- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce trebuie să faci ca să îți cumperi un tractor cu 400.000 de euro fonduri europene. Atenţie la schemele de înşelăciune!

04 May, 22:21 • Dobran Viorel
Programul ”Un tractor pe fermă” va fi lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la sfârșitul acestei luni • un fermier ar urma să primească astfel până la 400.000 euro pentru a-și cumpăra un tractor, cu condiția ca acesta să nu fi accesat înainte fonduri europene
Ce trebuie să faci ca să îți cumperi un tractor cu 400.000 de euro fonduri europene. Atenţie la schemele de înşelăciune!

Micii fermieri care nu au mai accesat fonduri europene pot primi până la 400.000 euro pentru a achiziţiona un tractor sau alte utilaje agricole! Programul se numește ”Un tractor pe fermă” și urmează a fi lansat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) la finele acestei luni. Însă nu oricine poate beneficia de acest tip de sprijin.

Programul este dedicat, în primul rând, exploatațiilor agricole cu suprafețe până în 400 de hectare. Pentru asta, oficialii spun că au la dispoziție 209 milioane euro, sumă rămasă neutilizată din cadrul Programului Național pentru Dezvoltare Rurală 2014-2020, care ar trebui cheltuită până la finele lui 2025, după cum precizează ministrul agriculturii, Florin Barbu. Sprijinul va fi acordat în procent de 70%, iar restul de 30% va fi contribuția proprie a fermierilor, respectiv cofinanțarea.

Proiectele nu o să fie mai mari de 400.000 euro. Din suma totală pe care o avem la dispoziție, undeva la 40-50 milioane de euro merg către industria procesatoare de sfeclă de zahăr pentru achiziție de echipamente. Și acolo, proiectele vor fi până la 1 milion de euro pe fermă, tot 70%, cu 30%. Și restul o să fie pe zona de agricultură, investiții în utilaje agricole, însemnând atât tractoare cât și echipamente.

Vor avea prioritate ca punctaj echipamentele cu care se pot face lucrări prietenoase cu mediul. Adică utilaje noi cu care se poate lucra terenul din mai puține de treceri ca să nu crească amprenta de carbon, adică să nu facem un consum mare de motorină, să reducem poluarea”, a explicat pentru ”Obiectiv”, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Sorin Moise, acesta precizând că programul se va lansa la finele lunii aprilie.

 

Rareș Bogdan dă cărțile pe față cu privire la slariile de la noi din țară: „Un tractorist din România câștigă mai mult decât în Occident”

Între timp, fermierii pot consulta condițiile pe care trebuie să le îndeplinească pentru a-și achiziționa tractoare cu fonduri europene. Astfel, pentru fermele mici care au până în 100 hectare, ajutorul se acordă pentru achiziția unui tractor cu o capacitate de putere (CP) de 250, iar pentru fermele până în 400 ha, este posibilă achiziția unui tractor cu aproximativ 400 CP.

Totodată, mai precizează MADR, acest program este destinat doar persoanelor juridice, care nu au mai accesat fonduri europene în sectorul agricol. Întrebați dacă sunt interesați de acest program, unii fermieri din Brăila au recunoscut că le-ar fi de mare ajutor acest tip de sprijin. ”Sper să îndeplinesc condițiile. La asta cu fondurile mă încadrez, că nu am luat fonduri europene. Am încercat, dar e foarte complicat și am abandonat ideea. Ce-i drept, ne-ar prinde bine un tractor”, ne-a spus Nicu Maftei, un fermier din județul Brăila.

Finanțare de la MADR pentru românii care au nevoie de tractor. Florin Barbu: „Sprijinul va fi 70% cu 30%”

Programul "Un tractor".

Fermierii care vor să-și cumpere tractor sau alte utilaje agricole, o vor putea face și apelând la fonduri europene prin linia de finanțare aferentă submăsurii 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. „Achiziții de utilaje agricole”, care va fi lansată la începutul lunii mai.

