- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Senatul bagă și mai mulți bani în buzunarele demnitarilor. Cu cât vor crește indemnizațiile aleșilor

21 Sep, 17:39 • Gabriela Andreescu
Senatul României a adoptat actul normativ prin care majorează indemnizațiile demnitarilor. Decizia a venit la scurt timp după ce CCR a declarat aceste majorări neconstituționale
Senatul bagă și mai mulți bani în buzunarele demnitarilor. Cu cât vor crește indemnizațiile aleșilor

Indemnizațiile aleșilor vor crește din nou. Senatul a adoptat miercuri, 21 septembrie, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 4 abţineri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Categoriile de demnitari vizate sunt președintele, miniștrii, parlamentarii, primarii, președinții de consilii județene și locale precum și funcționarii publici care îi deservesc pe aceștia. Decizia a venit la numai câteva ore după ce Curtea Constituțională a decis că majorările salariilor demnitarilor sunt neconstituționale.

Un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2000 de lei a salariul brut.

Senatorii din Coaliția PSD-PNL-UDMR au modificat Ordonanța 115/2022, în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indemnizațiile acestora. Conform amendamentului introdus, un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2.000 de lei a salariul brut.

Aleșii se vor bucura din plin de indemnizațiile crescute
Aleșii se vor bucura din plin de indemnizațiile crescute

La propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite, vor crește de la 1 noiembrie 2022.  Iniţiatorii documentului nu au indicat, însă, sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce ar fi decurs din aplicarea noilor măsuri.

Conform actului normativ, cuantumul brut al indemnizațiilor va fi stabilit prin înmulțirea coeficientului prevăzut de Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru anul 2021.

Te-ar putea interesa și: Camera deputaților a decis! Funcționarii publici vor putea lucra de acasă!

USR a contestat la CCR, pe 8 iunie, majorările salariale acordate demnitarilor, invocând lipsa fişei financiare, încălcarea principiului bicameralismului şi încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.  În cadrul ședinței de plen, USR a solicitat și retrimiterea raportului la Comisia de Muncă, pentru o săptămână, precizând că riscă să fie atacat din nou la CCR şi să fie respins de către judecători. Propunerea formațiunii politice a fost însă repinsă în plen, cu 54 de voturi împotrivă şi 35 de voturi pentru.

„Prin sesizarea CCR, USR a împiedicat creșterea indemnizațiilor parlamentarilor și a protejat banul public și bugetul de stat. Confruntată cu decizia CCR, coaliția PSD-PNL-UDMR apelează acum la un tertip: reintroduce majorarea indemnizațiilor pentru demnitari și aleșii locali pe ușa din dos, printr-un amendament ce va fi astăzi votat în plenul Senatului”, a transmis partidul condus de Cătălin Drulă într-un comunicat.

Indemnizațiile demnitarilor au constituit, în ultima perioadă, un subiect fierbinte în declarațiile oficialilor.  Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a declarat că în Uniunea Europeană un ministru câștigă 15.000 de euro, în timp ce în România indemnizația acestuia este de 2.500 de euro. Întrebat de ziariști cu privire la oportunitatea majorării salariilor demintarilor , ministrul Boloș a răspuns: „Mă puneți într-o situație foarte delicată acum ca să mă raportez la ce se întâmplă cu marea masă a oamenilor. În solidar cu oamenii ați văzut că până acum Parlametnul și Guvernul nu au adoptat astfel de decizii care pentru oameni sunt foarte sensibili. Această înghețare a salariilor este probabil un exercițiu de solidaritate”.

Citește și: De ce nu pot dispărea pensiile speciale? Ministrul Boloș: „Sunt peste tot în UE! Nu ne putem comporta ca o țară sălbatică!”

Senatul este prima cameră sesizată, Legea de aprobarea a OUG 115/2022 urmând să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional.

 

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult