- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Țara europeană în care tinerii medici primesc 10.000 de euro lunar. Unde pleacă absolvenții să profeseze

22 Apr, 21:34 • Amarie Giorgiana
Tinerii medici din România aleg să profeseze peste hotare, pentru că ofertele de muncă din țară au scăzut. O companie din Europa angajează medici români pe salarii de până la 10.000 de euro lunar. În România, aceștia sunt plătiți mult mai puțin.
Țara europeană în care tinerii medici primesc 10.000 de euro lunar. Unde pleacă absolvenții să profeseze

Tinerii medici din țară aleg să își înceapă activitatea în alte țări, pentru că, în România, salariile sunt mici, iar locurile scoase la concurs scad de la un an la altul.

În ce țări pleacă tinerii medici români

Absolvenții de medicină aleg să plece din România din mai multe motive. Printre ele numără aparatura învechită, lipsa de investiții și tratamentele administrate pacienților din țară. În ultimii ani, peste 15.000 de doctori au emigrat  din România, iar în ceea ce privește asistentele, numărul este de trei ori mai mare. Cei mai mulți medici au ales să plece în Franța, Germania și Marea Britanie.

Conform datelor existente, francezii sunt cei care oferă cele mai multe locuri de muncă în sistemul medical. Francezii au cel mai mult nevoie de oftalmologi, ginecologi, cardiologi, dar și de medici generaliști. În Franța, salariul de bază pornește de la 4.500 de euro pe lună, în funcție de zonă și specializare, conform Știrile Pro TV. În același timp, salariile urcă până la 10.000 de euro pe lună și în Belgia, iar în Germania, psihiatrii pot ajunge la aceeași sumă. În schimb, salariul asistenților medicali pornește de la 1.800 de euro pe lună și poate ajunge până la 3.000.

Citește și: Câți bani câștigă o farmacistă în 2024. Lanțul Dona face angajări, iar salariile sunt atractive

Care sunt motivele pentru care aleg tinerii să plece

Conform unui studiu, aproape 50.000 de asistente medicale și peste 15.000 de medici au plecat din țară în perioada 2014-2020. În plus, o statistică recentă a Colegiul Medicilor România arată că mai mult de jumătate dintre medicii sub 35 de ani și-au declarat intenția de a pleca în străinătate.

Peste 40% au o intenţie probabilă, în timp ce 17,2 procente o intenție sigură. Statisticile arată că bărbații sunt mai interesați să plece decât femeile. Cele mai vulnerabile specialităţi sunt din grupele ATI şi Medicină de Urgenţă (39,2%), Oncologice (39%) şi Chirurgie generală (35,2%). Și motivele diferă în funcţie de vârstă – pentru cei sub 35% de ani sunt extrem de importante condiţiile directe de practică și oportunitățile de formare profesională – (24%) şi (23%). Apoi se gândesc și la condițiile de viață și de educație pentru copii.

Citește și: Angajații nu mai vor să lucreze de la birou. Horațiu Didea: „Absolut toţi vor să vină la birou când vor ei”