Alocarea financiară va fi de 250 de milioane de euro, din care 50 de milioane de euro vor merge către sectorul sfeclei de zahăr, iar diferența de 200 de milioane de euro va merge către sectorul vegetal, nu mai mult de 400.000 de euro/beneficiar. Se pornește de la un grad de cofinanțare de 50%, dar în unele condiții, cofinanțarea scade la 30% sau la 10%, urmând ca ajutorul să fie de 70% sau 90%.

Potrivit unor explicații oferite zilele trecute de consultantul Marian Dumitrache pentru telespectatorii AgroTV, „măsurile din AFIR, în acest moment, sunt simplificate, în sensul în care achizițiile simple de utilaje nu mai necesită studii de fezabilitate și planuri de afaceri”.

Care sunt pașii care trebuie urmați pentru a achiziționa un tractor sau alte utilaje agricole cu ajutorul fondurilor europene puteți afla consultând VARIANTA CONSULTATIVĂ nr. 2 a Ghidului solicitantului aferent submăsurii 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole”, componenta 4.1.1. „Achiziții de utilaje agricole”, pusă în dezbatere publică de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) pe site-ul oficial al instituției

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Fermieri români – înșelați. Schema de înșelăciune prin care au rămas fără tractor

Fermieri români –  victime ale unor înșelăciuni cu utilaje agricole care au fost achitate dar nu au mai fost livrate. Schema de înșelăciune este una care a fost folosită în toată Europa iar autoritățile au intrat pe fir.

Un fermier din localitatea Blaj, județul Alba a căzut victima unei escrocherii făcute de mai mulți bărbați din Germania, la nivel european. Este vorba despre o înșelăciune cu vânzarea unor utilaje agricole folosite care se vindeau cu peste 10.000 de euro. La doi ani de când a devenit victimă, magistrații din Blaj au admis cererea de transfer a cauzei penale, procurorilor din Germania.

Schemă de înșelăciune aplicată în toată Europa

Făptuitorii, mai mulți bărbați din Germania, sunt anchetați la nivel european pentru înșelătorii similare. În Germania, Parchetul din Wuppertal se ocupă de anchetă, în cazul bărbaților, conform Alba24.ro. Înșelătoria este una simplă și a fost detaliată în motivarea instanței, de magistrații din Blaj, în data de 17 aprilie. Cei din Germania postau pe un site de vânzări mai multe utilaje agricole. Însă utilajele nu le aparțineau, ci erau poze luate de la alte anunțuri prin care se vindeau utilaje.

Dacă erau contactați de o persoană care era interesată de achiziționarea unui utilaj, aceștia emiteau o factură cu numele unei firme, dar cu un cont bancar care aparținea unuia dintre escroci.

După ce cumparatorii achitau suma de bani, aceștia nu mai răspundeau la mesaje, sau la telefon și întrerupeau orice contact cu cei care livraseră banii.

Pagubă de 13.000 euro pentru un fermier din Blaj

Fonduri europene pentru programul "un tractor".
Fonduri europene

Una dintre victime a fost administratorul unei firme din Blaj. Acesta a găsit la sfârșitul anului 2022 un anunț pentru o combină agricolă. A luat contact cu presupusul vânzător și a primit un cont bancar în care a virat 13.000 de euro.

Fermierii români, revoltaţi de obligativitatea de a avea permis de conducere pentru tractor. Ce acte sunt necesare şi ce categorie de carnet

De fapt i-a virat banii unuia dintre escroci. După, acesta a amânat livrarea utilajului către România invocând că nu au intrat banii, iar apoi a întrerupt orice contact cu cel care a cumpărat utilajul. Administratorul fimei din Blaj a făcut câteva cercetări și a descoperit că utilajul pe care îl cumpărase mai era postat și pe alte site-uri. Așa a aflat că și un alt fermier a fost victima escrocilor din Germania.

Procedura prin care cea de a doua persoană a fost păgubită, a fost similară. În data de 17 aprilie, magistrații din Blaj au transferat cazul administratorului păgubit, procurorilor din Germania. Ancheta va fi continuată de aceștia.