- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii. Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră: „Ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuției de la 1 ianuarie 2024”

08 Dec, 21:56 • Cornel Ghimeșan
Nicolae Ciucă, președintele PNL, spune că Pilonul II de pensii nu va suferi schimbări, iar ceea ce a fost asumat prin PNRR rămâne în continuare valabil.
Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii. Nicolae Ciucă, anunț de ultimă oră: Ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuției de la 1 ianuarie 2024

„Vă spun foarte clar și fără echivoc, în momentul de față, pentru tot ceea ce înseamnă construcția bugetului, Pilonul II de pensii nu va fi modificat și ceea ce a fost asumat prin PNRR se va pune în aplicare, inclusiv acea majorare a contribuției de la 1 ianuarie 2024”, a declarat Nicolae Ciucă.

Citește și Nicușor Dan, anunț de ultimă oră despre când vor avea bucureștenii căldură și apă caldă! ”Numărul de avarii a scăzut”

Șeful PNL a precizat, referitor la majorarea salariilor profesorilor, că a existat o discuție și s-a luat un angajament în vederea încheierii grevei și reluării activității profesorilor.

„Am stabilit ca, pentru perioada care mai rămăsese din momentul în care încheiam negocierile până la finalul anului să se mărească salariile cu aproximativ 30% ceea ce s-a și întâmplat, urmând ca de la 1 ianuarie 2024, să se asigure diferența până la 50% din ceea ce se cuvenea pe noua grilă de salarizare”, a mai spus șeful PNL.

Nicolae Ciucă a mai spus că a înțeles că în urma ultimelor discuții avute la Guvern s-a stabilit o creștere de 20% și să se ajungă la 50%, având în vedere că salariul debutantului trebuie să fie la nivelul salariului mediu pe economie.

„Așa cum știu limitele de construcție a bugetului, care sunt încă în analiză, Ministerul educației va primi un buget consistent, cu o mărire considerabilă, ceea ce nu s-a mai întâmplat până acum în România”, a subliniat Nicolae Ciucă, potrivit Mediafax.

Citește și Ce cheltuieli vor fi mai mari în 2024. Ministrul Boloș: „Actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege”

Ce se întâmplă cu Pilonul II de pensii

Ministrul Muncii a spus, vineri, că pe masa sa nu a ajuns spre analiză vreun act normativ privind amânarea creșterii contribuției la Pilonul II de pensii, de la 3,75% la 4,75% până în 2026.

„Vă facem cunoscut că Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale nu a elaborat şi iniţiat un astfel de demers şi nici nu a primit spre analiză vreun astfel de proiect”, au transmis, vineri, oficialii Ministerului Muncii.

Marcel Boloș, ministrul Finanțelor, a explicat, joi că încă există problema privind sustenabilitatea deficitului și e nevoie de găsirea unor soluții integrate în cadrul strategiei fiscal-bugetare. Totuși, el a punctat că nu se pune problema ca creșterea contribuției la Pilonul II de pensii să fie amânată.

„Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii. Am vrut să abordez direct o chestiune importantă pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern. Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu”, spune ministrul Finanțelor.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult