BURSE

BCR: Emisiunea de obligatiuni Transelectrica va deveni o referinta in piata

19 decembrie 2013, ora 14:24, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
transelectrica-mare.jpg
Transelectrica, operatorul de transport si sistem al energiei electrice din Romania, a anuntat pe 17 decembrie 2013 inchiderea anticipata a ofertei publice inaugurale de vanzare de obligatiuni corporative, intermediata de Banca Comerciala Romana si suprasubscrisa de investitorii calificati locali si internationali.

Obligatiunile vor fi admise la tranzactionare pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti.

Emisiunea curenta Transelectrica este prima oferta de obligatiuni lansata de o companie cu capital majoritar de stat din Romania. Aceasta emisiune face parte dintr-un program de imprumuturi obligatare in valoare de 900 de milioane de lei pe care compania l-a aprobat in luna septembrie 2013 destinat optimizarii capitalului si finantarii investitiilor pe termen mediu si lung.

Prin intermediul ofertei derulate in perioada 11 ľ 17 decembrie a.c. Transelectrica a vandut obligatiuni in suma totala de 200 milioane de lei investitorilor calificati. Fondurile de investitii, bancile, investitorii straini si fondurile de pensii au contabilizat 90% din interes, in timp ce restul a fost marcat in contul companiilor de asigurari.

ôEste evident faptul ca actorii pietei de capital incearca sa introduca practici internationale recunoscute in desfasurarea unui proces de ofertare in urma caruia sa rezulte pret sau randament optimö, a declarat Ioana Mihai, director debt capital markets in cadrul BCR.äEmisiunea este o premiera si va deveni, cu siguranta, o referinta in piata in urma succesului inregistrat. In acest moment exista o fereastra semnificativa de oportunitate in piata: intentia companiilor de a optimiza structura capitalurilor si costurile de finantare, care se intalneste eficient cu cererea investitorilor pentru active de calitate, cu randament bun ce la asigura o diversificare optima a portofoliilorô, a adaugat Ioana Mihai.

Transelectrica a anuntat inca la sfarsitul lunii iunie ca intentioneaza sa lanseze in noiembrie o emisiune de obligatiuni prin care sa imprumute circa 200 milioane lei (aproape 45 milioane euro) de la investitori institutionali, pentru refinantarea unor credite si pentru completarea necesarului de finantare a investitiilor.

Transelectrica este operatorul sistemului national de transport al energiei, iar statul controleaza prin Ministerul Finantelor Publice 58,69% din actiunile companiei. Fondul Proprietatea are 13,5% din actiuni, iar SIF Oltenia detine 7,11%.

Transelectrica (TEL) a inregistrat in primul semestru o cifra de afaceri de 1,097 miliarde lei (250 milioane euro), in scadere cu 24% fata de perioada similara a anului trecut. In acelasi timp, profitul a urcat de cinci ori, la 102,7 milioane lei (23,3 milioane euro).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Ultima ora
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 22 Mai 2019, 06:45
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter