FINANTE-BANCI

Bank of Cyprus: Deponentii cu peste 100.000 de euro vor afla in septembrie cati bani pierd

09 aprilie 2013, ora 17:11 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euro1-mana-mare.jpg
Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor afla in luna septembrie cu exactitate cat vor pierde din sumele care depasesc acest prag de garantare, banca centrala din Cipru anticipand un procent intre 37,5% si 60%.

Deponentii cu mai mult de 100.000 de euro la Bank of Cyprus vor pierde minimum 37,5% din fondurile care depasesc acest prag de garantare, iar procentul ar putea ajunge la 60% daca va fi nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii, potrivit unor clarificari prezentate marti de banca centrala din Cipru, care reconfirma unele informatii publicate anterior.

Astfel, 22,5% din fondurile care depasesc 100.000 de euro in conturile constituite la Bank of Cyprus vor fi inghetate timp de 90 de zile, pana cand se va decide daca este nevoie de mai multi bani pentru salvarea bancii.

Sumele preluate in vederea salvarii Bank of Cyprus vor fi convertite automat in actiuni cu drept de vot si dividende la banca, la un pret inca necunoscut, conform Mediafax.

Restul fondurilor din conturi, reprezentand aproximativ 40% din sold, vor fi inghetate pentru o perioada din considerente de lichiditate, dar vor continua sa acumuleze dobanda obisnuita plus 10 puncte de baza (0,1 puncte procentuale), potrivit anuntului publicat marti de banca centrala din Cipru.Bank of Cyprus este prezenta si in Romania. Depozitele clientilor sunt garantate de guvernul din Cipru pana la pragul de 100.000 de euro.

Bank of Cyprus si-a suspendat operatiunile din Romania incepand de la 1 aprilie, initial pentru o saptamana, pentru a identifica o solutie de vanzare a sucursalei de la Bucuresti, dar clientii pot retrage bani de la bancomate. Pe 8 aprilie, suspendarea operatiunilor a fost avansata cu inca 2 saptamani.

Banca Comerciala Romana (BCR), controlata de grupul austriac Erste, a declinat interesul pentru preluarea sucursalei din Romania a Bank of Cyprus, iar, potrivit unor surse din piata bancara, Raiffeisen Bank si-ar fi retras oferta. Interesata de aceasta preluare ar fi si Banca Transilvania.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a declarat ca vanzarea sucursalei Bank of Cyprus de la Bucuresti va aduce depozitele constituite la aceasta institutie sub incidenta legislatiei romanesti. El considera ca se va gasi un cumparator pentru banca, care va prelua si activele si pasivele.

Bank of Cyprus detine 0,7% (circa 600 milioane de euro) din totalul activelor la nivelul sectorului bancar romanesc.

Citeste si: Cum iti recuperezi banii dintr-un depozit daca banca da faliment
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 08 August 2022, 00:08
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter