CARIERE

Criza a dublat piata locurilor de munca temporare. Ce industrii fac angajari

13 noiembrie 2013, ora 15:11, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
callcenter.jpg
Criza din ultimii ani a afectat si piata muncii din Romania, insa cei in cautarea unui job s-au adaptat si au incheiat mai multe contracte de munca temporare. Printre acestia sunt someri, studenti sau chiar inactivi. Vezi in ce domenii isi gasesc cel mai des un post temporar.

ôPeste 52.000 de persoane au fost angajate in regim de munca temporara in 2012, cifra reprezentand aproape dublul celei din 2010, cand se inregistrau 29.926 de angajati temporarö, se arata intr-un studiu recent al Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT).

Membrii ARAMT deruleaza, conform estimarilor, circa 70% din activitatile de munca temporara din Romania cu o cifra de afaceri de peste 178 de milioane de euro in 2012, se arata in studiu. Aceasta reprezinta o crestere cu peste 10% fata de anul 2011 si cu 25% fata de 2010.

äStudiul confirma faptul ca tot mai multi angajati considera munca temporara ca o solutie economica si de cariera viabila, raspunzand nevoii ocupationale atat a angajatorilor cat si a fortei de munca, indiferent de nivelul de calificare si studii a acesteiaö, a declarat Sorina Donisa, presedintele ARAMT.ôCriza a jucat un rol important pe piata de munca temporara, care s-a dublat anul trecut fata de 2010ö, a subliniat Sorina Donisa.

Ea a adaugat ca trendul crescator se pastreaza si in acest an, dar si anul viitor, estimand cresteri de peste 10% atat va cifra de afaceri a companiilor membre ARAMT, cat si ca numar de angajati temporar.

23% dintre angajatii temporar au studii superioare

Majoritatea celor angajati temporar in Romania (46%) au studii medii si 23% au studii superioare.

Un alt procent semnificativ de 20% este reprezentat de studenti si doar 12% provin din randul celor care nu au studii medii (muncitori calificati si necalificati).

Repartizarea pe grupe de varsta a angajatilor temporar in 2012 este relativ eterogena pentru angajatii intre 21 si 45 de ani, inregistrand valori cuprinse intre 26% si 30% pentru fiecare grupa de varsta.

Sorina Donisa a mentionat ca printre motivele pentru care aceste persoane aleg sa incheie un contract de munca temporar se numara experienta acumulata sau faptul ca nu au alte variante de angajare, iar aceste experiente cresc sansele sa gaseseasca un loc de munca permanent.

Potrivit Asociatiei, in concordanta cu tendinta ascendenta a pietei, numarul de ore lucrate in regim de munca temporara per angajat a crescut la 927 in 2012, de la 919 ore in 2011 si 742 ore in 2010 reflectand o cerere si o utilitate crescute in randul companiilor angajatoare.
á
Conform datelor membrilor ARAMT, 5% dintre angajatii temporari provin din randul somerilor, 13% sunt persoane care au avut anterior contracte de munca determinate, 18% au fost persoane inactive, 21% sunt studenti, iar 33% au mai fost angajati temporar.

In ce domenii te poti angaja

Munca in regim temporar este mai raspandita in productie (47%) si servicii (32%) indica studiul ARAMT.

Domenii precum agricultura si administratia publica ocupa cate 4 procente din piata de munca temporara, constructiile ľ 3%, iar alte domenii ľ 9 %.

Potrivit membrilor ARAMT, locurile de munca din servicii sunt concentrate in orase, in special in Bucuresti, iar cele din productie, in fabrici din toata tara, cu precadere in partea de vest.

Angajatul temporar trebuie sa primeasca aceleasi venituri ca ale unui angajat permanent al utilizatoruluiSorina Donisa, presedintele ARAMT

Sorina Donisa a aratat ca persoanele cu studii superioare se angajeaza temporar pe posturi din call-center, back office, front office sau chiar in domeniul fondurilor europene, avand cunostinte si in ceea ce priveste limbile straine.

In ceea ce priveste administratia publica, chiar daca aceasta ocupa un procent foarte mic (4%) fata de alte tari europene, reprezentantii Asociatiei au spus ca au avut angajari temporare in sanatate (spital), invatamant si departamente de arhivare.

Conform Asociatiei, circa 11% dintre cei care sunt angajati pe o perioada temporara devin angajati permanenti la ultimul utilizator (firma pentru care a lucrat temporar, n.r.) sau in alta companie.

Pe piata locala sunt angajati temporar si europeni fara cetatenie romana, in special in sectorul serviciilor, unde sunt cerinte de limbi straine, au mai spus oficialii Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara.

Ce companii fac angajari temporare

Presedintele ARAMT a declarat ca majoritatea companiilor care fac angajari temporare sunt straine deoarece ele au experimentat acest concept in exterior si il practica si la noi.

Companiile romaniesti inca nu au aceasta cultura, facand putine angajari temporare, in domenii precum securitate, servicii sau HORECA.

ôMi-as dori sa vad mai multe companii romanesti care vor sa-si creasca productivitatea prin munca temporara, acolo unde au nevoieö, a spus Sorina Donisa.

Astfel, companiile (denumite ôutilizatoriö) incheie contracte de munca temporare, in special ca sa acopere fluctuatiile de activitate pe anumite perioade (sezonalitate, neprevazut, variatiile economice), pentru a inlocui personalul angajat permanent care absenteaza (concediu de ingrijire copil, concediu medical) sau pentru a gasi aptitudini specializate pentru misiuni speciale.

Aproximativ 45% din angajarile temporare au o durata de peste 3 luni, 37% dureaza intre 1 si 3 luni si 18% sunt pe termen scurt (mai putin de o luna). Aceste ponderi ale perioadelor de angajare in totalul pietei de munca temporara s-au mentinut relativ constante din 2010 pana in prezent.

Un contract temporar poate fi incheiat pe o perioada minima de 2 saptamani si poate ajunge pana la 24 de luni, cu posibilitatea prelungirii pana la 36 de luni, a spus Sorina Donisa.

Pe parcursul unui an sunt 2-3 varfuri de productie in care se cauta anagajati temporari. Spre exemplu, vara se faca angajari in constructii sau productii sezoniere, gricultura, pe cand la final de an se fac anagajari pentr a sustine vanzarile din perioada sarbatorilor sau pentru alte activitati referitoare la incheierea anului fiscal.

La nivelul Asociatiei, doar in anul 2012 au fost investiti peste jumatate de milion de euro pentru programe de training al angajatilor temporar, in crestere fata de aproximativ 340.000 euro in 2011 si doar 32.000 euro in 2010 se mai arata in studiu.

Studiul a fost realizat in luna octombrie 2013 in randul membrilor Asociatiei Romane a Agentilor de Munca Temporara prin intermediul Ipsos Marketing.

Asociatia Romana a Agentilor de Munca Temporara (ARAMT) este o organizatie non-profit, infiintata in luna iunie 2010. Cele 11 companii, agenti de munca temporara autorizati care fac parte din ARAMT sunt in ordine alfabetica: Adecco Romania, Agentia Professional, APT Resources&Services, Best Personal Services, Gi Group, Grafton Recruitment, IHM Total Consult, Lugera, ManpowerGroup Romania, TjobsRecruit si Trenkwalder.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 26 Mai 2020, 03:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter