- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri politică

Ursula von der Leyen vine în România. Preşedinta Comisiei Europene va fi prezentă la semnarea acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul energiei verzi

16 Dec, 14:41 • Cornel Ghimeșan
Ursula von der Leyen vine în România. Preşedinta Comisiei Europene va participa, sâmbătă, la Palatul Cotroceni, la ceremonia semnării acordului Parteneriatului strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi.
Ursula von der Leyen vine în România. Preşedinta Comisiei Europene va fi prezentă la semnarea acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul energiei verzi

Preşedinta Comisiei Europene va fi prezentă la semnarea acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul energiei verzi. Ursula von der Leyen vine sâmbătă în România pentru a participa semnarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgiei, României şi Ungariei privind Parteneriatul strategic în domeniul dezvoltării şi transportului energiei verzi, potrivit Agerpres. 

Citește și Ursula von der Leyen cere eliminarea plasticului în UE. Comisia Europeană pregătește legi dure

Preşedinta Comisiei Europene va fi prezentă la semnarea acordului privind Parteneriatul strategic în domeniul energiei verzi

Administrația Prezidențială a României a anunțat că acest acord va fi semnat de către preşedintele Republicii Azerbaidjan, Ilham Aliyev şi premierii Georgiei, Irakli Garibashvili, României, Nicolae Ciucă, şi Ungariei, Viktor Orban.

Documentul prevede consolidarea securităţii energetice naţionale şi regionale şi a conectivităţii în bazinul Mării Negre, diversificarea surselor de aprovizionare, valorificarea potenţialului de producere a energiei regenerabile din zona caspică şi creşterea ponderii energiei regenerabile în mixul energetic naţional, transmite Administraţia Prezidenţială într-un comunicat de presă.

Astfel, acordul cvadrilateral interguvernamental va oferi cadrul financiar şi tehnic pentru realizarea proiectului cablului submarin de transport de energie electrică din surse regenerabile între România şi Azerbaidjan, via Georgia şi Marea Neagră, şi, ulterior, pentru transportul acestei energii către Ungaria şi restul Europei.

Proiectul cablului submarin de transport de energie electrică prin Marea Neagră face parte din acordurile în domeniul energiei convenite între Uniunea Europeană, reprezentată de Comisia Europeană, şi Republica Azerbaidjan, acesta fiind, în acelaşi timp, un proiect tip flagship pentru Georgia, ca parte a strategiei EU Global Gateway, conform sursei citate.

Ursula von der Leyen cere eliminarea plasticului în UE

Comisia Europeană pregătește o nouă revoluție în domeniul bunurilor de larg consum (FMCG). Ursula von der Leyen a găsit soluția pentru combaterea deșeurilor.

Oficialii de la Bruxelles vor mai multe măsuri pentru combatrea deșeurilor. Astfel, Comisia Europeană a propus miercuri noi norme la nivelul UE cu privire la ambalaje.

Practic, anumite norme de ambalare vor fi scoase în afara legii, precum ambalajele de unică folosință pentru alimentele și băuturile consumate la restaurante, cafenele și puburi. De asemenea, vor fi interzise ambalajele de unică folosință pentru fructe și legume, respectiv sticlele de șampon utilizate în hoteluri.

Oamenii Ursulei von der Leyen susțin că dețin cifrele realității: 180 de kilograme de deșeuri de ambalaje aruncă în medie, fiecare cetățean european, potrivit birocraților.

Ambalajele sunt unul dintre principalele produse care utilizează materiale prime virgine, pentru că 40% din materialele plastice şi 50% din hârtia utilizată în UE sunt destinate ambalajelor.

Oamenii Ursulei von der Leyen susțin că dacă se vor lua măsuri, UE ar urma să înregistreze o creştere suplimentară cu 19% a deşeurilor de ambalaje până în 2030, iar pentru deşeurile de ambalaje din plastic chiar o creştere explozivă, de 46%, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Citește și Ursula von der Leyen vrea crearea unui tribunal pentru crimele de război! Prejudiciul adus Ucrainei este de 600 de miliarde de euro

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult