FINANTE-BANCI

BRD, profit de 37 de ori mai mare decat BCR in primul trimestru

07 mai 2014, ora 10:52   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
brd.jpg
BRD Groupe Societe Generale a intregistrat un profit net de 37 de milioane de lei, in primul trimestru din 2014, si o imbunatatire a raportului credite-depozite de 79,5%, influentat de cresterea cu 6,9% a depozitelor, in luna martie, a anuntat, miercuri, banca.

Eficienta operationala a crescut, de asemenea, cheltuielile operationale fiind in scadere cu 2,8%, fata de T1 2013.

Costul net al riscului a scazut cu 29,7%, in primele trei luni ale anului, fata de perioada similara din 2013.

Nivelul indicatorului de solvabilitate a fost de 15,8%, conform Basel III (8% normele BNR).Soldul creditelor brute acordate de BRD persoanelor fizice a atins 17,2 miliarde lei, in T1 2014, in crestere cu 1,3%, fata de aceeasi perioada a anului trecut (in comparatie cu -1,1% pentru intreaga piata).

Soldul creditelor imobiliare a crescut cu 16,4% fata de martie 2013, semnificativ peste media pietei (+9,4%), pe fondul pozitiei de lider a bancii in cadrul programului 'Prima Casa'.

In schimb, activitatea de creditare a companiilor a ramas la un nivel scazut, generand o reducere cu 8,8% (fata de martie 2013) a volumului creditelor brute, pana la 16,4 miliarde lei.

Depozitele au crescut cu 6,9% in comparatie cu luna martie a anului 2013, sustinute de evolutiile la nivelul ambelor categorii de clientela. In acest context, raportul credite nete/depozite s-a imbunatatit, ajungand la 79,5%, fata de 94,6%, la sfarsitul lunii martie 2013.

Venitul net bancar a scazut cu 12,3%, in comparatie cu primul trimestru al anului 2013, evolutie determinata, in principal, de scaderea marjei nete de dobanda, generata de ponderea mai mica a creditelor nete in total active si de cresterea rezervei de lichiditate. Comisioanele nete au avut o evolutie pozitiva (+1,7%), sustinute de creditele sindicalizate, vanzarea de pachete de retail, serviciile de custodie si intermediere pe piata de capital.

Rata creditelor neperformante, conform IFRS, a ajuns la 24,9% la sfarsitul lunii martie 2014, fata de 24,8% la 31 decembrie 2013, in timp ce rata creditelor neperformante a fost de 21,8% la martie 2014, in linie cu media sistemului bancar.

Costul net al riscului a scazut cu 29,7% in comparatie cu aceeasi perioada a anului 2013, atingand 298 puncte de baza (fata de 393 puncte de baza la sfarsitul primului trimestru al anului 2013).

Rata de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante conform IFRS s-a imbunatatit, ajungand la 70,9% in martie 2014 (fata de 68,9% la finalul anului 2013).

Banca a continuat procesele de optimizare a costurilor, fapt ce a condus la o reducere cu 2,8% a cheltuielilor operationale comparativ cu primul trimestru al anului 2013.

'Vom continua sa lucram la normalizarea costului riscului si vom continua eforturile de implementare a masurilor de optimizare a costurilor. Concomitent, rafinarea proceselor de acordare a creditelor va crea premisele cresterii activitatii de creditare atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii', a declarat presedintele-director general al BRD, Philippe Lhotte.

Potrivit unei analize a bancii, sistemul bancar romanesc a continuat sa inregistreze in ultimele 12 luni o scadere a volumului creditelor (cu 2,9%), cauzata de evolutia negativa a segmentului corporate, in timp ce depozitele si-au mentinut tendinta pozitiva (+5,5% fata de martie 2013), in special datorita clientelei persoane juridice (+8,4% fata de martie 2013).

Activitatea de finantare a companiilor ramane sub influenta unei cereri scazute, insa o crestere economica mai ampla in urmatoarele luni ale anului ar trebui sa constituie un factor de contrabalansare. In acest sens, vor conta, printre altele, apetitul investitorilor, existenti sau noi, pentru economia romaneasca si absorbtia fondurilor europene pentru finantarea de noi proiecte in zona companiilor publice si private.

BRD-Groupe Societe Generaleeste cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor, dupa BCR. BRD-Groupe Societe Generale are 2,3 milioane de clienti si opereaza o retea de aproximativ 900 de unitati. BRD face parte din Grupul Societe Generale, unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare. Grupul are 154.000 de angajati in 76 de tari si 32 de milioane de clienti in intreaga lume.

BCR, cea mai mare banca din Romania, a anuntat un profit net de doar 1 milion de lei pentru primul trimestru.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
John Snow a spus:
07/05/2014 13:15
Bineinteles ca fac atata profit, BRD este una din cele mai nesimtite banci din punct de vedere al comisioanelor. E aproape imposibil sa nu scoti atatia bani cand iti jecmanesti clientii pe fata cu o gramada de comisioane, unele ascunse, altele nu si de cele mai multe ori mai mari ca valoare decat alte banci. Pe toti cei care au card-uri la astia ii sfatuiesc sa se mute la alte banci, dupa un an de zile vor vedea o diferenta semnificativa
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 22 Ianuarie 2021, 02:52
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter