- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Ce afaceri mai fac \”mogulii\”, in vreme de criza

03 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Pentru "mogulii" facuti celebri de mass-media romaneasca, criza economica reprezinta un adevarat cosmar, sau dimpotriva, o oportunitate. Cei patru au afaceri complexe si iau decizii diferite. Vantu restructureaza, Patriciu investeste, Sarbu vinde, iar Voiculescu consolideaza.
Ce afaceri mai fac \mogulii\, in vreme de criza

Dinu Patriciu, patronul grupului de presa Adevarul, pare a fi cel mai castigat de pe urma crizei, cel putin din prisma afacerilor ce au iesit la lumina zilei.

Averea sa, evaluata la finele anului trecut intre 1,9 – 2 mld.euro (Top Adevarul – 500 miliardari) si 2-2,1 mld.euro (Top Capital – 300 cei mai bogati romani), a crescut in acest an cu cel putin 75 de milioane de euro, in urma vanzarii ultimului pachet de 25% din actiunile pe care le detinea la Rompetrol Group.

Omul cu cel mai multi bani cash din Romania, cum este vazut in mediul de business, nu a stat pe ganduri si a investit masiv in aceasta perioada, de la imobiliare, la bursa, massmedia si in afaceri cu resurse, inclusiv energie verde.

Cele mai multe investitii le-a facut in imobiliare, domeniu despre care anul trecut anticipa ca va suferi o cadere puternica. Criticat pentru „viziunile” sale, Patriciu si-a folosit banii in achizitia de imobile si terenuri. Dupa ce a preluat fondul Fabian Romania, implicat in 11 proiecte imobiliare in toata tara, Patriciu si-a trecut in portofoliu si 29,9% din fondul imobiliar Deutsche Land, pentru 11,4 milioane de lire sterline, si a depus o oferta pentru preluarea pachetului majoritar la fondul Rutley, ridicandu-si astfel „zestrea” imobiliara la cateva mii de imobile in Romania, Germania, Franta, Polonia, Belgia, Olanda, pe care, intr-un interviu recent o clasifica, cu mandrie, ca fiind „o platforma imobiliara europeana„. Cele doua fonduri detin portofolii imobiliare de 1,2 miliarde euro, dar au datorii ce se apropie de 1 miliard de euro.

Patriciu isi propune sa investeasca si in constructiile imobiliare, anuntand ca impreuna cu Immorent Romania va demara anul viitor constructia unui proiect imobiliar in zona de nord a Capitalei, Smart City, ce va include 150.000 mp de spatii de birouri si rezidentiale.

„Investitia se ridica la 300 milioane euro. Proiectul urmeaza sa fie finalizat in trei ani, in 2012. Intarzierea proiectului s-a produs din cauza ca l-am adaptat unei piete care nu mai e cea de acum. A scazut piata imobiliara, boom-ul a fost anul trecut, nu acum”, a spus Patriciu.

Dincolo de business-ul din domeniul imobiliar, Patriciu isi continua investitiile intr-una dintre afacerile sale preferate – resursele naturale. Omul de afaceri a investit peste 20 de milioane de euro in explorarea fundului Marii Negre, in cautarea unui namol special, ce s-ar putea transforma intr-o adevarata avere si ar putea asigura independenta energetica a Romaniei. Namolul sapropelic, ce se gaseste si in Lacul Techirghiol, fiind folosit in scopuri curative, este considerat unul dintre combustibilii viitorului. Ce cauta Patriciu pe fundul marii puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro.

Cel mai bogat roman nu a lasat deoparte nici mass-media, in care promite ca va investi in continuare, declarandu-se mandru de faptul ca, prin Adevarul, a reusit performanta de a vinde „un camion de carti pe zi„. „Astazi tiparim in fiecare zi, cu toate publicatiile noastre, mai mult de jumatate din hartia care se tipareste in Romania”, declara Patriciu, intr-un interviu pentru Money Express

Patriciu a declarat ca nu va investi intr-o televiziune, convins fiind ca viitorul apartine Internetului, domeniu in care,de altfel, a investit cateva zeci de milioane de euro.

Vantu, criza si afacerile

„Criza internationala va duce la o reasezare pe principii normale, pe principii sanatoase a economiei romanesti. Practic, pentru romani efectele vor fi ieftinirea locuintelor si a bunurilor si serviciilor de larg consum. In plus, aceasta situatie ne avantajeaza in raport cu statele unde criza a luat amploare. Se vor reduce decalajele dintre noi si ei. Am putea spune ca a murit si capra vecinului…”, declara, anul trecut, intr-un interviu acordat Evenimentului Zilei poate cel mai controversat om de afaceri din Romania, Sorin Ovidiu Vantu. Cateva luni mai tarziu, recunoastea, intr-un alt interviu, ca ideea falimentului il sperie, marturisind ca „situatia economica s-a modificat dramatic din toamna trecuta pana astazi”, acuzand „prestatia guvernului, prestatia conducerii tarii”.

Sa nu fi stiut Vantu, privit in mediul de afaceri ca un adevarat „guru„, de faptul ca criza va afecta si Romania sau, dimpotriva, declaratiile sale isi au un alt interes, asa cum spun altii?

Dincolo de dilemele „de criza” ce il framanta sau nu pe celebrul om de afaceri, un lucru este clar – criza i-a afectat serios afacerile, iar restructurarile din grupul Realitatea Catavencu sunt un argument in acest sens.

Intr-un interviu acordat pentru paginademedia.ro, Sorin Ovidiu Vintu afirma ca, daca nu ar fi fost criza, Realitatea ar fi intrat in acest an pe profit.

„Piata s-a prabusit literalmente. Anul acesta, Realitatea Catavencu ar fi urmat sa intre pe profit. Dar asa, am trecut trustul pe investitii pentru urmatorii trei ani. Sper ca lucrurile sa se tempereze pana atunci”, a spus Vantu.

Dincolo de afacerile din mass-media, din care multe i-au adus pierderi insa multa influenta, Vantu isi vede in continuare de business-urile din domeniul resurselor, speculatiilor financiare si imobiliarelor care i-au consolidat averea, evaluata, la nivelul anului trecut intre 800-850 de milioane de euro (Topul Adevarul 500 miliardari) si 1,2 – 1,5 miliarde de euro (Topul Capital 300 cei mai bogati romani). Prin intermediul PSV Company, omul de afaceri ar detine controlul la zeci de societati, printre care unele cunoscute, ca Insomar, Editura Ziua, Euroest Press srl.

Din increngatura de afaceri cu off-shore-uri, business-urile in care este implicat mai mult indirect, Vantu fiind considerat un adevarat maestru in domeniu, poate cea cu potentialul cel mai mare si despre care s-a scris deja, se anunta a fi exploatarea de calcar cu brucit din comuna Budureasa (judetul Bihor), un business evaluat neoficial la 1 miliard de euro din care, potrivit Hotnews omul de afaceri ar avea de castigat. Societatea PSV Company, a obtinut concesiunea si isi continua demersurile pentru deschiderea celei mai mari exploatari din Sud-Estul Europei, zacamantul fiind evaluat la 20 milioane tone de calcar. In proiect a fost implicat si Gelu Maracineanu, actualul presedinte al Agentiei Romane pentru Resurse Minerale si fost angajat al PSV Service.

Voiculescu si „teoria business-ului de criza”

Dupa ce s-a retras oficial din afaceri in 2006, predand „fraiele” business-urilor fiicelor sale Camelia si Corina, „mogulul” Dan Voiculescu, cel care a inventat trustul Intact (Antena 1, 2,3, Jurnalul National etc.) s-a erijat in ultima vreme intr-un adevarat port-drapel al mediului de afaceri, nemultumit de masurile anti-criza luate de guvern.

In plus, ca si Dinu Patriciu, s-a lasat contaminat de „microbul” numit Internet, lansandu-si propriul blog si, mai nou, avand de gand sa lanseze si propriul talk-show, un fel de „Mogul show„, in care sa isi expuna ideile privind politica si business-ul. Prin intermediul blogului s-a transformat si intr-un business-angel, asteptand proiecte de afaceri pe care este dispus sa le finanteze.

Dincolo de fatada, de preocuparile sale jurnalistice, apropiatii spun ca Voiculescu continua sa faca afaceri, chiar daca nu la nivelul din trecut. Iar marea sa preocupare ar fi sa caute un investitor dispus sa preia „perla coroanei”, trustul Intact, un business aflat pe profit la finele anului trecut.

Pe de alta parte, prin intermediul grupului Grivco, un conglomerat de peste 20 de firme cu activitati in toate domeniile, de la constructii, la agricultura, productie de otel si aluminiu, combustibili, comert exterior si servicii, „Mogulul” s-a aratat interesat de privatizarea IAR Ghimbav, insa s-a retras subit din cursa, fara explicatii. Mai nou, prin intermediul Grivco Energy, Voiculescu s-a implicat puternic in agricultura, prin brandul Taco, si in energia eoliana.

Potrivit Top Capital – 300 cei mai bogati romani, afacerile familiei Voiculescu, ce mai includ business-uri in domeniul lactatelor, transport aerian, clinici medicale si restaurante, ar valora 1,6 miliarde de euro, din care Intact ar reprezenta 1 miliard, iar Grivco 95 de milioane de euro.

Sarbu de la Pro, cel care tace si face

In timp ce ceilalti moguli, precum Patriciu,Vantu sau Voiculescu au devenit adevarate vedete media, declaratiile lor fiind, de cele mai multe ori, top-story cel putin in presa de business, iar investitiile lor acoperind aproape toate domeniile economice, „creierul de la Pro TV”, Adrian Sarbu, a ales o alta strategie, concentrandu-se pe mass-media, domeniu in care a ajuns sa faca afaceri la scara internationala, cu cel mai mare grup de media din lume, Time Warner.

Sarbu, cotat cu o avere intre 150-160 de milioane de euro (de Top Capital – 300 cei mai bogati romani) si 250 milioane euro (Adevarul 500 miliardari), s-a desprins, astfel, oarecum de realitatea publica romaneasca, nu da interviuri, dupa ce a divortat de creatoarea de moda Janine a evitat sa iasa in lume si s-a concentrat pe dezvoltarea business-ului Central European Media Enterprise (CME), un grup media cu venituri de peste un miliard de euro anual, care opereaza 18 posturi de televiziune in sapte tari foste comuniste din Europa Centrala si de Est – Romania, Cehia, Slovacia, Slovenia, Croatia, Bulgaria si Ucraina, cu o piata de 97 de milioane de telespectatori.

Iar afacerile par sa ii mearga de minune, dovada ca, zilele trecute, a fost numit in cea mai inalta functie executiva, chief executive officer, pentru care primeste un salariu cu 7 cifre, in euro.

„CME este o organizatie tanara si energica. Strategia mea este sa fac CME una dintre cele mai mari si respectate companii de media din Europa si sa arat ca oamenii din regiune sunt competitivi in industria de entertainment, care parea pana acum un club select destinat profesionistilor din America”, a declarat Adrian Sarbu.

Cea mai recenta lovitura de piata a dat-o marti, cand a reusit sa vanda catre CME toate operatiunile din zona de entertainment – companii ca Media Pro Pictures, Pro Video, Media Pro Music & Entertainment, Cinema Pro, Media Pro Studios, Media Pro Distribution sau Hollywood Multiplex.

Tranzactia incheiata de Adrian Sarbu cu CME a fost estimata de banca americana Merrill Lynch la 97,6 milioane de dolari.

Omul de afaceri va primi un pachet de circa 5% din actiunile CME – 10 milioane de dolari bani gheata, 2,2 milioane de actiuni in cadrul CME, si posibilitatea de a achizitiona alte 850.000 de actiuni CME la pretul de 21,75 $ actiunea. O afacere considerata de specialisti ca fiind remarcabila, mai ales acum, in vreme de criza, Sarbu reusind sa scape de datoriile in valoare de 35,6 milioane dolari acumulate de MediaPro Entertainment.