- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Românii care riscă să fie impozitați cu până la 50%. Ce prevede Ordonanța Guvernului

03 Aug, 15:19 • Russo George
Guvernul a pregătit o Ordonanță menită să aducă bani în plus la buget, pentru a acoperi gaura bugetară, aceasta urmând a fi pusă în trasparență decizională, apoi votată și promulgată de președintele Iohannis.
Românii care riscă să fie impozitați cu până la 50%. Ce prevede Ordonanța Guvernului

Printre cele 50 de măsuri cuprinse în Ordonanța Guvernului se regăsește și prevederea ca veniturile neidentificabile să fie impozitate cu 50%, în condițiile în care, în acest moment, cota este de 16%.

„Orice venituri constatate de organele fiscale, în condițiile Codului de procedură fiscală, a căror sursă nu a fost identificată se impun cu o cotă de 50% aplicată asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului și al accesoriilor”, scrie în documentul citat, în condițiile în care cota este acum de doar 16%.

Prevederea apare la capitolul despre venituri din alte surse, din partea de Cod fiscal referitoare la impozitul pe veniturile persoanelor fizice. Aceasta se referă la controalele derulate de Fisc, în urma cărora se pot stabili sume suplimentare de plată în situațiile în care se identifică venituri nedeclarate.

În același timp, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat miercuri că se preconizează reducere cu 50% a numărului de consilieri ai directorilor generali şi directorilor generali adjuncţi din companiile de stat.

Citește și: Alimentele s-au ieftinit! Marcel Ciolacu prezintă primele rezultate de la raft: „Am văzut preţuri reduse şi cu 35 – 50%”

”Toţi reduc, după modelul ministerelor, numărul de consilieri. Numărul maxim de membri în consiliile de administraţie, consiliile de supraveghere, consilii de conducere, indiferent de denumire a acestora, va fi stabilit, este de maxim şapte persoane. Deci avem şi interval minim şi maxim. Deci o să vedeţi că există o reducere a acestor număr de membri în consiliile de administraţie şi în consiliile de supraveghere. Este inadmisibil ca anumite consilii de administraţie, indemnizaţia celor care conduc să fie dublu salariului unui ministru. Este aproape batjocoritor la adresa acestui patrimoniu pe care îl avem. Sunt pe pieţe de monopol. Trebuie să înţeleagă că au bunuri pe care le administrează şi care sunt proprietatea statului român şi trebuie să gândească în acelaşi mod în care noi gândim la nivelul sectorului public”, a spus ministrul Boloș, potrivit Bugetul.ro.

Citește și: Premierul Marcel Ciolacu a dat ordin la ministerul de Finanțe. Ce planuri are oficialul pentru stabilirea unui impact bugetar de 8 miliarde de lei