- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Ministrul Comunicatiilor: Nu cred ca eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS ar crea monopol

25 Feb, 19:11 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme, a declarat ca eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS va fi analizata de Consiliul Concurentei (CC), fiind posibil ca institutia sa se fi autosesizat deja, si ca, personal, nu crede ca va fi vorba de o situatie de monopol.
Ministrul Comunicatiilor: Nu cred ca eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS ar crea monopol

Vreme a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu Mures, ca in ceea ce priveste „tendintele monopoliste” de pe piata telecom Consiliul Concurentei este institutia competenta, potrivit Mediafax.

„Consiliul Concurentei va analiza si va da solutiile. La ora actuala, statul roman are mecanismele prin care poata sa intervina in asemenea momente si o face. Avem institutii si vor interveni, dupa care, daca vom primi anumite sarcini, noi le vom indeplini”, a spus Vreme.

El a adaugat ca este posibil ca autoritatea de reglementare in domeniul concurentei sa se fi autosesizat.

„Dati-mi voie sa port o discutie si sa-i sesizez, dar cred ca s-au autosesizat, sunt foarte dinamici in ultimul timp, au dat amenzi de 65 de milioane de euro la Orange, Vodafone, Posta Romana…”, a spus Vreme.

Intrebat daca apreciaza ca eventuala preluare a UPC de catre RCS&RDS ar duce ultima companie intr-o pozitie de monopol pe piata, ministrul a raspuns negativ.

„Nu cred ca ar duce-o in pozitie de monopol, piata de telecomunicatii si televiziune e destul de echilibrata la ora actuala in Romania. Dar orice tendinta de monopol va fi tratata serios de institutiile statului, pentru ca cetateanul sa nu fie afectat”, a spus el.

Operatorul de telecomunicatii RCS&RDS, controlat de omul de afaceri din Oradea Zoltan Teszari, este la un pas de a cumpara rivalul UPC, fostul Astral, cu care se bate de peste 15 ani pe piata de cablu intr-o tranzactie care s-ar ridica in jurul a 300 milioane dolari, a scris ZF in editia de vineri.

Potrivit sursei citate, daca cei doi rivali s-ar uni, s-ar naste un „monstru” pe piata romaneasca, cu aproape patru milioane de clienti numai pe segmentul de televiziune, 1,7 milioane de clienti pe telefonie fixa, 1,4 pe telefonie mobila si 1,4 pe internet fix. Cifrele de afaceri adunate ar duce la constituirea unui grup cu venituri anuale de aproape un miliard de dolari, ceea ce ar fi ca un ghimpe in coasta Orange, Vodafone si Romtelecom / Cosmote, grupul controlat indirect de Deutsche Telekom.

Conform unor surse de pe piata, Teszari – care detine 43% din RCS&RDS – este in proces de selectie a bancii de investitie care trebuie sa-i asigure finantarea pentru aceasta tranzactie care daca
s-ar realiza, ar schimba fundamental toata piata telecom romaneasca, extrem de fragmentata si cu o concurenta acerba, noteaza ZF.