- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

ALB: Creditele neperformante au ajuns la o treime din portofoliul IFN-urilor

09 Mar, 14:00 • adrian.mihaltianu
Volumul creditelor neperformante in totalul finantarilor acordate de institutiile financiare nebancare (IFN) a ajuns la 33% la finalul lunii decembrie 2009, a declarat, marti, Adriana Ahciarliu, secretarul general al Asociatie Societatilor Financiare - ALB Romania.
ALB: Creditele neperformante au ajuns la o treime din portofoliul IFN-urilor

Aceasta a precizat ca in urma cu doi ani volumul creditelor neperformante se situa la 7% din total finantari.

Potrivit Adrianei Ahciarliu, la mijlocul anului 2009, creditele neperformate reprezentau 15% din portofoliul IFN-urilor.

„Cifra atinsa la finele anului trecut este foarte mare si are un impact negativ ridicat asupra provizioanelor si, implicit, fondurilor proprii ale IFN-urilor. Cresterea provizioanelor afecteaza si profitabilitatea societatilor de profil, iar finantarile acordate viitorilor clienti se vor face la costuri mai ridicate”, a spus oficialul ALB.

„Statul a devenit cel mai rau platnic, comparativ cu situatia de acum 2 sau 3 ani, cand institutiile statului plateau la timp”, a mai spus Ahciarliu.

Aceasta a precizat ca in acest an vom asista la fuziuni sau chiar iesiri din piata, cateva operatiuni de retragere a autorizatiei fiind deja puse in practica.