- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Festival de câștiguri în numerar: Prognoze optimiste pentru dividendele din 2024 oferite de companiile românești de top

20 Mar, 16:15 • Cornel Ghimeșan
În 2024, românii vor obține câștiguri mai mari din dividendele oferite de cele mai importante companii de la Bursa de Valori București (BVB), decât le-ar putea obține din depozitele bancare, conform estimărilor făcute de analiștii casei de brokeraj Prime Transaction.
Festival de câștiguri în numerar: Prognoze optimiste pentru dividendele din 2024 oferite de companiile românești de top

Prognoze optimiste pentru dividendele din 2024 oferite de companiile românești de top. Experții Prime Transaction spun că randamentul median în cazul primelor 10 companii din întreaga piață a fost estimat la 7,97%, în vreme ce în cazul primilor 20 de companii randamentul median este de 6,52%, potrivit wall-street.ro.

Citește și Dividendele la nivel mondial ating un nou record în 2023. Apple, Microsoft şi Exxon Mobile au plătit cele mai mari sume

Prognoze optimiste pentru dividendele din 2024 oferite de companiile românești de top

La ora actuală băncile din România oferă dobânzi reale (DAE – excluzând taxele și comisioanele) de 4-5% pentru depozitele în lei pe 12 luni, iar cea mai mare dobândă DAE oferită la un depozit bancar este de 6,39%.

”Totuși, având în vedere faptul că între timp inflația și dobânzile au scăzut la rândul lor (n.red în ultimul an), randamentele dividendelor au ajuns să fie mai mari în termeni reali comparativ cu anul trecut și se mențin mai atractive decât dobânzile bancare”, a declarat Marius Pandele, analist Prime Transaction.

În ceea ce privesc distribuțiile de dividende din acest an, analiștii au mari așteptări de la Fondul Proprietatea care ar putea distribui un dividend estimat la 0,1 lei/acțiune, adică echivalentul unui câștig de circa 20% luând în calcul prețul din prezent al acțiunilor FP.

”Rămânem la opinia că fondul își va aplica politica de dividend chiar și în contextul actual, în care suma care ar trebui să fie distribuită din rezultatele anului trecut include și dividendele mari încasate de la Hidroelectrica, pe care în acest an nu le va mai încasa”, a mai spus Marius Pandele.

Analistul Prime Transaction a ținut să precizeze că în mod tradițional Fondul Proprietatea obișnuiește să distribuie către acționari orice sume cash pe care le primește (sub formă de dividende) de la companiile pe care le are în portofoliu. Acest fond a avut până la mijlocul anului trecut în portofoliu 20% din Hidroelectrica, de departe cea mai profitabilă companie de stat. De pe urma acestei participații, anul trecut Fondul a încasat dividende. Și în acest an analiștii se așteaptă că FP să distribuie respectivele sume, chiar dacă Fondul și-a vândut între timp pachetul de acțiuni Hidroelectrica.

Hidroelectrica se plasează pe locul doi în topul companiilor care anul acesta ar putea distribuie cele mai bune dividende se află chiar cu un randament brut estimat la aproape 10%.

”Având în vedere istoricul companiei și lipsa proiectelor investiționale de amploare, ne așteptăm ca rata de distribuție să fie din nou una ridicată, fiind posibil chiar să avem o surpriză pozitivă din acest punct de vedere”, a mai transmis analistul.

Citește și Renault a obţinut un profit net pentru anul 2023 uşor sub aşteptări, dar marje şi venituri mai mari. Cresc dividendele

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult