- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bursa a inchis saptamana pe verde, SIF-urile au trecut pe minus

10 Dec, 17:05 • Redactia DailyBusiness
Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inchis pe verde ultima sedinta a saptamanii pe verde, cu un avans de aproape 0,6% per ansamblu, in vreme ce sectorul SIF-urilor a virat pe rosu, cu o scadere de 0,06% in medie.
Bursa a inchis saptamana pe verde, SIF-urile au trecut pe minus

„Sedinta de inceput de weekend a fost la fel de putin lichida ca cea precedenta, indicii reusind, spre deosebire de joi, sa inchida ziua in usoara apreciere”, a declarat Gabriel Aldea, reprezentant Intercapital Invest.

Cea mai buna crestere au inregistrat-o vineri indicii BET-C si ROTX, ambii consemnand aprecieri lejere de 0,57%, in timp ce singurul indice pe minus a fost BET-FI, acesta corectandu-se modic cu numai 0,06%.

„Desi ne aflam in a doua saptamana din decembrie, interesul traditional al investitorilor autohtoni pentru actiuni ramane la un nivel foarte scazut, nici evolutia buna a pietelor externe sau apropierea sarbatorilor de iarna nereusind sa anime optimismul acestora”, a spus Gabriel Aldea.

El a mentionat ca „din pacate lichiditatea si volatilitatea redusa a pietei se manifesta ca un cerc vicios, determinand investitorii nehotarati sa adopte mai degraba o pozitie de asteptare decat una de implicare activa in tranzactionare si determinand chiar si speculatorii sa-si orienteze atentia catre instrumente mai dinamice”.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,53%, pana la 5.174,08 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a castigat 0,57%, pana la 3.060,07 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a scazut cu 0,06%, pana la 21.443,42 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena a urcat cu 0,57%, pana la 10.675,61 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,47%, pana la 465,35 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a castigat 0,27%, pana la 743,47 puncte.