe inovatie si promovare sunt la cel mai inalt nivel.
Nokia a lansat, in ultima vreme, o gama de telefoane colorate, ieftine, cu Windows Phone. Cel mai spectaculos, Nokia 925, este chiar un telefon bun, dar nu cel mai bun din piata.
Chiar daca, din punct de vedere tehnologic, Nokia s-a apropiat de standardele actuale, din cel al perceptiei consumatorilor a pierdut cursa, brandul si-a capatat o aura de produs perimat, desuet, prafuit, prea putin in trend.
In plus, in timp ce telefoanele din gama smartphone Nokia le numeri pe degete, concurenta dezvolta gadgeturi pe banda rulanta. Uitati-va la gama Samsung sau LG.
Si mai e un aspect esential promovarea. In timp ce concurenta cheltuie miliarde de dolari pe promovare, prezenta Nokia este destul de discreta. Peste tot, nu numai in Romania.
Relansarea Nokia, multe semne de intrebare
Dupa ce a anuntat preluarea Nokia, Microsoft a pierdut 18 miliarde de dolari din valoarea de piata. Actiunile gigantului american au coborat cu 6,6%, compania incheind sedinta bursiera de joi cu o capitalizare de piata de 260 miliarde de dolari.
Potrivit analistilor, evolutia de la bursa arata in mod evident lipsa de incredere pe care investitorii o au in succesul preluarii Nokia.
Interesant este ca afacerea a fost anuntata la numai cateva zile distanta de la un alt moment important pentru Microsoft - retragerea directorului general Steve Ballmer, criticat vehement in ultima vreme pentru deciziile strategice nefericite.
Potrivit expertilor, acordul cu Nokia nu face altceva decat sa cimenteze strategia paguboasa a lui Ballmer de extindere agresiva in zona electronicelor de consum si nu lasa loc pentru prea multe schimbari odata ce va fi desemnat un succesor in functia de CEO.
"Nu sunt prea incantat de aceasta intelegere. Perceptia este ca va avea loc o continuitate a vechiului management si a mentalitatii de scoala veche de la Microsoft", comenteaza pentru Bloomberg managerul unui fond care detine actiuni Microsoft.
Unii investitori asteptau cu entuziasm un succesor din afara companiei, cu idei noi, capabil sa revigoreze afacerile unei companii care isi pierde treptat cota de piata.
Una dintre ideile promovate de investitori era iesirea companiei de pe pietele de consum si focusarea afacerilor in sectorul software-ului si serviciilor pentru companii.
"O parte semnificativa dintre investitori spera ca Microsoft va trata cu mai putina importanta afacerile de consum si se va concentra pe business-ul mai profitabil, mai predictibil, al serviciilor corporate. Achizitia Nokia face ca aceasta posibilitate sa fie foarte putin probabila si il leaga la maini pe urmatorul CEO", considera un analist londonez.
De ce atata ingrijorare? Pentru ca, cel putin pana in prezent, Microsoft si-a dat cu stangul in dreptul in tentativa de a dezvolta produse de consum de succes.
Tabletele Surface sunt cel mai bun exemplu. Un gadget pentru care Microsoft a cheltuit enorm, iar vanzarile sunt sub asteptari.
Va avea Microsoft mai mult succes cu telefoanele? Putin probabil, daca va merge pe aceiasi strategie ca Nokia, de a dezvolta telefoane "cuminti", fara inovatii care sa faca diferenta.
Potrivit analistilor, singura sansa ca Microsoft sa se impuna in piata este sa vina cu noile tehnologii ecranele flexibile, baterii cu autonomie mai mare, camere video 4K etc.
Pentru Microsoft, asta ar insemna investitii masive in cercetare, dezvoltare si productie, iar acest lucru este putin probabil sa se intample, avand in vedere situatia financiara nu prea fericita a companiei.
In conditiile in care, din punct de vedere tehnologic, este putin probabil sa vedem lucruri noi, singura sansa a gigantului american sa se impuna in piata este sa dezvolte o campanie de promovare agresiva in care sa mizeze pe avantajele oferite de sincronizarea tuturor gadgeturilor cu Windows (calculatoare, telefoane, tablete etc.)
Exista informatii conform carora Microsoft va imbunatati noile smartphone-uri cu aplicatii precum SkyDrive, Office si Xbox.
In acest context, va fi important de vazut si daca Microsoft va vinde telefoanele sub marca Nokia sau Windows Phone. O decizie strategica esentiala care va influenta evolutia business-ului.
"n ceea ce priveste smartphone-urile, cautam sa cream un brand unificat intre Lumia si Windows", a scris Tuula Rytila, directorul de marketing al Nokia, intr-o postare pe blog. Ce va insemna acest lucru, ramane de vazut.
"E important de subliniat ca noile telefoane produse sub sigla Microsoft vor veni din aceeasi parte ca si ultimele smarthone-uri create de Nokia. Echipele noastre de design si productie se vor alatura Microsoft. Stefan Pannenbecker a fost seful diviziei de design hardware pentru Nokia timp de ceva vreme, si va continua sa fie, pe masura ce inaintam intr-o noua era a creatiei:, a dat asigurari Rytila.
Brandul Asha va continua sa desemneze smartphone-urile de baza, in timp ce Lumia va reprezenta varful de gama.
O veste privita de investitori mai mult cu ingrijorare decat cu entuziasm. Daca pana acum n-au reusit sa creeze telefoane care "sa rupa gura targului", cu ce vor veni in viitor?
Microsoft considera ca preluarea diviziei de telefoane mobile a Nokia va creste veniturile generate de platforma Windows Phone si va ajuta compania sa se miste mai repede si sa dezvolte produse mai bune pentru piata smartphone. Ramane de vazut.
IT&C
Cum si-a bagat Microsoft "mortul in casa" cu telefoanele Nokia
07 septembrie 2013, ora 00:07 | 7 comentarii publicate
Materialele zilei din IT&C
07 aprilie 2022, ora 12:08 in IT&C |
40 vizualizari |
0 comentarii
06 decembrie 2021, ora 14:49 in |
69 vizualizari |
0 comentarii
08 noiembrie 2021, ora 18:16 in |
94 vizualizari |
0 comentarii
25 octombrie 2021, ora 13:57 in |
86 vizualizari |
0 comentarii
Articole similare
- Aurul, argintul, dar si metalele industriale, corodate de inflatie, declinul manufacturilor din China si razboiul din Ucraina - XTB
- Cum poti divorta si partaja bunurile comune pe cale amiabila in Romania?
- Alexander Pitchka este noul General Manager al JTI România, Moldova și Bulgaria, din mai 2022.
- Mircea Varga este noul presedinte al Consiliului de Administratie al TEILOR Holding
- 82% dintre angajatii din turism castiga sub salariul mediu pe economie
PS : nu sunt un pro Nokia.. in casa am si Android... Sony Xperia S, Samsung S3 si Nokia 925... cel mai reactiv si agreabil... ramane Nokia... si in ultimul rand cresterea actiunii Nokia in bursa a-ti omiso complet in urma acestei achizitii de catre Microsoft de 31,28% in prima zi... dar asta este prea putin important...
ce le trebuie: ecrane mari si pret de dumping.