COMPANII, FINANTE-BANCI

Primele declaratii ale lui Basescu dupa intoarcere: Intrarea in zona euro trebuie sa fie o prioritate

04 septembrie 2012, ora 12:05, autor(i): Raluca Abrihan   | 4 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
basescu.jpg
Trebuie sa facem o prioritate din indeplinirea conditiilor de intrare in zona euro. Nu vom putea rezista intr-o pozitie tranzitorie la nesfarsit, a declarat presedintele Traian Basescu, la intalnirea cu diplomatii romani.

”Daca vom sti sa ne sustinem punctul de vedere, vom putea sa fim parte a acordului care va viza supravegherea sistemului bancar. Romania are un avantaj formidabil, nu are datorii externe mari, din acest punct de vedere ne incadram in cerintele impuse pentru intrarea in zona euro”, sustine Basescu.

”Incepem sa intram sub deficitul de 3%. Moneda nationala, in afara unor explozii generate de ceea ce noi ne-am facut din punct de vedere politic, e ralativ stabila. Trebuie sa mentinem obiectivul de a intra in zona euro in 2015”, spune presedintele, care vede o inflatie in jurul a 3% in acest an.

In ceea ce priveste mediul de afaceri Traian Basescu anunta ca parteneriatul de prietenie si cooperare cu China a inceput sa dea roade.El indeamna comunicatatea oamenilor de afaceri sa isi indrepte atentia si catre Rusia.

”O piata care ne este deschisa. Din punct de vedere politic nu exista restricitii pentru exporturi sau investitii in Rusia. Problema este sa avem si indrazneala sa o facem si fac un apel la oamenii de afaceri din Romania sa nu mai evite Federatia Rusa”, afirma Basescu.

Presedintele spune ca cel mai complex parteneriat de afaceri pe care il are tara noastra la momentul actual cu o tara asiatica este cel cu Republica Coreea.

”Multe companii din Republica Coreea si-au manifestat intentia de a dezvolta afaceri in Romania. Din pacate, mare parte dintre ele nu se materializeaza din cauza birocratiei de la noi. De cand am semnat cu presedintele coreean parteneriatul strategic, multe firme de la Seul au batut tara noastra, insa afacerile nu s-au materializat”, afirma Basescu.

”Raspunsul va trebui sa fie mult mai eficient din partea institutiilor romanesti”, a mai adaugat el.

Presedintele a amintit ca Romania este in prezent in pericol de a perde bani europeni si a cerut ambasadorilor sa transmita mesajul ca Romania are nevoie de sprijin si ca principalul sau proiectul national e absorbtia integrala a sumelor alocate.

”Nu avem interes mai mare dincolo de iesirea din izolare decat punerea la punct a strategiei de absorbtie integrala a fondurilor europene. Au fost multe probleme in absorbtia fondurilor de preaderare, dar am reusit sa obtin o derogare de un an de la UE si absorbita s-a facut aproape 100%”, spune Basescu.

El a mai vorbit despre strategiile de dezvoltare a navigarii pe Dunare, indemnand dipolomatia romaneasca sa deschida discutii in acest sens in 2013. De altfel le aduce aminte diplomatilor romani de datoria lor de a redeschide dialogul.

”S-a produs brusc un proces de izolare a Romaniei, este misiunea diplomatiei romanesti sa redeschida dialogul”. Considera totusi ca institutiile romanesti au ramas neafectate de criza politica din ultima perioada.

”Intamplarile din 3-6 iulie si de dupa nu modifica politica externa in nicun fel. Directia este vest, cei care ne pot garanta ceea ce avem ca obiectiv - cresterea nivelului de trai ne-o garanteaza UE, iar securitatea ne-o garantam impreuna cu partenerii din NATO”, afirma presedintele.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Liliana Ana a spus:
04/09/2012 15:15
Intrarea in zona euro o prioritate??? Asta va darama de tot Romania... ce idee neinspirata pentru romani
 
Gheorghe Jescu a spus:
05/09/2012 10:09
Nu intrarea propriu-zisa in zona euro este importanta, cat drumul spre acest obiectiv, indeplinirea anumitor conditii economice care sa asigure stabilitatea macroeconomica.
 
Adrian Popescu a spus:
05/09/2012 23:12
Un presedinte care declara asta pentru mine e o rusine.
 
Gheorghe Jescu a spus:
06/09/2012 10:39
"Trebuie sa facem o prioritate din indeplinirea conditiilor de intrare in zona euro." zice Traian Basescu.
"Un presedinte care declara asta pentru mine e o rusine." zice Adrian Popescu. Vrei sa explici, sa dezvolti putin, Adrian?
Chiar as vrea sa-ti inteleg punctul de vedere. Mie mi se pare in regula sa indeplinim conditiile si sa alegem noi daca si cand intram in zona euro. De ce ar fi asta o rusine? Pe cuvant ca nu inteleg punctul tau de vedere...
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Sambata, 23 Iunie 2018, 01:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter