IT&C

Mai ceva ca pe vremea Securitatii. Cum ne vor urmari "organele" telefoanele si mail-urile

12 iunie 2012, ora 17:15, autor(i): Adrian Negrescu   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Securitatea era denumita in limbaj popular "Ochiul si Timpanul"
Securitatea era denumita in limbaj popular "Ochiul si Timpanul"
Autoritatile vor putea, incepand cel mai probabil de miercuri, sa ne monitorizeze mai ceva ca pe vremea Securitatii. Printr-o lege promulgata marti de presedintele Traian Basescu, organele de securitate, de la SRI, SIE si celelalte servicii, vor putea sa afle oricand, la orice ora, cu cine am vorbit la telefon, ce e-mail-uri am trimis si pe ce site-uri am intrat pe Internet.

Legea privind retinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de retele publice de comunicatii electronice, cunoscuta si ca "Legea Big Brother", a fost impusa de Uniunea Europeana, se scuza autoritatile de la Bucuresti. Daca nu am fi adoptat-o, Romania ar fi riscat amenzi de 30.000 de euro pe zi, a declarat ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban.

Asta in conditiile in care Bruxelles-ul ar fi declansat procedura de infringement impotriva tarii noastre. In aceste conditii, aratand cu degetul spre Occident, autoritatile de la Bucuresti au promulgat legea fara niciun fel de remuscari.

Ce prevede legea retentiei datelorLegea promulgata de presedinte inseamna, practic, ca toate datele de trafic informational ale tututor cetatenilor Romaniei numarul de pe care sunati, numarul la care sunati, durata convorbirii, locatia, datele tehnice ale telefonului se vor pastra pe o durata de sase luni de zile de catre fiecare operator.

In randul furnizorilor de internet e vorba despre adresa de IP a utilizatorului de internet, data si durata conectarii, numarul de kilobyti traficati si alte detalii prevazute in lege. Oricum, vorbim despre date de trafic, si nu despre continutul comunicarii.

Cu alte cuvinte, "organele" incearca sa previna pericolul terorist ascultandu-ne telefoanele si monitorizandu-ne e-mail-urile.

Noul proiect de lege care s-a adoptat nu rezolva niciuna din problemele pe care Curtea le-a ridicat si care sunt legate in special de dreptul la viata privata a celui care initiaza convorbirea, a celui care primeste convorbirea, apoi vorbim de ingradirea libertatii de exprimare si despre prezumtia de vinovatie, prin faptul ca toata lumea este considerata vinovata 'ab initio', fara inceperea unei investigatii penale in cazurile respective, afirma unul dintre contestatarii legii, Bogdan Manolea, directorul Asociatiei pentru Tehnologie si Internet.

Datele tuturor cetatenilor sunt pastrate pentru ca s-ar putea vreodata ca ele sa fie de folos intr-o ancheta penala. Retentia tuturor datelor, pentru toti cetatenii, pentru o perioada de sase luni, este o masura excesiva fata de dreptul la viata privata si inutila in mare parte, a spus acesta, intr-un interviu pentru Cotidianul.

Ar trebui sa fim linistiti cu faptul ca legea scrie, negru pe alb, ca organele de urmarire penala au obligatia de a informa persoana ale carei date sunt retinute in termen de 48 de ore de la momentul transmiterii solicitarii, cu exceptia cazurilor in care persoana este implicata in actiuni care pericliteaza siguranta nationala.

"Nu au tinut cont de niciuna din modificarile propuse de noi," spune Bogdan Manolea, director executiv al Asociatiei pentru Tehnoogie si Internet. Alaturi de APTI, ActiveWatch- Agentia de mMonitorizare a Presei, APADOR-CH si Centrul pentru Jurnalism Independent s-au pronuntat impotriva proiectului de lege si au cerut modificarea acestuia.

ONG-urile au spus chiar ca ar fi mai bine ca Romania sa riste o amenda de la UE , deoarece legea ii transforma din start pe toti utilizatorii de comunicatii in infractori.

Legea a fost adoptata pe 22 mai de Camera Deputatilor, cu 197 de voturi "pentru", 18 voturi "impotriva" si 13 abtineri, asta dupa ce, initial, a fost respinsa de Senat, in decembrie 2011.

Cum insa Camera Deputatilor este forul decizional, legea a ajuns la presedinte care a promulgat-o.

Ce mai pregateste "Big Brother"

Interesant este ca, potrivit EurActiv, legea privind retinerea datelor ar putea fi urmata si de alte prevederi care sa intareasca controlul asupra europenilor.

Comisia Europeana urmeaza sa lanseze in aceasta luna o revizuire substantiala a regulilor privind documentele personale cu scopul impulsionarii identitatilor electronice in UE, propunere care cel mai probabil se va confrunta cu opozitia grupurilor de aparare a drepturilor civile si a statelor membre unde nu exista carti de identitate.

Neelie Kroes, comisarul european pentru agenda digitala, ar putea o propunere legislativa care urmareste 'sa faciliteze tranzactiile electronice transfrontaliere' prin adoptarea unor semnaturi electronice, a unor identitati electronice si a unor servicii de autentificare electronica (eIAS) armonizate in statele membre UE, conform unui document intern intrat in posesia EurActiv.

"Un mediu de reglementare clar pentru eIAS va impulsiona confortul, increderea si siguranta utilizatorului in lumea digitala. Acest lucru va spori disponibilitatea serviciilor de autentificare electronica transfrontaliere si transectoriale si va stimula acceptarea tranzactiilor electronice transfrontaliere in toate sectoarele", se arata in document.

Interesant este ca Neelie Kroes este un membru foarte activ al controversatului grup Biderberg, cunoscut ca guvernul mondial secret.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Gabi a spus:
12/06/2012 23:54
O mizerie nationala
 
Adrian Popescu a spus:
13/06/2012 00:02
Biet popor de inculti , care nu realizeaza unde a ajuns din indolenta si lipsa de implicare ....
 
ion.gh a spus:
13/06/2012 09:34
Astfel vom fi mai rau ca pe vremea securitatii comuniste .Si dupa cum se vede toti procurorii facuti la apelul bocancilor doar aceste dovezi le aduc in instanta in procese "bomba " cum ar fi caltabosii , divortul Pepe Zavoranca . Iar cele de crime si disparitii se prescriu . Ce sa mai vorbim de marii corupti care au vindut avutia nationala si au furat tot ce era de furat in Romania.
 
Adrians a spus:
13/06/2012 10:28
Esenta acestui articol sta in ultimul paragraf unde ar fi trebuit facuta totusi o modificare - in loc de " interesant " mai corect trebuia spus " normal sau evident ca "
 
Point a spus:
13/06/2012 21:14
Uite asa in cativa ani cipurile implantate in corp vor deveni o conditie sine qua non a faptului ca suntem membrii UE.
Am spus UE...? Ah! Nu! A faptului ca suntem membrii ai guvernului mondial...
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 05 Decembrie 2021, 10:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter