- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Senat: TVA de 5% pentru pensiuni, cabane, restaurante familiale care ofera produse din gospodarie

26 May, 14:36 • Redactia DailyBusiness
Senatorii au adoptat, miercuri, o initiativa legislativa a unor deputati PDL care prevede ca pensiunile turistice, cabanele si restaurantele familiale care ofera spre consum exclusiv produse agroalimentare si bauturi obtinute prin mijloace proprii sa beneficieze de o cota redusa de TVA de 5%.
Senat: TVA de 5% pentru pensiuni, cabane, restaurante familiale care ofera produse din gospodarie

Senatorii au adoptat, cu amendamentele Comisiei economice, propunerea legislativa privind stimularea infiintarii si dezvoltarii microintreprinderilor ce ofera spre consum produse obtinute exclusiv prin mijloace proprii.

In varianta initiala propusa de initiatori se prevedea scutirea totala de TVA pentru aceste categorii de microintreprinderi, potrivit Mediafax.

Potrivit initiativei legislative, veniturile obtinute prin prestarea de servicii turistice sau prestarea de servicii de alimentatie publica pe baza produselor agroalimentare, obtinute exclusiv prin mijloace proprii sau obtinute in baza unui borderou de achizitie de la peroanele fizice ar urma sa constituie in totalitate venituri neimpozabile.

Potrivit proiectului adoptat de senatori, fac obiectul acestei legi microintreprinderile care au ca unic obiect de activitate asigurarea de servicii turistice in pensiuni turistice si pensiuni agroturistice sau cabane turistice ori asigurarea de servicii de alimentatie publica in cadrul unitatilor de tip restaurant familial sau restaurant cu specific local.

Vor beneficia de prevederile acestei legi microintreprinderile care ofera spre consum produse culinare ce provin din prelucrarea carnii ungulate sau pasari crescute exclusiv prin mijloace proprii, care provin din legume sau fructe crescute exclusiv prin mijloace proprii de productie, respectiv bauturi spirtoase sau vinuri traditionale romanesti provenite exclusiv din productie proprie.

In aceeasi categorie vor intra si microintreprinderile al caror venit provine exclusiv din asigurarea de servicii turistice si de alimentatie publica, pe baza produselor obtinute din productie proprie.

Initiativa legislativa a fost adoptata de Senat in calitate de prima Camera sesizata.