FINANTE-BANCI

Castigurile bancilor vor continua sa sufere in 2012. Vezi ce estimeaza bancherii

05 ianuarie 2012, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
bani-ceas-mare.jpg
Profitabilitatea bancilor ar putea continua sa resimta efectele crizei economice si in acest an, cel putin in prima jumatate a acestuia, considera reprezentantii institutiilor financiare chestionati de DailyBusiness.ro. Totusi, ei se asteapta la o imbunatatire in a doua parte a anului.

In cazul in care sistemul bancar va avea un rezultat negativ in 2012, acesta ar fi al treilea an consecutiv de pierderi pentru banci.

Nicolae Cinteza, directorul Directiei Supraveghere din BNR, a spus in decembrie ca sistemul bancar incheie anul 2011 in pierdere, dupa ce pierderea bancilor din primele noua luni din 2011 a depasit rezultatul negativ din intreg anul 2010.

La finele lunii septembrie, pierderea cumulata a bancilor din sistem s-a ridicat la 766 milioane de lei (circa 176 milioane euro), cu 62% peste nivelul raportat in aceeasi perioada a anului trecut, de 474 milioane de lei. In trimestrul trei, sistemul bancar a inregistrat o pierdere de 860 milioane lei (aproape 200 milioane euro), dupa ce la semestru raportase un profit net de 94,5 milioane de lei.Sistemul bancar a incheiat anul 2010, pentru prima data din 1999, cu pierdere neta de 516 milioane lei (date rectificate), comparativ cu un castig net cumulat de 815 milioane lei in 2009.

Semestrul 1 din 2012, o perioada foarte dificila

"Avand in vedere contextul extern, ne asteptam ca prima jumatate a anului sa fie foarte dificila, astfel incat volumul de credite neperfomante pe ansamblul sistemului ar putea sa continue sa creasca", a declarat Murat Atay, CEO-ul Garanti Bank Romania.

"Totusi, estimam o imbunatatire a climatului macroeconomic in a doua parte a anului, perioada in care am putea astepta un punct de inflexiune a dinamicii creditelor neperformante din sistemul bancar", a adaugat acesta.

Murat Atay considera ca anul 2012 va fi unul de consolidare a sistemului bancar romanesc, atat in ceea ce priveste numarul de banci, cat si numarul de sucursale teritoriale ale acestora.

In acelasi timp, Dan Bucsa, economistul sef al Unicredit Tiriac Bank, spera ca bancile sa raporteze pierderi numai la inceputul acestui an.

"Speram ca pierderile vor fi inregistrate doar in prima parte a anului 2012", a spus Bucsa.

El a subliniat ca anul 2012 va debuta in nota in care se incheie 2011: scumpirea si imputinarea resurselor de finantare ale bancilor, reducerea calitatii portofoliului de credite din cauza cresterii pesimismului consumatorilor si a incetinirii activitatii in industrie.

"In functie de impactul viitor si durata crizei internationale, bancile isi vor adapta strategia de dezvoltare pe piata locala. In scenariul persistentei efectelor crizei, este posibil sa asistam in continuare la cresterea creditelor neperformante, iar bancile vor fi obligate sa constituie noi provizioane, ceea ce va eroda profiturile institutiilor de credit", a mentionat Radu Gratian Ghetea, presedintele CEC Bank.

Exista insa si pareri mai optimiste.

"Sistemul bancar romanesc va avea o evolutie mai buna in acest an in privinta profitabilitatii, datorita schimbarii metodologiei de provizionare dupa standardele IFRS, astfel ca diferenta dintre provizioanele constituite dupa standardele RAS si cele IFRS va fi asimilata veniturilor bancii si ar putea chiar sa conduca la o evolutie pozitiva a profitului pe sistem bancar in 2012", a declarat Melania Hancila, economistul sef al Volksbank Romania.

Si Petre Bunescu, directorul general adjunct al BRD-Groupe Societe Generale, se asteapta ca rezultatele bancilor sa se amelioreze.

"Cu unele rezerve legate de vizibilitatea redusa in acest moment asupra unor parametri macro-economici, se poate pronostica o aplatizare a curbei de crestere a costului net al riscului la nivelul sistemului. In aceste conditii putem estima ca rezultatele bancilor se vor ameliora", a spus Bunescu.

Agentia de evaluare financiara Moody's a avertizat in ultima luna a anului trecut ca sistemul bancar din Romania risca sa fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro si de criza de finantare prin care trec bancile europene, care ar putea conduce la scaderea creditarii, deteriorarea calitatii activelor, cresterea pierderilor si presiuni pe capital.

"Pe piata locala, bancile ar trebui sa-si realinieze modelele de afaceri, fapt care ar suprima profiturile, in contextul cresterii economice mai reduse si competitiei mai dure pe piata de credit si in privinta marjelor depozitelor", considera Moody's.

Tot in decembrie, Lucian Cojocaru, vicepresedintele Volksbank Romania, a declarat ca bancile din Romania vor pune si mai mare accent pe eficientizare, urmand ca 2012 sa fie anul anul restructurarilor adevarate in sistemul bancar.

Citeste si:

Ce asteapta bancherii de la 2012: Va fi un an mai bun sau mai rau?

Ce a insemnat 2011 pentru piata bancara: Cele mai importante evenimente
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
05/01/2012 20:22
Cistigurile bancilor trebuie sa sufere cit mai mult , asa de mult incit 50% dintre ele trebuie sa dispara de pe piata romaneasca . Acest lucru depinde numai de cit de inteligenti sunt romanii .....
 
cetatean a spus:
08/01/2012 03:17
Saracii de ei, mi se rupe inima.Dupa atatia ani de castiguri fabuloase, acuma castiga mai putin.De altfel BNR minte, ca nu pierd decat au un castig mai mic fata de inainte de 2008-2009.
 
radu vasile cornel a spus:
08/01/2012 15:12
atentie . nu avem criza .
exemplu.
- 1 bancile aduc un castig mare numai din .
- 1 coszul Paket cont curent lunar.
2 comisoane de retragere de la propiul bancomat .
3 comision transfer intre conturi propii ,
4comision incasare valuta Sepa .
astea sunt doar cateva pe care la suporta orice client cu orice venit .
---- mai este taxe si impozite pe venit persoane fizice .
bineinteles ca la noi inca sistemul este foarte bun si rapid doar ca oamni care lucreaza dorm in posturi .
in prezent in Germania si alte tari nu se comisioneaza transferurile intre conturi si altele . pe cand in romania exista taxe si spegi dar nu se gasesc unde sunt banii.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 18 August 2022, 20:05
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter