COMPANII

Cauzele cutremurelor din Izvoarele: Primele concluzii

15 octombrie 2013, ora 16:58 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cutremur.jpg
Institutul Geologic al Romaniei (IGR) a publicat luni seara concluziile preliminare legat de cutremurele care se produc de trei saptamani in Galati.

Iata mai jos cateva fragmente din raportul IGR:

ôCauzele posibile ale fenomenului de instabilitate a terenului din zona Izvoarele-Slobozia Conachi pot fi naturale sau antropice. Cele naturale sunt asociate direct amplasarii acestor localitati peste pachete de depozite predominant neconsolidate (nisipuri si pietrisuri), ce alcatuiesc partea superioara a pachetului de depozite ce revin stratigrafic Pliocenului superior si Cuaternarului inferior (Pleistocenului inferior).

Dintre cauzele antropice se evidentiaza clar posibilele fenomene de tasare diferentiala a terenurilor, datorate exploatarii de petrol si gaze pe cele trei domuri ale structurii petrolifere Independenta pe care se afla amplasate si localitatile Izvoarele si Slobozia Conachi.

Activitatea veche de exploatare pe aceasta structura cat si actualele sonde de extractie amplasate spre est, in zona localitatilor Negrea si Schela pot fi avute in vedere cauze antropice de modificare a suprafetei terenului. Acest fapt este posibil, avand in vedere fragilitatea nivelelor impermeabile ce separa nivele nisipoase cu petrol si gaze.O activitate de extractie bazata si pe sonde de injectie ar amplifica aparitia unor fenomene de instabilitate in tot acest arealö.
áá
Specialistii concluzioneaza ca, pentru stabilirea cu precizie a cauzelor reale care au determinat aparitia fenomenelor de instabilitate a terenului in aceasta zona sunt necesare studii detaliate de teren si analize ale datelor de orice natura legate de activitatea antropica din arealul stucturilor petrolifere conturate si exploatate in partea de sud a Campiei Covurlui.

Cititi aici intregul raport al IGR.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 25 Februarie 2020, 02:13
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter