FINANTE-BANCI

Cat de sus poate ajunge cursul de schimb la sfarsitul anului

11 septembrie 2013, ora 11:05, autor(i): Andreea Radu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Bani1-mare.jpg
Exista premise puternice ca leul sa se deprecieze fata de moneda unica europeana si de dolarul american, pana la sfarsitul anului, arata o analiza a XTB Group.

Conform analizei, cursul de schimb euro/leu s-ar putea situa in jurul pragului de 4,54 lei/euro la finalul anului, in timp ce dolar/leu ar putea ajunge la 3,55 lei/dolar in aceeasi perioada.

Desi inflatia se afla pe un traseu descendent in Romania, iar ultimele estimari sustin o crestere economica de 2% pentru anul acesta, in urmatoarea perioada leul ar putea cunoaste o tendinta mai larga de depreciere, cu mici episoade optimiste.

ôScaderea pretului productiei industriale, inregistrata in ultimele luni, sugereaza ca inflatia isi va continua trendul descendent. Astfel, Banca Nationala are loc sa continue in lunile urmatoare (pana la finalul anului) ciclul de relaxare a politicii monetare. Aceste scaderi ale dobanzii ar sustine economia reala si, in conditiile performantei bune din agricultura, PIB-ul ar putea avansa cu 2%. Efectul advers al acestei politici BNR ar fi, insa, reducerea diferentialului intre dobanzile plasamentelor in Zona Euro si cele din Romania, reducand astfel atractivitatea leului pentru investitoriö, explica Claudiu Cazacu, analist sef XTB Romania.Un alt aspect care sustine ipoteza deprecierii leului in perioada urmatoare este evolutia dolarului american. Astfel, diminuarea sprijinului monetar al Rezervei Federale va orienta investitorii spre prudenta, punand presiune pe leu si pe celelalte monede central si est europene, sustine Przemyslaw Kwiecien, Analist sef al grupului XTB.

Acesta mai arata ca evolutia pozitiva a leului din prima parte a anului s-a datorat excedentului de cont curent, performanta mult peste cea din anii anteriori, beneficiind, in acelasi timp, de repere macroeconomice relativ stabile in raport cu alte tari din UE (deficit bugetar de sub 1% din PIB in primele 7 luni, tinta de 2,1% din PIB in 2013, datorie publica sub 40% din PIB).

Prudenta investitorilor a fost deja vizibila - fiind mult amplificata de dezechilibre macroeconomice specifice - in cazul monedelor statelor emergente. Dintre acestea, lira turceasca si rupia indiana au atins minime record in fata dolarului american.

äActive mai riscante, cumparate in perioada äbanilor ieftiniö devin putin dezirabile in noul context, cand capitalurile se retrag öspre bazaö. Desi situatia este diferita in Romania, intre altele si datorita ajustarii contului curent (pe un deficit masiv in timpul crizei financiare, dar pe surplus acum), leul nu este total izolatö, este de parere Przemyslaw Kwiecien.

Dolarul va avea, insa, o evolutie pozitiva nu doar in raport cu valutele tarilor emergente, ci si cu moneda europeana, iar acest lucru este sustinut si de faptul ca volatilitatea ridicata din zona euro si intarzierea aparitiei unor semne clare de crestere economica au determinat Banca Centrala Europeana sa mentina un nivel al dobanzii de politica monetara la niveluri foarte scazute.

Mai mult, anunturile pozitive din economia nord-americana si schimbarea opticii de politica monetara a Rezervei Federale reprezinta avantaje care sustin aprecierea dolarului american fata de euro.

Marti, leul s-a apreciat usor. Astfel, Banca Nationala a Romaniei a anuntat un curs de schimb de 4,4653 lei/euro, in scadere cu 0,52 bani fata de sedinta anterioara. In ceea ce priveste dolarul american, banca centrala a afisat o cotatie de 3,3719 lei/dolar, cu 1,65 bani mai mic decat in ziua precedenta.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
mircea a spus:
11/09/2013 18:47
Articolul cred ca e comandat de interesati.Daca in primele 7 luni Romania a avut crestere economica atunci cum poate spune muticlontul asta ca in Europa e naspa?Pai daca si Romania creste economic atunci restul te pomenesti ca sta s-au e in regres?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Vineri, 21 Februarie 2020, 00:29
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter