- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Măsuri mai relaxate în supermarketuri propuse de Comisia Europeană. Alimentele modificate genetic ar putea ajunge neetichetate pe rafturi

16 Jun, 16:01 • Cornel Ghimeșan
Comisia Europeană e hotărâtă să relaxeze legile privind alimentele modificate genetic. Prosuele ar putea să fie lăsate pe rafturile magazinelor neetichetate, arată o propunere legislativă a Comisiei Europene.
Măsuri mai relaxate în supermarketuri propuse de Comisia Europeană. Alimentele modificate genetic ar putea ajunge neetichetate pe rafturi

Această propunere făcută de Comisia Europeană nu a fost încă publicată, însă draftul a putut fi consultat de agenția germană de presă.

Comisia Europeană vrea măsuri mai relaxate în supermarketuri

Prin această propunere legislativă anumite plante modificate genetic ar fi scutite de regulile aspre ale Uniunii Europene în ceea ce privește ingineria genetică. Propunerea ar urma să fie prezentată oficial în luna iulie.

Citește și ULTIMĂ ORĂ! Comisia Europeană a anunțat bugetul anual al UE pentru 2024

Schimbările planificate ale reglementărilor înseamnă că procese precum editarea genetică CRISPR/Cas9 nu vor face obiectul regulilor privind ingineria genetică dacă varietăţile rezultate este posibil să fi fost create şi prin procese precum hibridizarea sau selecţia naturală.

Editarea genetică CRISPR/Cas9 le permite geneticienilor să efectueze schimbări precise în lanţurile lungi de ADN, pentru a face plantele mai rezistente la secetă şi dăunători.

Citește și Vești bune pentru români! Produsele lor preferate au reapărut pe rafturile LIDL la super prețuri. Va fi bătaie la casele de marcat

Modificările ar intra în așa numita-categorie a plantelor cultivate prin noi tehnici genomice (NGT).

Regulile stricte privind ingineria genetică pentru agricultura organică vor fi valabile în continuare.

În momentul de față, pentru a vinde produse alimentare sau băuturi pe teritoriul Uniunii Europene e nevoie ca acestea să conțină informații esențiale, astfel încât consumatorul să poată să ia o decizie legată de cumpărarea lor.

Informațiile de pe etichetă trebuie să fie exacte, să fie vizibile și ușor de înțeles, să nu inducă în eroare, să nu poată fi șterse.

Care sunt informațiile obligatorii ce trebuie să apară pe etichetele produselor alimentare

  • denumirea alimentului
  • lista ingredientelor (inclusiv orice aditivi)
  • informații privind alergenii
  • cantitatea anumitor ingrediente
  • marcarea datei (a se consuma de preferință înainte de/până la)
  • țara de origine, dacă este necesară pentru claritate (de exemplu: produsele care afișează pe ambalaj drapelul țării sau repere geografice celebre)
  • numele și adresa operatorului din sectorul alimentar stabilit în UE sau a importatorului
  • cantitatea netă
  • condițiile speciale de păstrare și/sau condițiile de utilizare
  • instrucțiunile de utilizare, dacă este necesar
  • nivelul alcoolului pentru băuturi (dacă este mai mare de 1,2 %).

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult