REAL ESTATE

Protest la Parlament impotriva "legii exproprierii nationale" (Galerie Foto)

22 mai 2013, ora 13:30, autor(i): Andra Troasca   | 9 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
DSCF3638.JPG
Miercuri dimineata mai multe persoane s-au adunat in fata Palatului Parlamentului pentru a protesta impotriva proiectului de lege pentru modificarea Legii Minelor, aflat pe ordinea de zi a Comisiei pentru Industrii.

Comisia pentru industrii si servicii a Camerei Deputatilor a reluat seria dezbaterilor privind modificarea Legii Minelor nr. 85/ 2003. In centrul discutiilor se afla propunerea legislativa initiata de senatorii Toni Grebla (PSD) si Ion Ruset (PDL) in 2009.

Prevederile acestei propuneri incalca mai multe drepturi ale cetatenilor, inclusiv pe cel la proprietate, sustin protestatarii.

Doi activisti s-au prezentat la Palatul Parlamentului pentru a depune cele 150.000 de semnaturi impotriva legii minelor la Comisia de Industrii, insa accesul la sedinta comisiei, desi publica, ar fi fost blocat de catre angajatii Parlamentului, potrivi Asociatiei Alburnus Maior, ONG-ul care activeaza impotriva proiectului minier de la Rosia Montana.

Refuzul consilierilor Comisiei pentru Industrii de a permite accesul protestatarilor in cadrul sedintei a fost motivat de faptul ca propunerea legislativa de modificare a Legii Minelor nu ar fi discutata astazi, 22 mai. Acelasi raspuns a fost primit de un grup de activisti in data de 20 mai cand acestia au intentionat sa participe la sedinta Comisiei si accesul le-a fost iarasi refuzat.

Reprezentantii asociatiei spun ca proiectul de lege ar facilita aprobarea proiectelor miniere si ar stabili pentru industria miniera derogari de la legislatia in vigoare.

“Schimbarile legislative amintite pun in pericol stabilitatea economica si sociala a Romaniei, favorizand marile corporatii straine carora le-ar permite sa exproprieze casele si terenurilor cetatenilor romani. Aceasta strategie vizeaza pe termen mediu si lung inceperea de noi proiecte minere bazate pe tehnologia cu cianuri. Strategia de favorizare a companiilor miniere este confirmata si de initierea de catre premierul Victor Ponta a unui nou proiect pentru modificarea si completarea Legii minelor in luna mai anul curent”, au declarat reprezentantii Alburnus Maior.

Cea mai primejdioasa prevedere a noului proiect de lege ar fi substituirea autoritatilor statului roman cu companii private ce detin licente de exploatare in Romania. Potrivit art. 102, orice investitor privat care obtine o licenta de exploatare are dreptul sa exproprieze de buna voie proprietatile vizate, iar „plata despagubirilor pentru imobilele ce urmeaza a fi expropriate se face de titularul de licenta direct titularilor drepturilor reale, in numerar sau prin consemnarea sumelor intr-un cont bancar la dispozitia acestora.”

Astfel, compania poate plati suma ce i se pare de cuviinta si devine automat proprietarul unui teren sau a unei locuinte. Persoana expropriata poate ulterior sa se adreseze justitiei si sa se judece cu compania in ceea ce priveste suma, nu privind dreptul de proprietate. Cum nicio institutie nu ar reglementa sau aviza exproprierea, aceasta s-ar face in baza Legii Minelor.Galerie Foto
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria
click pentru a deschide galeria


„Asistam la o situatie fara precedent dupa '89. Parlamentul pregateste o lege speciala pentru aprobarea cu orice pret a mineritului cu cianuri. Se ignora dreptul la proprietate, premeditand aruncarea in strada a cetatenilor ce raman fara case, fara afaceri, fara terenuri. Oamenii ar fi la mila companiilor ce poate le dau sau poate nu le dau un pret corect pe proprietati. Daca strategia de lansare economica a tarii noastre inseamna proiecte precum cel de la Rosia Montana, constatat ilegal de instantele de judecata si care nu poate incepe deoarece oamenii de acolo nu vor sa plece, atunci economia Romaniei trebuie gestionata de politicieni mai competenti” a declarat Dan Mercea, presedinte al Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu.

Proiectelor miniere se acorda un statut special ce nu necesita avizul Ministerului Culturii pentru demolarea monumentelor istorice. Contrar legislatiei de prezervare a patrimoniului, Legea Minelor ar permite demararea proiectelor miniere in lipsa certificatelor de descarcare de sarcina arheologica sau cu descarcarea „pe fragmente” a siturilor arheologice.

“Toate sentintele judecatoresti ce impiedica in acest moment avansarea proiectului minier sunt „rezolvate” in mod miraculos de acest proiect legislativ. Este si cazul autorizarii lucrarilor de constructie astfel incat avizele obtinute in baza unui certificat de urbanism expirat sau invalid sa ramana valabile. In decursul ultimilor ani, instantele de judecata au anulat irevocabil nu mai putin de doua certificare de urbanism care fac imposibila avizarea proiectului minier Rosia Montana”, precizeaza reprezentantii Alburnus Maior.

„Noul Guvern si Parlamentul ce il sustine sunt la fel ca regimul lui Basescu. Toti se comporta ca si cum ar fi angajati la canadieni. Singura diferenta dintre Ponta si Basescu e ca cel din urma a venit la Rosia Montana, la noi acasa, si ne-a facut <bolsevici>. Ponta, fara macar sa vina la Rosia Montana, pregateste o lege care sa ne arunce in strada. Avem un singur mesaj pentru Ponta si pentru toti parlamentarii care vor vota legea exproprierii: ii asteptam sa vina cu Armata sa ne scoata de pe pamanturile noastre si sa ne spuna ca dreptul la proprietate castigat la Revolutie n-a existat niciodata” a declarat Eugen David, presedintele Asociatiei Alburnus Maior.

Proiectul minier de la Rosia Montana ar crea 634 de locuri de munca, pe o perioada de 16 ani, cat ar dura exploatarea.

Citeste si 
Rosia Montana, unda verde? Guvernul infiinteaza o firma special pentru proiect
Peisaj pestrit in Rosia Montana: Jeep-uri, corturi, paragina si case de 200.000 euro (Foto-Reportaj)
 
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
vladi a spus:
22/05/2013 18:13
ca de obicei, Alburnus Maior se ocupa doar cu acuzatii nefondate si plimba aceiasi protestatari peste tot, probabil ca asta o fi job-ul lor full-time! dar lor le este foarte simplu sa vorbeasca, ca au venituri stabile de protestatari!
 
Andreea a spus:
22/05/2013 18:14
ii recomand domnului Dan Mercea sa mearga pana in cartierul Recea, din Alba Iulia, sa vada cum oamenii NU vor sa plece, cand deja au plecat si au inceput o viata mai buna la oras
 
Costin a spus:
22/05/2013 18:16
vad ca nu au obosit in a denatura totul, proabil ca s-au gandit ca in felul asta vor mai obtine si ei putina atentie, mai apar si ei intr-o poza intr-un ziar... in fine, discurs de genul asta, "vai vin investitorii si ne fura, noi nu ne vindem tara" au mai fost si la inceputul anilor '90, cred ca de asta am ajuns pe ultimul loc economic din UE, ca nu s-a facut nimic din cauza unor lozinci. legat de proiectul de la Rosia, se vor crea 3600 de locuri de munca directe si indirecte, iar proiectul e pe o perioada de peste 30 ani. diferenta fata de comunicatul de presa arata cat de "bine-intentionati" sunt protestatarii astia
 
panait laurentiu a spus:
22/05/2013 19:51
@vladi este evident ca protestatarii, aceiasi de fiecare data, nu vin la astfel de manifestari ca nu au ce face acasa. castiga bine din asta si chiar nu le pasa ca astfel pun bete in roate dezvoltarii unor zone in nevoie
 
panait laurentiu a spus:
22/05/2013 19:53
@Costin de acord. o atitudine xenofoba nu ne va ajuta cu nimic si nu suntem in putere sa refuzam investitiile, mai ales cand ele sunt parteneriate publice-private, nu vanzare! poate ar fi cazul sa ne maturizam
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 25 Iunie 2021, 09:12
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter