COMPANII, FINANTE-BANCI

Un laureat Nobel in economie il contrazice pe Isarescu: Criza va fi de lunga durata

22 mai 2009, ora 00:01, autor(i): Adrian Negrescu   | 13 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
colaj-medie.jpg
Cand va iesi Romania din criza? In partea a doua a anului, cum estimeaza autoritatile, sau posibil peste cativa ani, asa cum cred unii experti straini. O dilema care, pornind de la declaratiile si informatiile transmise joi de agentiile internationale de presa, pare tot mai greu de descifrat.
Guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, a declarat, joi, in cadrul Forumului Financiar ce se desfasoara, in aceste zile, la Bucuresti, ca Romania trece printr-o criza in forma de "V", iar punctul maxim de cadere a fost atins in primul trimestru.

Isarescu a reiterat mesajul, transmis aproape cu fiecare ocazie, in ultima vreme, ca economia romaneasca va incheia anul pe plus, iar recesiunea va fi evitata.


Cea mai joasa parte a recesiunii in forma de V a fost atinsa in primul trimestruMugur Isarescu, guvernatorul BNRDeclaratiile lui Isarescu sunt in acord cu estimarile optimiste ale ministrului Finantelor Gheorghe Pogea, care declara, zilele trecute, ca datele statistice pe luna aprilie arata un progres, estimand ca economia da primele semne de revenire.

Un mesaj optimist, menit sa imprime incredere intr-o economie in care, potrivit datelor INS, productia industriala functioneaza in regim de avarie, iar creditarea, motorul economiei, este practic inghetata.

Insa, coincidenta sau nu, in aceeasi zi in care Isarescu vorbea de forma ideala a crizei, V, celebrul economist Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie, afirma, in cadrul aceluiasi eveniment, faptul ca aceasta criza nu este una in forma de "V" (cu revenire rapida - n.r.) ci una ci de stagnare timp de cativa ani la nivelul unde s-a prabusit.

Fostul economist sef al Bancii Mondiale, unul dintre putinii oameni care a avertizat asupra "bombei" subprime din Statele Unite, a declarat ca, in aceste conditii, trebuie regandite politicile care au fost considerate bune pana in prezent, precum si institutiile responsabile.


Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere liberaJoseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie

In aceeasi zi in care Stiglitz demonta sperantele lui Isarescu privind o criza sub forma ideala, in care, dupa ce am atins fundul, revenim imediat la suprafata, o alta estimare negativa contrazice asteptarile optimiste ale autoritatilor. Expertii Bancii Mondiale afirmau, intr-un raport oficial, citat de Reuters, ca perspectivele economice ale statelor foste comuniste din Uniunea Europeana (UE 10) sunt "incerte pentru urmatorii cativa ani", iar economiile acestor tari se vor contracta cu 3% in acest an si vor stagna in 2010.

Raportul BM preciza ca refacerea increderii pe pietele financiare ar putea fi un proces de durata, redresarea economica ar putea fi graduala, iar recesiunea prelungita.

Anterior acestor estimari, analistul Marko Mrsnik de la Standard & Poor's, estima ca incheierea acordului de finantare cu FMI si CE nu va scuti Romania de probleme, precizand ca vom intra intr-o recesiune grava, fapt confirmat, de altfel, de datele din T1 care au aratat ca produsul intern brut (PIB) a coborat cu 6,4% fata de anul trecut.


In opinia noastra, economia Romaniei continua sa se confrunte cu riscuri financiare ample, din cauza scaderii abrupte a cererii externe si a ingustarii canalului de creditare comerciala, care si-a lasat amprenta asupra cererii interneMarko Mrsnik, analist Standard & Poor's


De la optimismul autoritatilor la avantajele subdezvoltarii

Joseph Stiglitz intelege pozitia autoritatilor, insa plaseaza revenirea intr-un cadru de timp mult mai lung decat spera oficialii romani. Viziunea sa optimista se limiteaza la a observa ca, in mod paradoxal, Romania si celelalte tari din regiune beneficiaza de faptul ca au economii nu foarte dezvoltate, iar problemele pot fi rezolvate mai usor. O stimulare a productiei si consumului intern, dublata de o politica macro-economica stimulativa pentru dezvoltarea business-ului ar putea permite o revenire economica mai rapida decat a altor tari, mai cu seama ca Romania nu are probleme in sistemul bancar.

"Problemele aici nu sunt chiar atat de severe. Masurile si reglementarile din sistemul bancar au fost bune", a spus Stiglitz, precizant ca una dintre deciziile ce trebuie luate pentru a stimula economia ar fi o reducere a dobanzilor.

Mesaj sustinut si de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu. "Sunt de acord ca tarile de dimensiuni mici pot naviga mai bine, desi pot la fel de bine sa fie afectate mai mult", a spus Isarescu, accentuand faptul ca, dincolo de masurile strict economice, este nevoie de cultivarea "increderii" in economie, ce va genera un climat de stabilitate.


Lectia pentru urmatoarea criza este ca ar trebui sa planificati oricand o crizaJoseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru economie

"Economia de piata este un sistem foarte instabil. Este nevoie de un rol puternic al guvernului in administrarea pietii si in stabilirea regulilor jocului", a mai spus Joseph Stiglitz.

"Trebuie sa aveti politici anti-ciclice, sa va asigurati ca baloanele nu cresc si ca nu apar cele mai grave consecinte ale acestor baloane. Inca suntem intr-un stadiu foarte grav al crizei, dar nu mai suntem in cadere libera", a mai spus Joseph Stiglitz care se asteapta ca rata somajului sa continua sa creasca si ca primele semne de revenire vor veni abia in 2011.

Necesitatea unei politici responsabile a fost subliniata, joi, si de reprezentantul FMI pentru Romania si Bulgaria, Tonny Lybek. Acesta declara, intr-un interviu acordat Mediafax, ca evolutia economiei Romaniei va depinde in urmatoarele trimestre de politicile interne, dar si de contextul global, insa cresterea economica va intra in zona pozitiva "numai" in al doilea semestru din 2010.

Agentia Fitch a atras atentia ca, chiar si sub umbrela expertilor FMI, riscurile sunt majore.

Corectia deficitului de cont curent al Romaniei, prezentata ca un rezultat extrem de pozitiv de autoritatile de la Bucuresti, "prezinta riscuri ridicate in conditiile lipsei unui sprijin din partea exporturilor si va duce la o corectie severa a cererii interne si a produsului intern brut", se arata in ultimul raport al agentiei de rating.

Cert este ca, dincolo de riscuri si asteptari, potrivit directorul diviziei de rating al S&P pentru Europa, Edward Parker, "acest an va fi de departe cel mai greu din punct de vedere economic, de la inceputul dureroasei tranzitii de la economia comunista la cea de piata".

Concluzia, optimista sau nu, ii apartine lui Mugur Isarescu: "Daca masuram iesirea din criza ca o crestere a nivelului de trai la acelasi nivel ca in trecut, atunci mai avem un an si ceva sa asteptam".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
MD a spus:
22/05/2009 00:59
Daca Isarescu nu era roman, cu siguranta ar fi luat si el premiul Nobel. Asa ....
Isarescu a facut economiie apicata nu doar teorie. Poate ca datorita lui nu am trecut prin momente mai grele
 
nelu a spus:
22/05/2009 08:37
Criza?
oare chiar realizeaza ce este "criza" cu adevarat? Se pare ca in Romania bancile nu au fost afectate cu problema creditelor neperformante. Totusi este "criza", un motiv in plus pentru ca managerii de firme sa reduca salariile. Este clar ca au declansat un lant: salariul mic reduce consumul care la randul lui reduce productia si tot asa incat chiar a aparut criza!! Se mai gasesc unii sa mai si prevada o "prelungire" a crizei. Asta asteptau patronii.
 
clara a spus:
22/05/2009 08:38
Ma intreb de ce v-a atras atentia asta mai mult decat faptul ca acelasi premiat Nobel spune ca reformele bancare realizate in Romania au fost bune si constituie un avantaj pentru Romania.
In plus Mugur Isarescu este contrazis doar partial in ceea ce spune si nu in totalitate asa cum annunta titlul articolului.
Asa ne punem cenusa mereu in cap in loc sa avem incredere si sa construim pe ceea ce exista deja.
Nu exista chestie mai rea decat cei care isi iau singuri scara de sub picioare.
 
cezar jipa a spus:
22/05/2009 09:02
Evident ca titlul unui astfel de material trebuie sa-l stimuleze pe cititro sa-l si parcurga, in realitate, nici mugur n-a spus ca am depasit criza, nici joseph ca suntem in rahatul cel mai negru.
 
bogdan a spus:
22/05/2009 09:11
Acest celebru analist a ratat cam toate predictiile. Mai ales se contrazice de la fraza la fraza cand este vorba de controlul pietelor financiare. Toate analizele lui par a proveni din zona politico economica si mai putin bazate pe partea economica. Urmariti articolele lui din ultimii 10 ani si veti vedea ca se contrazice aprope pe toate directiile si nici o predictie a sa nu a avut viata lunga. Chiar la BM mandatul sau a fost la limita catastrofalului. Normal, atunci, sa i se acorde premiul Nobel pentru economie, distinctie esential politica.
 
Pagini: 123
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 27 Septembrie 2020, 23:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter