IT&C

Minute nationale mai ieftine: Vezi cat vor costa convorbirile in alte retele

12 decembrie 2013, ora 12:55 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
telefoon.jpg
Tarifele pentru apelurile intre retele diferite vor scadea cu pana la 70%, potrivit autoritatii de reglemetare in domeniul comunicatiilor. Vezi cat ar putea costa minutele in orice retea nationala in 2014.

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a finalizat ultima runda de dezbateri nationale asupra noilor tarife maxime pentru serviciile de interconectare in vederea terminarii apelurilor telefonice la puncte fixe si mobile.

In urma observatiilor primite in consultarea publica a masurilor, tarifele maxime pentru terminarea apelurilor vor fi de 0,14 eurocenti/minut pentru terminarea la puncte fixe – in scadere de la 0,67 eurocenti/minut – si 0,96 eurocenti/minut – in scadere de la 3,07 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile. Masura va fi consultata si la nivel european.

Anterior consultarilor, Autoritatea propusese reducerea tarifelor pana la 0,15 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor in puncte fixe si pana la 0,86 eurocenti/minut, pentru terminarea apelurilor la puncte mobile.

Pe de alta parte, o analiza realizata de KPMG arata ca scaderea tarifelor de interconectare de la 3,07 centi/minut pana la 0,86 centi/minut, dupa cum propusese initial ANCOM, va influenta atat veniturile operatorilor de comunicatii mobile, investitiile proiectate, dar si bugetul de stat. Astfel, veniturile operatorilor vor fi reduse cu 206,1 milioane euro, ceea ce reprezinta 7,8% din totalul incasarilor operatorilor de Telecom. 

ANCOM a stabilit si noi plafoane tarifare pentru serviciile auxiliare de interconectare oferite de toti furnizorii de retele de comunicatii, respectiv pentru serviciile de tranzit national al apelurilor, serviciile de linii inchiriate segmente terminale si serviciile de backhaul pe suport Ethernet, furnizate de societatea Romtelecom.

Tarifele au fost determinate de ANCOM pe baza unor modele de calculatie a costurilor si vor intra in vigoare dupa finalizarea etapei obligatorii de consultare europeana. Pentru a obtine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizarii serviciilor, utilizand ipoteze de lucru in conformitate cu legislatia din Romania, informatiile transmise de furnizorii de retele, precum si cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene.

Reducerea tarifelor de terminare la telefonie este necesara pentru a stimula concurenta in piata serviciilor de telefonie.
Desi rata de penetrare a telefoanelor inteligente este comparabila in Romania cu cea din Franta sau Germania, peste 70% din utilizatorii din Romania isi limiteaza apelurile nationale de pe telefonul mobil din cauza ca sunt preocupati de costurile prea mari ale comunicarii. Apelurile „in retea” au ajuns sa reprezinte aproape 90% din totalul traficului de apeluri la puncte mobile.

"Barierele intre retele, reprezentate in special de nivelurile mari ale tarifelor de terminare, descurajeaza comunicarea intre utilizatorii unor retele diferite. Noile tarife de terminare propuse de ANCOM reflecta in mod realist consumul de resurse necesar furnizarii serviciilor si vor asigura o dezvoltare sanatoasa a concurentei, in beneficiul utilizatorilor", a declarat Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

Noile tarife vor deveni obligatorii pentru toti furnizorii de retele din Romania, identificati cu putere semnificativa pe pietele de terminare a apelurilor la puncte fixe si mobile. La fel ca pana acum, tarifele de terminare nu sunt diferentiate in functie de tehnologia utilizata (de exemplu, 2G sau 3G, PSTN sau IP), de intervalul orar in care au loc apelurile sau de originea lor (puncte fixe, puncte mobile, retele nationale sau internationale).

Tariful de terminare se factureaza exclusiv in cazul apelurilor in afara retelei si reprezinta pretul pe care reteaua apelata il solicita pentru acceptarea apelului. Intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei cu amanuntul si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.

ANCOM urmeaza sa notifice Comisiei Europene si autoritatilor nationale de reglementare din celelalte state membre ale Uniunii Europene setul de masuri propuse, impreuna cu motivele care stau la baza acestor masuri. Comisia Europeana si celelalte autoritati de reglementare vor putea transmite ANCOM comentarii si observatii in termen de o luna de la data notificarii, de care ANCOM va trebui sa tina seama in cel mai inalt grad.

Operatorii de telefonie mobila, OrangeVodafone,Cosmote si RCS&RDS, anuntau anul acesta ca ar putea lansa oferte prin care proprii clienti vor putea apela utilizatorii altor retele la tarife nediferentiate, potrivit angajamentelor pe care si le-au asumat fata de Consiliul Concurentei.Acestia vor putea elimina astfel "ingrijorarile" autoritatii de concurenta cu privire la un posibil abuz de pozitie dominanta practicat de operatori in propria retea. 

Vezi aici angajamentele asumate de cei patru operatori telecom.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 19 Iunie 2021, 17:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter