- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Țările UE nu au căzut de acord asupra plafonării prețului gazelor. Guvernul german urmează să împrumute 200 de milliarde de euro

21 Oct, 23:04 • Bocioacă Bianca
Liderii UE nu s-au putut pune de acord cu privire la stabilirea limitelor de preț la gaze, dar continuă căutarea unui compromis pentru a opri creșterea prețurilor la energie.
Țările UE nu au căzut de acord asupra plafonării prețului gazelor. Guvernul german urmează să împrumute 200 de milliarde de euro

În cadrul summitului UE de la Bruxelles, care a început pe 20 octombre, liderii UE nu au ajuns la un punct comun cu privire la plafonarea prețului la gaze, dar vor continua să găsească o soluție pentru a stopa creșterea prețurilor la energie.

Cancelarul Olaf Scholz a declarat joi că un „plafon de preț stabilit politic” pentru gaz ar risca să deturneze gazul către alte țări care oferă un preț mai mare, subminând eforturile UE de a susține aprovizionarea în condițiile în care Rusia reduce exporturile către bloc în urma invaziei din Ucraina.

Citește și: Premieră pentru Italia! Giorgia Meloni desmnată prim-ministru! Prima femeie premier din istoria țării

Totuși, alte câteva state membre, printre care Franța, Belgia, Italia și Spania, fac presiuni pentru plafonarea prețului la gaze, chiar dacă au viziuni diferite cu privire la modalitatea de realizare a acestui lucru. De asemenea, sunt și state care solicită Bruxelles-ului să propună o finanțare suplimentară la nivelul UE, pentru a atenua criza și pentru a accelera independența energetică față de Rusia, un demers susținut în prezent de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

UE cooperează îndeaproape pentru plafonarea prețului la gaze

Germania este criticată pentru pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro pentru întreprinderi și gospodării. Scholz a declarat că Berlinul analizează cu atenție mecanismul de plafonare a prețurilor de urgență propus de Comisie, dar a afirmat că este esențial ca UE să coopereze îndeaproape cu aliații în ceea ce privește acordurile privind gazele naturale, conform economedia.ro.

Germania nu este singura care este profund sceptică în ceea ce privește plafoanele de preț. Țările de Jos și Ungaria, dar și țările scandinave și baltice sunt, de asemenea, reticente față de această măsură.

Însă, alte state membre fac de luni de zile presiuni pentru intervenții  care să limiteze prețurile la energie. Comisia Europeană a propus săptămâna aceasta un mecanism de urgență de plafonare a prețurilor, care ar limita creșterile bruște ale prețurilor pe mecanismul olandez de transfer al titlurilor, principalul indicator de referință al UE pentru prețul gazelor.

Citește și: 44 de zile de mandat îi vor aduce lui Liz Truss 115.000 de lire anual! Fostul premier ia pensie „specială” pentru tot restul vieții