IT&C

De la telefonul de 5 kg la ecranul flexibil. Cum au evoluat gadget-urile in 30 de ani

12 ianuarie 2013, ora 00:07, autor(i): Raluca Abrihan   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Ecrane.jpg
Industria telefoniei mobile are o istorie scurta, dar spectaculoasa. De la telefoane pentru care iti trebuia muschi sa le ridici pana la gadgeturi super usoare, cu ecrane tactile si flexibile. De la 1G la 4G. Iata cum au evoluat cei mai mari producatori de pe piata in ultimii 30 de ani.

Samsung este tot mai aproape de lansarea unui telefon cu ecran flexibil, o idee pe care cei de la Nokia o dezbat inca din 2011. Cele doua companii conduc in topul celor mai mari producatori de telefoane mobile si au reusit sa scire istorie in aceasta industrie. Dar va mai amintiti de primele Nokia, sau de primele telefoane Samsung aparute pe piata?

Probabil ca e nu e un lucru prea usor avand in vedere ca ambele companii s-au lansat in aceasta industire inainte de anii '90.

Mobira Talkman
Mobira Talkman
Primul telefon mobil Nokia avea 5 kilograme. Este vorba de Mobira Talkman lansat in 1984 si a fost unul dintre primele telefoane transportabile din lume. A urmat apoi Mobira Cityman 900, care functiona in reteaua NMT-900 si poate fi considerat printre unul dintre primele telefoane portabile din lume.Insa abia prin anii '90 incepe productia telefoanelor digitale, iar in 1998 devine cel mai mare productor de telefoane mobile, titlu pe care a reusit sa il pastreze pana la inceputul anului trecut.

Cele mai faimoase modele ale companiei au fost Nokia 3310 si 3330, vandute in peste 126 de milioane de exemlare.

In ultimii doi ani vanzarile companiei au scazut foarte mult, dar Nokia incearca sa isi gaseasca locul pe piata smartphone-urilor si a lansat recent seria Lumia, cu Windows Phone. O usoara crestere a fost inregistrata de companie in ultimul trimestru al anului trecut cand a vandut 86,3 de milioane de telefoane, insa doar 15,9 milioanedintre acestea au fost smarphone-uri.

Samsung, compania coreeana care a detronat Nokia a intrat in industria telefoniei mobile odata cu lansarea telefonului SH-100, primul telefon mobil fabricat vreodata in Coreea.

In 1993 a scos pe piata modelul SH-700, fiind cel mai usor telefon mobil dintre cate existau pe piata pana in acel moment.

Michael Douglas in filmul "Wall Street"- telefonul DynaTAC 8000X
Michael Douglas in filmul "Wall Street"- telefonul DynaTAC 8000X
Primul dispozitiv digital a fost telefonul SCH-100 lansat odata cu aparitia serviciilor CDMA, insa primul telefon GSM a fost SGH-200 aparut in 1998, care nu a reusit sa devina prea popular avand in vedere ca in perioada respectiva companiile care dominau acesta piata erau Nokia, Motorola si Ericsson.

DynaTAC 8000X lansat de Motorola in 1983 este considerat a fi primul telefon mobil. In 1989 compania a scos pe piata primul telefon cu clapeta Motorola Micro Tac 9800.

Azi, lider in topul producatorilor de telefoane mobile este Samsung, cu o cota de piata de 29 de procente.

Cum a aparut "digitalul"

Trecerea de la serviciul analog la cel digital a avut loc in 1990. Pana atunci functionau asa-numitele servicii 1G precum AMPS, TACS, RTMI, C-Net, Radiocom 2000 si probabil cel mai cunoscut NMT (Nordic Mobile Telephony).

Odata cu aparitie celei de a doua generatii are loc un boom-ul in telefonia mobila. La inceputul anilor '90 apar serviciile 2G, bazate pe sistemele GSM (Global System for Mobile Communication). Premiera are loc in Finlanda.

Motorola MicroTAC 9800x
Motorola MicroTAC 9800x
Aceasta generatie introduce servicii prcum: SMS-us, roaming-ul, accesul la fisiere multimedia cu ajutorul telefonului mobil si Interenetul pe mobil, accesat prima oara in 1999, in Japonia.

Tot in Japonia au loc primele teste pentru introducerea retelei 3G, in 2001. Un an mai tarziu lansarea comerciala are loc si in Statele Unite si Coreea, care au fost urmate apoi de state europene. In prezent exista circa 1,59 de miliarde de abonati ai retelelor 3G, potrivit WCIS.

Introducerea celei de a patra generatii a avut loc anul trecut. In noiembrie 2012 acest serviciu a fost introdus si la noi in tara de Vodafone si Orange, urmand ca in acest an sa fie lansat si de Cosmote.

Standardul LTE(Long Term Evolution), sau 4G, cum mai este numit, este de fapt o evolutie a tehnologiei UMTS, folosita la scara larga pentru implementarea de retele 3G. Principala caracteristica a acestui standard viteza de transfer va creste pana la 100Mb/s download si 50Mb/s upload, la o latenta mai mica de 10 milisecunde.Romania este cea de a treia tara din Uniunea Europeana care a lansat aceasta tehnologie.

Cele mai faimoase telefoane ale anilor '90 intr-o galerie realizata dewebdesignerdepot.com.
Galerie Foto
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
AdrianPopescu a spus:
12/01/2013 12:22
Tehnica asta o fi evoluat dar gradul de moralitate si spiritualitate al omenirii a involuat, rau de tot .
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 24 Octombrie 2021, 21:25
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter