- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ce cheltuieli vor fi mai mari în 2024. Ministrul Boloș: „Actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege”

08 Dec, 19:35 • Bumbeneci Diana
Anul 2024 este tot mai aproape, iar românii se tem că vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani pe taxele la stat. Ministrul Boloș a ținut să lămurească situația.
Ce cheltuieli vor fi mai mari în 2024. Ministrul Boloș: „Actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege”

Numărăm zilele până la noul an, iar schimbările privind atât veniturile, cât și cheltuielile românilor nu încetează să apară. Accizele la carburanți și salariile din sectorul bugetar vor crește de la 1 ianuarie, anunță ministrul finanțelor publice, Marcel Boloș. Conform unor surse din interiorul coaliției de Guvernare, în privința salariilor. s-a convenit asupra unui procent de 5%, în urma discuțiilor din coaliție.

Marcel Boloș, despre noile cheltuieli

În privința majorării accizelor la carburanți, aceasta ar putea fi făcută eșalonat, în funcție de analiza făcut de guvern cu privire la capacitatea economiei de a suporta această evoluție.

Veniturile profesorilor vor creste în două etape: 13%, de la 1 ianuarie și 7%, din august. Ministrul Boloș susține că anul 2024 este „anul educației”, care ajunge la 4,1% din PIB, cea mai importantă creștere din toate domeniile.

Despre Pilonul 2 de pensii:

„Exact cum scrie în lege în momentul de față. 4,75% contribuția la Pilonul 2 de pensii va intra în vigoare și va produce efecte pentru toți cei care au calitatea de asigurat la fondurile private de pensii. Nu este nicio schimbare, legea își urmează cursul firesc, a fost jalon prevăzut în PNRR. Din acest punct de vedere, lucrurile merg mai departe așa cum erau.”

Ministerul Finanțelor - Marcel Bolos
Ministerul Finanțelor – Marcel Bolos

Despre accize:

„Accizele, conform legii existente în vigoare, actualizarea cu prețul de consum este prevăzută de lege și an de an s-a întâmplat acest lucru. Se vor actualiza cu prețul de consum de la 1 ianuarie așa cum prevede articolul 342 din Codul fisca. Dacă va fi impactul prea mare pentru populație, poate fi o variantă de lucru, dar trebuie discutat în coaliție.”

Despre impactul bugetar al creșterii salariilor la stat, ministrul Boloș a ținut să ofere noi detalii.

„Nu pot să dau aceste cifre, dar sigur, cheltuielile cu salariile sunt mari în momentul de față în sectorul public și de aceea trebuie să avem prudență pentru cheltuielile cu salariile, pentru că sunt cheltuieli pe care trebuie să le onorăm lună de lună și crează presiunile de rigoare pe buget. Sumele sunt prinse în buget. Avem obligația legată ca să prevedem aceste cheltuieli în buget.”

Despre creșterea etapizată a salariilor în Educație:

„Domnul prim-ministru, în cursul zilei de luni, va mai avea o discuție cu reprezentanții sindicatelor și așteptăm acea întâlnire pentru definitivarea discuțiilor. Însă noi bugetul trebuie să îl elaborăm conform sarcinii pe care am primit-o de la domnul prim-ministru.”

Cine primește cei mai mulți bani anul următor.

Anul 2024 este anul educației aș putea să spun, în care avem un buget record propus și creștere de 61%. Este anul cu cel mai bogat buget din istoria educației. Sper să îl poată cheltui în folosul educației și al tinerei generații. 4,1% din PIB.”

Ai mai putea citi și: Incredibil! Cum a ajuns un tânăr să câștige 10.000 de lire sterline pe lună ca zidar

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult