- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

BCR: Agricultura romaneasca ar putea fi una dintre \”victimele\” crizei

07 Oct, 16:37 • Redactia DailyBusiness
Romania a fost una din tarile vizate de investitiile straine directe din zona in ultima vreme, dar criza internationala ar putea afecta nivelul acestora, agricultura locala putand avea de suferit, deoarece este dependenta de aceste fonduri.
BCR: Agricultura romaneasca ar putea fi una dintre \victimele\ crizei

Acest sector are o importanta majora pentru imbunatatirea unor indicatori macroeconomici, cum ar fi rata inflatiei. Produsele alimentare au in Romania cea mai mare pondere in cosul de consum (peste 37%, in comparatie cu 15% in zona euro), se mentioneaza in raportul asupra agriculturii, realizat de specialistii Bancii Comerciale Romane, coordonati de Lucian Anghel, economistul sef al institutiei financiare (foto).

„Pana in prezent, Romania a fost afectata doar indirect de criza internationala, investitiile straine directe mentinandu-si trendul ascendent (+66% in primele 7 luni). Este posibil insa ca fondurile care au ca destinatie agricultura sa se diminueze daca luam in calcul o acutizare a actualei crize financiare si o posibila extindere a acesteia spre Uniunea Europeana, principalul investitor si partener comercial al Romaniei”, mentioneaza BCR in raportul propriu.

Pe de alta parte, gradul de absorbtie al fondurilor europene, o alta sursa importanta de finantare a sectorului, a fost foarte slab pana in prezent. Conform raportului, agricultura a fost de departe cel mai slab sector din punct de vedere a performantei atragerii de fonduri europene (doar 1%), fondurile totale atrase fiind de 10 milioane de euro dintr-un total de 740 milioane alocate in 2007.

Raportul mentioneaza insa ca „lucrurile au inceput sa se imbunatateasca gradual in 2008, numarul proiectelor aprobate pentru a fi finantate crescand, ceea ce ar putea majora intrarile de fonduri europene din 2009”.

Conform BCR, peste 1.000 de proiecte au fost aprobate in primele 5 luni, inclusiv cele care implica o schema de ajutor de stat, cu o valoare totala de circa 600 milioane euro, iar pentru tot anul, raportul estimeaza ca angajamentele totale vor depasi suma alocata Romaniei pentru 2008, de 1 miliard de euro.

Rata de acceptare a proiectelor prezentate intre martie si mai a fost de 36%, iar valoarea medie pe proiect s-a cifrat la 580.000 euro. Intr-un scenariu care are la baza un nivel bun de absorbtie a fondurilor europene (in jur de 80%) si investitii straine directe inalte, Romania ar putea sa-si dubleze productia medie de cereale la hectar pana in 2013-2015.

Deficitul comercial pe segmentul alimentelor, bauturilor si tutunului, situat in prezent la 1,8% din produsul intern brut (PIB), ar putea fi astfel acoperit pe termen lung, se mai mentioneaza in raport.