MEDIA & MARKETING

Regatul lui Burci. Pentru un cal haituit

21 martie 2013, ora 10:45   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
CB.jpg
Cristi Burci, unul dintre primii capitalisti ai Romaniei, i-ar pune in dificultate pe profesorii de la Harvard. In 2012, el a lasat o afacere in suferinta, pentru o alta aflata in boala cronica. In ultima perioada, Burci a dat semne ca tine cu dintii de noua achizitie ľ Adevarul Holding. Cine ar investi intr-o afacere cu 100 mil. euro datorii, pe o piata de numai 300 de mil. euro?

Paginademedia a anuntat zilele trecute schimbari la varful grupului de presa Adevarul. Cristi Burci, om de afaceri consacrat in industria de media si publicitate, a infiintat o pozitie-cheie in top managementul grupului Adevarul, pe care il controleaza.

Mircea Medaru, care s-a ocupat de achizitiile sportive la Pro TV, printre altele, va fi director executiv si ii va raporta, momentan, lui Peter Imre, potrivit sursei citate.
Burci a dat un semnal ca tine cu dintii de afacerea pe care a preluat-o in toamna lui 2012. O afacere care ľ judecand dupa cele circa 100 de milioane de euro datorii ľ ar trebui sa isi faca bagajele pentru exit, nu pentru cucerit noi teritorii.

Regele vagoanelorPana nu demult, lui Cristi Burci i se spunea äregele vagoanelorö. A detinut trei firme cu afaceri de sute de milioane de euro inainte de recesiune - Astra Vagoane Arad fiind cea mai cunoscuta. Din business-ul cu vagoane s-a retras äcomplet, din cauza lipsei comenzilor si a datoriilor mari acumulateö, scria Ziarul Financiar (ZF) in iulie 2012.

Dupa doar cateva luni insa, Burci apare in presa cu un interviu in care isi explica apetitul de investitor pentru Adevarul Holding. Rationamentul de business a fost naucitor: äAdevarul este o platforma extraordinaraö. Faptele si cifrele indicau altceva: controversatul Dinu Patriciu investise enorm si ilogic intr-o directie de business contra curentului mondial: in tipografii, ziar gratuit, licente, marketing necontrolat.

Calul haituit

Burci a iesit din business-ul cu vagoane, fiind presat de bancile care, potrivit ZF, creditasera cu 120 mil. euro dezvoltarea fabricilor sale. De ce ar pompa el ulterior cash intr-o afacere indatorata, incoltita de creditori si aflata pe o piata de media prabusita? De ce a lasat äregatul vagoanelorö si s-a oprit la un cal haituit? Logica de business a lui Burci i-ar pune in dificultate pe profesorii de la scoala de afaceri Harvard.

äCred ca avem cea mai mare fabrica de continut din Romania care poate merge catre toate ecranele: computer, tableta, Ipad, TVö, declara Burci in septembrie 2012 pentru Paginademedia.

Acelasi tip de discurs il avea si Realitatea-Catavencu in 2006-2007, momentul de varf al investitiilor lui Sorin Ovidiu Vantu, principalul actionar. Agentia de presa NewsIn chiar se comunica sub titulatura: äThe content factoryö. In ciuda infuziei de cash generoase, a capitalului uman folosit si a momentului de boom economic, NewsIn nu a reusit sa prinda Mediafax din urma. Iar trustul s-a facut bucatele intre timp.


Adevarul nu are nici aceeasi platforma pe care o avea grupul Realitatea candva, si nici climatul de business prielinic care sa ii permita lui Burci sa viseze la o pozitie de leadership. In afara de faptul ca s-a intarit cu vechi colaboratori in punctele nevralgice (administrativ, financiar), in cele cinci luni care au trecut de la preluare Burci nu a comunicat o infuzie de cash sanatoasa, care sa redreseze afacerea si care sa o dezvolte sustenabil.

Intre timp, a pierdut licenta Forbes. La inceputul lui 2013, trustul s-a trezit tarat intr-o campanie media negativa, ce scotea la iveala aproape 100 de mil. de euro datorii, potrivit unei liste intocmite de lichidatorul judiciar. Cel mai mare creditor ľ cu aprox. 50 mil. euro ľ este o firma de consultanta cu doi angajati, a lui Razvan Enache, fost colaborator al lui Burci, scria presa la vremea respectiva.

Modelul de business demonstrat

Numele lui Cristi Burci a intrat in atentia presei la inceputul anilor 2000, sub guvernul Adrian Nastase. El a fost atunci protagonistul unui amplu scandal de finantare.

Doua firme in care Burci era implicat, Global Media si Romanian Investment & Developement (RID) au beneficiat de finantari succesive de la stat, prin intermediul Ministerului Transporturilor, condus de Miron Mitrea, un apropiat al sau. Este vorba de o suma de circa 5 milioane de euro pe care Burci i-ar fi investit apoi in afacerea sa de media. äPractic, au salvat PrimaTv de la un faliment iminentö, comenta presa acelor vremuri.


In 2005, Burci a vandut afacerea ľ Prima TV, KissFM, StarFM ľ companiei SBS Broadcasting, pentru o suma estimata la circa 30 de milioane de euro.

Ramane de vazut ce model de business va adopta Burci ca sa faca din Adevarul o afacere media sanatoasa. Cu sau fara bugetele Media Direction (parte din grupul BBDO, in care Burci de actionar). Cu sau fara finantare de la stat sau apropiatii sai politici.

***
Larisa Ghitulescu, autorul opiniei, are 15 ani de experienta in jurnalism si comunicare. Este scriitor independent si consultant in comunicare.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
CD a spus:
21/03/2013 11:17
Raspunsul este aici: "Cel mai mare creditor ľ cu aprox. 50 mil. euro ľ este o firma de consultanta cu doi angajati, a lui Razvan Enache, fost colaborator al lui Burci".
Cam ce consultanta de 50 de MILIOANE de euro ar putea furniza unui grup media romanesc o firma de doi oameni?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 10:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter