- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Cine vrea o insula greceasca? Pretul variaza intre 1,1 si 15 mil. euro

25 Jun, 10:36 • Redactia DailyBusiness
Grecia se pregateste sa vanda sau sa concesioneze pe termen lung unele dintre cele 6.000 de insule pe care le detine, confruntata fiind cu datorii mari si imposibilitatea de a gasi fonduri pentru a dezvolta infrastructura insulelor neexploatate inca din punct de vedere turistic, scrie The Guardian. Cea mai ieftina insula costa 1,1 milioane euro, iar cea mai scumpa 15 milioane euro, potrivit privateislandonline.com.
Cine vrea o insula greceasca? Pretul variaza intre 1,1 si 15 mil. euro

Cotidianul britanic noteaza ca una dintre insulele vizate este Mykonos, destinatie turistica de top in Grecia. O treime din aceasta insula este detinuta de statul elen, care cauta un cumparator care sa injecteze capital pentru a dezvolta un complex turistic de lux, potrivit unei surse apropiate negocierilor.

De insula Rhodos sunt interesati in principal investitori rusi si chinezi. Printre numele vehiculate se numara cel al lui Roman Abramovich, miliardarul rus care detine clubul de fotbal Chelsea, desi un purtator de cuvant a negat aceasta informatie.

„Sunt trist – sa vinzi insule sau parti din insule care au apartinut poporului grec ar fi trebuit sa fie ultima solutie”, a declarat Makis Perdikaris, directorul agentiei imobiliare Greek Island Properties.

„Dar este mai important sa dezvoltam economia si sa atragem investitii straine pentru a crea infrastructura necesara. Scopul este sa obtinem bani”, a completat acesta.

Grecia a apelat la aceasta masura disperata dupa ce a fost nevoita sa accepte un ajutor financiar de 110 miliarde euro din partea UE si FMI, luna trecuta.

Vanzarea sau cesionarea unei insule ar ajuta Grecia sa aduca bani in visteria tarii. Cele mai ieftine insule costa sub 2 milioane de euro, iar pretul poate ajunge la pana 15 milioane de euro.

Numai 227 din cele 6.000 de insule sunt populate, iar decizia de a vinde a fost luata si pentru ca statul nu poate dezvolta infrastructura. Masura este vazuta ca o posibilitate de a crea locuri de munca si de a aduce bani la buget din impozite.