- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră privind pensiile speciale, înainte de discuțiile cu Comisia Europeană. ”Nu putem face nici stânga, nici dreapta față de ce scrie în PNRR”

15 May, 16:15 • Cornel Ghimeșan
Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, a anunțat că reforma pensiilor speciale trebuie realizată cu respectarea normelor prevăzute în PNRR, pentru ca aceasta să nu fie respinsă de către Comisia Europeană, iar România să piardă banii europeni.
Marcel Boloș, anunț de ultimă oră privind pensiile speciale, înainte de discuțiile cu Comisia Europeană. ”Nu putem face nici stânga, nici dreapta față de ce scrie în PNRR”

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră privind pensiile speciale, înainte de discuțiile cu Comisia Europeană. Declarația ministrului vine cu o zi înainte de negocierile care vor avea loc, marţi, la Bruxelles, cu reprezentanţii Comisiei Europene, unde va fi decisă soarta pensiilor speciale.

Citește și Ce se întâmplă cu banii din PNRR. Anunţ de ultimă oră al ministrului Marcel Boloş

Marcel Boloș, anunț de ultimă oră privind pensiile speciale, înainte de discuțiile cu Comisia Europeană

„Reforma pensiilor speciale sigur că noi oricât am vrea să fim de binevoitori în ceea ce priveşte reforma pensiilor speciale şi oricâte soluţii căutăm este aceea că trebuie să ne raportăm la conţinutul pe care îl avem pentru reforma pensiilor speciale în PNRR. Ori dincolo de ceea ce scrie în PNRR, din experienţa pe care o am, nu putem face nici la stânga, nici la dreapta. Nu e vorba de o dispută între doi miniştri, ci e vorba în a face ca reforma să fie validată de către Comisia Europeană, să putem să rezolvăm această problemă care trenează de atâta timp în societatea românească şi să facem loc în spaţiul bugetar necesar pentru implementarea unei reforme de consistenţă în România, reforma pensiilor din sistemul general de pensii care are acolo o prevedere foarte importantă pentru români şi anume înlăturarea inechităţilor sociale. Ori noi numai ca impact bugetar înseamnă pentru cei care au pensii mici creşterea pensiilor  şi domnul ministru Budăi vă pooate explica şi mai bine ca mine, însă impactul bugetar este aproape de aproximativ 16% numai pentru această componentă din reforma sistemului de pensii”, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la Digi24. 

Ministrul Boloș a subliniat faptul că în negocierile de la Bruxelles va încerca să obțină modificarea procentului de 9,4% din PIB în care trebuie să se încadreze România cu plata pensiilor, conform angajamentelor asumate în PNRR.

„În principal presupun ca la cheltuielile cu pensiile să avem posibilitatea aceasta de ajustare a acestei categorii de cheltuieli în funcţie de cum au loc evoluţiile indicatorilor la nivel macroeconomic, în special în ceea ce priveşte rata inflaţiei, şi în acelaşi timp să păstrăm disciplina financiară pe care o solicită Comisia Europeană în legătură cu aceşti indicatori. Cum am spus, după ziua de mâine, o să vă oferim informaţii suplimentare. Noi suntem pregătiţi pentru o discuţie, împreună cu ministrul Muncii, şi să vedem finalul discuţiilor care vor avea loc şi veştile care sperăm noi să fie bune pentru ceea ce înseamnă implementarea PNRR”, a transmis Marcel Boloş.

Marcel Boloş a anunţat de sâmbătă că va merge, marţi la Bruxelles, împreună cu ministrul Muncii, Marius Budăi, pentru a relua discuţiile cu Comisia Europeană pe tema pensiilor speciale. Mai mult, oficialul a subliniat că trebuie pus în aplicare şi jalonul privind decarbonizarea.

Citește și Vestea zilei pentru pensionarii români! Marcel Boloș: „80 de milioane de euro, bani europeni, pentru sprijinirea vârstnicilor”

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult