- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Mall-ul Liberty Center, cumparat la prima licitatie de o firma romaneasca

07 Aug, 14:19 • karina.popescu
Centrul comercial Liberty Center din cartierul bucurestean Rahova, executat silit, a fost vandut la prima licitatie publica, organizata marti. Vestea este cel putin surprinzatoare, avand in vedere suma ceruta si luand in considerare preturile cu care au fost adjudecate alte active asemanatoare.
Mall-ul Liberty Center, cumparat la prima licitatie de o firma romaneasca

Licitatia a avut loc online, pe platforma fairsolve.com, detinuta de expertii in insolventa Gheorghe Piperea, Mircea Deaconu si Florian Mateita, asociati in societatea de practicieni in insolventa RomInsolv, si dezvoltata in Romania in parteneriat cu doi specialisti  in comunicarea online – Lucian Despoiu (Kondiment Gmbh) si Dragos Stanca (Publyo, Q2M).

Pretul de pornire a fost 60 de milioane de euro.

„Tot ce putem spune este ca mall-ul a fost adjudecat”, au declarat reprezentantii biroului executorului judecatoresc Bogdan Dumitrache, citati de Mediafax.

Contactat de DailyBusiness.ro, Florian Mateita a declarat ca pretul cu care a fost adjudecat mall-ul nu l-a depasit pe cel de pornire:

„Ce
stiu acum este ca pretul a fost de 60 de milioane de euro iar firma este una romaneasca”, a spus acesta.

Cumparatorul este Rosequeens Properties, firma administrata de Ciprian Chiorean, care ocupa functia de Legal Manager in cadrul Bank of Cyprus, unul dintre creditorii Liberty Center care au cerut executarea silita a proiectului.

Asadar, se poate spune ca Liberty Center a fost rascumparat chiar de catre unul dintre creditori.

Mall-ul, detinut de compania nord-irlandeza Mivan si familia Awdi, a fost scos la vanzare pentru datorii neachitate catre trei banci.

Bancile grecesti Alpha Bank si Eurobank EFG si banca cipriota Bank of Cyprus au cerut executarea silita a centrului comercial, pentru datorii ce depasesc 61 milioane de euro.

Centrul are o suprafata utila totala de 70.592 metri patrati si este amplasat pe un teren de 20.255 de metri patrati. In cladire exista spatii operate, pe baza unor contracte de inchiriere, de 101 firme.
Liberty Center a fost inaugurat in noiembrie 2008, printr-o investitie de 70 milioane euro si avand un grad de ocupare de 100%, dar a pierdut de-a lungul timpului chiriasi precum Starbucks, Diverta, Marks&Spencer, Forever 18 sau Burger King.

Liberty Center este al patrulea mall din Romania care este scos la licitatie si in care au fost investite 70 de milioane de euro. Proprietarii mallului sunt Ropotamo Impex (Mivan) si familia Awdi.

Mall-ul se afla pe ultimul loc in top zece al centrelor comerciale din Bucuresti in ceea ce priveste cifra de afaceri pentru anul 2010. Astfel, Liberty Center a avut o cifra de afaceri de 5 milioane de euro in 2010, de aproape sase ori mai putin decat ocupantul primului loc, Baneasa Shopping City (29,8 milioane euro), potrivit datelor disponibile pe site-ul Ministerului Finantelor.

Cazul Liberty vine dupa mai multe esecuri pe piata locala a centrelor comerciale: Recent, austriecii de la Immofinanz Group au anuntat ca vor inchide mall-ul Armonia din Arad, dupa doar 4 ani de functionare. Mall-ul se va transforma intr-un centru logistic sau intr-un parc industrial.

Alte 3 mall-uri scoase la vanzare din cauza datoriilor acumulate sunt City Mall, Tiago Oradea si Armonia Braila.