FINANTE-BANCI, BURSE

Antreprenorii, gata sa sparga pusculita de la banca: Unde se duc banii din depozite

21 mai 2014, ora 00:07, autor(i): DailyBusiness.ro 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
pusc.jpg
Dobanzile tot mai mici la depozite ii determina pe antreprenori si in special pe societatile de investitii sa-si scoata economiile din banci. In mod paradoxal, aceste fenomen aparent negativ poate avea efecte pozitive asupra economiei. Vezi ce fac oamenii de afaceri cu banii retrasi din banci.

Tot mai putini antreprenori mai cred in sloganul din perioada comunista potrivit caruia daca "azi la cec un leu depui, maine el va scoate pui".

Marius Cristescu, co-proprietar al Bega Group, a ales sa-si investeasca banii la bursa, mai degraba decat in depozite bancare. "Ii investesc in actiuni", a spus acesta pentru DailyBusiness.ro, precizand ca este vorba de tranzactii la Bursa de Valori Bucuresti (BVB).

De altfel, impreuna cu fratele sau se situeaza pe locul 2 in topul investitorilor de la BVB, dupa valoarea pachetelor de actiuni detinute la companii listate, ce depaseste 530 de milioane de lei.Fratii Emil si Marius Cristescu detin mai multe companii, printre care Faur Bucuresti, Foraj Sonde Craiova, Bega Turism, Bega Tehnomet, Bega Minerale Industriale, Bega Utilaje Constructii Bucuresti si Bega Electromotor.

Si Daniel Guzu, proprietarul producatorului de materiale de constructii Duraziv, a ales sa investeasca bani in propria companie, decat sa ii mai depuna la banca.

Mai exact, antreprenorul roman se concentreaza pe zona de productie.

Dupa ce intial producea profile metalice si adezivi, in ultimii ani a demarat la fabrica proprie din Popesti-Leordeni si productia de vopsele, domeniu in care de altfel s-a consacrat cu Fabryo, inainte de a-l vinde fondului de investitii Oresa Ventures.

Tot in propria companie a ales sa investeasca si presedintele Agricola Bacau, Grigore Horoi.

"Eu investesc in actiunile Agricola", a spus Horoi, precizand ca societatea este una de tip inchis, astfel ca a cumparat direct de la ceilalti actionari minoritari, nu de pe Bursa, ca in cazul companiilor listate.

Investitii in viitor

Un alt plasament considerat important de seful Agricola Bacau este cel in viitorul propriiilor copii.

"Mai investesc in educatia copiilor, care fac cursuri de specializare in afara tarii, merg la training-uri, conferinte. Doar suntem in secolul 21", adauga Grigore Horoi.

Cu toate ca este de ani buni la carma unuia dintre cei mai mari producatori de carne de pui din Romania, el se fereste sa dea sfaturi de investitii altora.

"Nu e bine sa dai sfaturi. E ca la casatorie, daca nu nimeresti sfatul bun, se lasa cu certuri", spune modest omul de afaceri.

Masura BNR care ajuta BVB

Grigore Chis, director general al casei de brokeraj SSIF Broker din Cluj, apreciaza ca dobanzile neatractive de la depozite ii vor determina pe romani sa caute alte alternative mai rentabile decat banca.

"Pentru persoanele fizice sunt indicate fondurile de investititi sau piata de capital. Pentru persoanele juridice este o oportunitate sa investeasca in expansiunea afacerilor proprii", explica directorul SSIF Broker.

Acesta considera ca masura BNR de a reduce dobanda de referinta, care ajuta indirect Bursa, trebuia luata din 2009-2010. "In continuare avem cele mai mari dobanzi din UE. Dar e pentru prima data cand persoane fizice pot lua credite in limita unei dobanzi de 6% la lei", remarca seful Broker Cluj.

El ii sfatuieste pe ca cei care dispun de lichiditati sa migreze in investitii mai profitabile, decat sa tina banii in banci.

"Exista actiuni la BVB care ofera un randament al dividendelor de 10-15%", mai spune Grigore Chis.

Educatie financiara la scoala generala

Seful Broker Cluj apreciaza insa ca BVB sufera la nivel de promovare si credibilitate. "Nu este considerata o alternativa", spune cu amaraciune Grigore Chis.

Acesta arata ca toate tarile cu economii puternice se diferentiaza cu piete de capital puternice. "SUA, cea mai puternica economie din lume, are si cea mai puternica piata de capital din lume. Tarile cu cele mai puternice piete de capital sunt si cele mai mari economii. Exista o legatura directa", mentioneaza Chis.

Acesta considera ca pentru dezvoltarea pietei de capital din Romania este necesara o promovare mai puternica a acesteia, inclusiv in mass media si in scoli. "Ar trebui sa se faca educatie financiara incepand din scoala generala. Copiii ar trebui sa stie ce inseamna o actiune, o obligatiune, un credit bancar. In loc sa invatam geografia lumii, ar trebui sa invatam partea care ne foloseste in viata", considera seful Broker Cluj.

Scadere anticipata

Insusipresedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea, a declarat recent cabonificatiile la depozite vor continua trendul descrescator, cudobanzi real negative.

Depozitele populatiei si firmelor au inregistrat deja o diminuare cu 1,1% in martie fata de februarie, la 214,06 miliarde lei, potrivit datelor BNR.Depozitele in lei ale persoanelor juridice (societati nefinanciare si institutii financiare nemonetare) s-au redus cu 1,9% comparativ cu februarie, la 57,84 miliarde lei.

Si-au redus de 3 ori depozitele in banci

O scadere semnificativa la nivelul depozitelor au raportat in luna aprilie societatile de investitii financiare, ce administreaza impreuna o avere de 6,4 miliarde lei.

Comparativ cu 272,1 mil.lei, cat era volumul depozitelor bancare pe ansamblul SIF la finele lunii anterioare, la finele lunii raportate, volumul depozitelor a fost de 96,6 milioane de lei, adica cu 64,4% sub nivelul din luna anterioara si cu o pondere in total active SIF de 4,8%.

Cea mai mare pondere a depozitelor bancare in activ se regaseste la SIF Banat-Crisana cu 2,6%, urmata de SIF Moldova cu 1,7%, SIF transilvania cu 1,4%, SIF Oltenia cu 0,8% si SIF Muntenia cu 0,02%.

O analiza realizata inca din octombrie anul trecut releva ca nici macar una dintre cele mai mari 15 banci din Romania nu mai ofera dobanzi la depozitele in lei care sa permita clientilor sa se aleaga cu un minim castig real la scadenta.

Doar doua banci de talie foarte mica (Banca Feroviara si TBI Bank) mai ofereau randamente care sa permita clientilor cu depozite in lei sa se aleaga cu un minim castig real dupa scadenta. Conform calculelor Capital, nici macar una dintre cele mai mari 15 institutii de credit, care aduna peste 95% din totalul depozitelor din Romania, nu mai poate fi atractiva pentru un client care asteapta sa si castige ceva din plasarea economiilor. La un depozit in valoare de 5.000 de lei constituit pe o perioada de trei luni, adica cea mai utilizata scadenta, pierderile reale ajung pana la 58 de lei.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) solicita bancilor sa adopte masuri daca exista situatii in care, din cauza scaderii dobanzilor si majorarii comisioanelor, deponentul retrage din depozite la termen mai putini bani decat a plasat la constituire, invocand riscul reputational si mediatizarea fenomenului.

Citeste si:Actiuni "de aur"? Randamente la Bursa de pana la 35% pe an
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 23 Septembrie 2020, 23:56
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter