FINANTE-BANCI

Cazul fraudelor bancare: Procurorii au facut 6 retineri. Audierile continua la sediul DIICOT (Update 3)

01 noiembrie 2012, ora 18:26   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
catuse-bani.jpg
Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) au emis, joi dupa-amiaza, sase mandate de retinere in dosarul fraudelor bancare de 22 de milioane de euro, audierile continuand la sediul DIICOT Bucuresti.

Surse judiciare au precizat, pentru Mediafax, ca persoanele retinute pana in prezent nu sunt din randul celor care detineau functii la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si la Ministerul Economiei.

Toti cei retinuti pentru 24 de ore au fost dusi in arestul central al Politiei Capitalei.

La audieri au fost aduse, joi, o suta de persoane, intre care angajati ministeriali, dupa ce anchetatorii au descins la locuintele a 50 de suspecti si la sediile societatile acestora din Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu.Invinuitii din dosar sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, potrivit DIICOT.

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.  

Printre cei chemati la audieri se afla angajati BCR, CEC si BRD, cele trei banci fiind prejudiciate in acest caz.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de euro.

Citeste si:
BCR a sesizat DIICOT din luna mai referitor la dosarele false de credit
FNGCIMM: Activitatea Fondului nu este afectata de ancheta DIICOT privind frauda bancara

Frauda bancara: Aurel Saramet si alti 3 angajati din Ministerul Economiei vor fi suspendati din functie (Update 2)

01 noiembrie 2012, ora 13:23, autor(i): Raluca Abrihan   | 3 comentarii publicate
saramet.jpg
Aurel Saramet (foto), anchetat de DIICOT intr-un dosar referitor la fraude bancare, va fi suspendat din functia de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, anunta Ministerul Economiei.

Celelalte trei persoane care apar in dosar si sunt angajate in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri isi inceteaza activitatea, urmand sa fie suspendate in situatia in care DIICOT va lua masura arestarii preventive a acestora. 

Aurel Saramet este director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM, din 2001. 

Mihai Grigoroiu a fost sef serviciu din 2009 in cadrul Organismului Intermediar pentru IMM, exercitand temporar functia de Director General Adjunct la Autoritatii de Management POS-CEE. Ionut Catalin Rosu ocupa din 2010 functia de auditor asistent in cadrul Serviciului de Audit Public Intern din cadrul OIIMM. 

Mihail Andrei Atanasiu ocupa din 2009 functia de consilier asistent la Directia Generala Mediu de Afaceri in cadrul OIIMM. 

In cazul lui Aurel Saramet au fost demarate procedurile de suspendare din functia detinuta in cadrul FNGCIMM, precizeaza sursa citata. 

MECMA mai transmite ca la nivelul ministerului nu sunt cunoscute alte detalii cu privire la dosarul care face obiectul cercetarilor efectuate de DIICOT. in urma informatiilor aparute, Corpul de Control al ministrului Economiei, Daniel Chitoiu, a demarat un control propriu pe aceasta tema.

Ce avere are Aurel Saramet 

Conform declaratiei de avere din iunie 2012, saramet are un teren intravilan de peste 200 de metri patrati in Bucuresti, achizitionat in 2003, 2, 25 hectare de teren agricol, in judetul Constanta, achizitionate in 2004 si 14 hectare de teren extavilan, din alta categorie decat cel agricol, forestier sau luciu de apa, zona in care se afla acestea fiind stearsa din formular, noteaza Mediafax.

Directorul FNGCIMM mai are trecute in declaratia de avere o casa in Bucuresti, de 272 de metri patrati, si una la Snagov, de 372 de metri patrati, ambele dobāndite in 2002.

In aceeasi declaratie Saramet mai are trecute o casa de 164 de metri patrati in Bucuresti, cumparata in 1995, si o casa de vacanta de 77 de metri patrati in judetul Prahova, la ambele figurānd ca titular Vladimir saramet. El mai are doua autoturisme Mercedes si un Ford Fiesta, bijuterii de 9.500 de euro, achizitionate incepānd din anul 2000, o colectie numismatica de 19.500 de euro si tablouri de 68.000 de euro.

Aurel Saramet mai are doua depozite in lei la ATE Bank si la Alpha Bank, deschise in 2000, totalizand 2.270.600 de lei si a acordat unor persoane imprumuri de 59.000 de euro si 200.000 de lei.

Perchezitiile DIICOT privind contracte frauduloase bancare au loc la cererea bancilor (Update 1)

01 noiembrie 2012, ora 11:41   | 3 comentarii publicate
perchezitie.jpg
Actiunea procurorilor DIICOT, care cerceteaza presupuse fraude bancare, a fost declansata la cererea bancilor comerciale implicate, in urma unor plāngeri penale inaintate de acestea, au declarat surse bancare.

"Controalele s-au derulat in urma unor plangeri penale inaintate de bancile comerciale. Plangerile au pornit de la banci, care au descoperit fraude in dosare de credit", au declarat sursele citate de Agerpres

Surse din Asociatia Romana a Bancilor au precizat ca ARB, prin statutul sau de organizatie profesionala, "nu se implica in politica comerciala a bancilor". Supraveghetorul sistemului este Banca Nationala. 

La nivel de sistem bancar, volumul total al creditelor acordate de bancile comerciale este intre 250 - 300 de miliarde de euro.Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDB) a precizat joi ca depozitele bancare sunt in siguranta.

"Anchetele referitoare la posibilele acuzatii de frauda in sistemul de acordare a creditelor nu se refera la activitatea de garantare a depozitelor bancare", transmite FGDB.

Institutia are misiunea de a garanta depozitele deponentilor in limita a 100.000 de euro per deponent, per institutie de credit.

Reactia BRD

Totodata, BRD - Groupe Societe Generale a anuntat, printr-un comunicat de presa, ca a luat cunostinta de o actiune intreprinsa de procurori ai DIICOT.

“Conform comunicatului DIICOT, ancheta este in curs de desfasurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispozitiile art. 66C procedura penala referitoare la prezumtia de nevinovatie. Activitatea BRD nu este afectata de acest eveniment”, au mentionat oficialii bancii.

Reteaua bancherilor, anihilata. CEC, BRD si BCR, prejudiciate cu 22 mil. euro (Articol initial)

01 noiembrie 2012, ora 09:02, autor(i): Adrian Negrescu   | 3 comentarii publicate
bani.jpg
DIICOT audiaza, joi, o suta de persoane intr-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzand la locuintele a 50 de suspecti si la sediile societatile acestora in Bucuresti, Ilfov, Calarasi si Giurgiu.

Invinuitii din dosar sunt acuzati ca ar fi obtinut, in mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri, in baza unor documente falsificate, finantarea unor proiecte de achizitii utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de catre liderii gruparii, informeaza DIICOT.  

Activitatea infractionala a fost sprijinita de catre invinuitii Aurel Saramet, avand calitatea de director al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel - Duca Alexandru Claudiu, vicepresedinte al BRD, Mihai Grigoroiu, Rosu Catalin Ionut si Atanasiu Andrei, angajati in cadrul Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Diaconescu Florian Dragos.  

Printre cei chemati la audieri se afla angajati BCR, CEC si BRD, cele trei banci fiind prejudiciate in acest caz."Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Serviciul Teritorial Bucuresti si Biroul Teritorial Calarasi, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul BCCO Bucuresti au procedat la destructurarea unui grup infractional organizat, constituit din 48 de persoane, specializat in savarsirea infractiunilor de inselaciune cu consecinte deosebit de grave si spalarea banilor. In acest sens, la data de 1 noiembrie 2012, procurorii DIICOT au efectuat un numar de 50 de perchezitii domiciliare la locuintele invinuitilor precum si la sediile unor societati comerciale din municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Calarasi si Giurgiu", se arata intr-un comunicat al Directiei.

Potrivit sursei citate, in perioada 2010-2012, membrii grupului infractional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse - au realizat beneficii financiare substantiale prin savarsirea de fraude bancare, respectiv obtinerea sau incercarea de a obtine un numar de 40 de credite de la 16 unitati bancare de pe teritoriul Romaniei, prin utilizarea unor documente falsificate, relateaza Mediafax.

Valoarea totala a prejudiciului cauzat prin activitatea infractionala este estimata la suma de 22 milioane de euro.   La sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism – Serviciul Teritorial Bucuresti vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmand ca dupa finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale in cauza.  

Suportul tehnic si informativ al operatiunii a fost asigurat de catre SRI.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Adrian Popescu a spus:
01/11/2012 18:10
Sistemul creditelor in Romania a luat amploare din cauza prostiei romanilor ( si a fuduliei ). Pe spinarea acestora multi au facut averi uriase.
 
Vasile ilie a spus:
01/11/2012 20:09
Cand va elimina DIICOT mafia aluminiului Romanesc.  
Judecatoria Slatina, Tribunalul Olt si Curtea de Apel Craiova au fost transformate īn BAZARE īn care se vānd la tarab? sentin?e judec?tore?ti pentru Alro Slatina, judecatorii afisind o totala indiferenta in fata dreptatii, fara a avea puterea de a se desface de prejudecatile care le intuneca vederea. La Tribunalul Olt si Curtea de Apel Craiova este fabrica de infractori in roba, pentru a apara infractorii care fura si jefuesc aceasta tara. Judecatorii acestor instante au un comportament antisocial, nu respecta nici o lege, fapt confirmat de Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile date pana acum de acestea pentru a favoriza infractorii de la Alro Slatina avand in spate complicitatea oamenilor politici si SPAGA. Toata debandada din societatea romanesca se datoreaza in special nefunctionarii institutiilor statului cauzata de coruptia din politie, parchet si justitie. Romania este capusata, pana la varf, de oamenii obedienti, de infractori in roba. Corup?ia este un cancer care a ucis sistemul judiciar ?i ideea de dreptate. Justitia dragi tovarasi se face la ordin, santaj si SPAGA. Iata cateva dosare in care INFRACTORI de la Alro Slatina sunt aparati de 0ameni legii:
DOSAR NR. 3891/104/2008; DOSAR NR. 3228/104/2008; DOSAR NR. 3890/104/2008; DOSAR NR. 3193/104/2008; DOSAR NR. 3971/104/2009; DOSAR NR. 5412/104/2008; DOSAR NR. 1459/54/2009; DOSAR NR. 3755/104/2008; DOSAR NR. 869/104/2010; DOSAR NR. 1337/104/2009; DOSAR NR. 132/104/2009; DOSAR NR. 447/104/2009; DOSAR NR. 227/104/2010; DOSAR NR. 1459/54/2009; DOSAR NR. 932/P/2010; DOSAR NR. 2091/104/2012; DOSAR NR. 665/104/2012; DOSAR NR. 2370/104/2011; DOSAR NR. 734/104/2011; DOSAR NR. 1815/54/2011; DOSAR NR. 1723/104/2010; DOSAR NR. 5214/311/2011; DOSAR NR. 267/311/2011; DOSAR NR. 13.804/311/2010; DOSAR NR. 6978/311/2010; DOSAR NR. 4018/311/2011; DOSAR NR. 5059/P/2009; DOSAR NR. 663/II/2/3011; DOSAR NR. 1334/311/2011; DOSAR NR. 147/P/2011; DOSAR NR. 285/VIII/1/2011; DOSAR NR. 5049/104/2008; DOSAR NR. 531/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1893/VIII/1/2010; DOSAR NR. 541/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1029/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1881/VIII/1/2010; DOSAR NR. 1551/104/2009; DOSAR NR. 148/P/2010; DOSAR NR. 152/P/2010; DOSAR NR. 164/P/2010; DOSAR NR. 196/P/2011; DOSAR NR. 106/P/2010; DOSAR NR. 1171/P/2012; DOSAR NR. 1340/P/2010; DOSAR NR. 800/P/2011; DOSAR NR. 3177/P/2011; DOSAR NR. 1167/P/2011; DOSAR NR. 1643/P/2011; DOSAR NR. 818/P/2011; DOSAR NR. 1571/VIII/1/2011; DOSAR NR. 953/VIII/1/2011; DOSAR NR. 1721/VIII/1/2011; DOSAR NR. 1505/VIII/1/2011; DOSAR NR. 1025/VIII/1/2011.
1. Prin falsuri infractorii de la ALRO au modificat ilegal art. 38 din CCM pe anul 2004, prejudiciind salariatii cu sume uriase din fondul de participare la profitul net al societatii, stabilit in procent de 10 % din profitul net realizat conform legii, bani pe care i-au impartit intre ei.
2. infractorii de la ALRO au modificat fara ca salariatii sa fie informati, peste 1.000 Contracte Individuale de Munca si au beneficiat de CAS neplatit Statului Roman;
3. infractorii de la ALRL si-au insusit prin prejudicierea salariatilor suma de 5.388.402 RONI, reprezentand 33,35 % din platile compensatorii acordate de Consiliul de Administratie in anul 2008, celor 608 salariati disponibilizati si peste 26.587.509,87 RONI , (peste 6 milioane EURO) reprezentand 33,35 % din platile compensatorii acordate de Consiliul de Administratie pentru cei peste 3.000 salariatii disponibilizati pentru a nu mai beneficia de prevederile Contractul de Protectie Sociala;
4. infractorii de la ALRO au vandut prin firme capuse curent electric subventionat deoarece ALRO Slatina primeste curent electric subventionat pentru 6 hale de electroliza si lucreaza cu mai putin de 5 hale;
5. Infractori de la ALRO fura ALUMINIU prin firma familiei Dobra Gheorghe Director General al Alro (turnatorie de aluminiu care are ca materie prima aerul ce este introdus in cuptoare noaptea si scoate lingouri de Al. pana dimineata) - SC RAW MATERIALS COM SRL BUCURESTI - PUNCT DE LUCRU STABIL VALEA MARE
Judet: Olt
Oras: Mare Valea
Adresa: Str. Valea Mare - Valea Mare – Drum European 65.in camp intre Slatina si Valea Mare.
Cod Postal: 237505
Telefon: - (Ajutor*)
Fax: -
Cod Unic de Identificare: 25570970
Nr. Registrul Comertului: -/-/-
Stare societate : INREGISTRAT din data 19 Mai 2009
Anul infiintarii : 2011
Informatii din data de 06-Aug-2011
Toate informatiile despre firma RAW MATERIALS COM SRL BUCURESTI - PUNCT DE LUCRU STABIL VALEA MARE pe site-ul firme.info sunt informatii publice.
Pentru a vedea sursele de unde au fost preluate informatiile si dreptul de a fi folosite apasati aici
Informatii Generale preluate la data de 06-Aug-2011
• Firma Infintata in anul 2011
• Ultima Inregistrare la ANAF(*): 01 Februarie 2011
• Prelucrarea ultimelor informatii depuse la ANAF(**): 01 Februarie 2011
• Nu exista informati despre impozitul pe venit/profit
Nu exista inregistrari ca se platesc contributia de asigurari pentru somaj
• Nu exista inregistrari ca se plateste contributia angajatorilor pentru Fondul de garantare pentru plata creantelor sociale
• Nu exista inregistrari ca se plateste contributia pentru asigurari de sanatate
• Nu exista inregistrari ca se plateste contributia pentru concedii si indemnizatii de la persoane juridice sau fizice
• Aceasta firma are in 2011, 22 de salariatii.
6. Infractorii de la ALRO infinteaza firme de apartament in toate judetele tarii prin care se cumpara fictiv (prin acte) pentru Directorul General Dobra Gheorghe tona de aluminiu cu 200 $/to dupa care acesta scoate din unitate in medie 50 to/lunar si o vinde la petul pietei aproximativ 2.500 $/to.
7. Prin angajerile de forma au incasat in numele acestora salarii si au impartit intre ei urmatoarele sume:
- prima de Paste – sub forma de tichete cadou, in valoare de 500 lei ron/persoana;
- prima de Ziua metalurgistului - 45 % din salariul de baza plus sporurile permanente;
- prima de Craciun - 75 % din salariul de baza plus sporurile permanente, la care se adauga tichetele cadou in valoare de 150 lei/persoana ;
- prima lunara de 200 lei brut;
- prima de vacanta de 200 lei brut;
- beneficiu un salariu brut;
- prima de efort in cuantum de 700 lei/luna ce insumeaza zeci de miliarde lei.
Pentru solutionarea acestor DOSARE oamenii legii fac coada sa pupe varfurile pantofilor infractorilor de la Alro care isi bat joc de salariatii, falsifica acte, fura aluminiu, energie etc.,
1. Oamenii Legii isi bat joc de institutiile STATULUI in care isi desfasoara activitatea, politie, parchete, Judecatorii, Tribunale si Curtea de Apel Craiova etc.;
2. Oamenii Legii isi bat joc de Presedintele ROMANIEI care i-a investit s-a judece si le-a dat inamovibilitate;
3. De codul deontologic care le este atat de drag.
Acum, am certitudinea ca oamenii Legii care au instrumentat aceste DOSARE sunt autorii morali ai tuturor nedrept??ilor strig?toare la cer comise īn s?lile de judecat? neavand curajul sa audieze sau sa citeze infractorii de la Alro, fapt confirmat de Hotararile judecatoresti definitive si irevocabile date pana acum in aceste DOSARE.
Am certitudinea dupa trei ani de zile luptand pentru drepturile mele salariale ca toti oamenii Legii sunt conectati (la cei 26.587.509,87 RONI ) peste sase milioane de euro ce constitue conducta de banii murdari de la Alro, ca vin in Sala de judecata cu Solutia in buzunar, ca au de executat un ordin, intemeind un blat intre domniile lor si infractorii de la Alro, participand efectiv la genocidul din Alro Slatina, Solutiile date in cauzele respective reprezint? o nesocotire flagrant? ?i un dispre? evident fa?? de lege.
Domniile lor ?i-au ar?tat pe fa?? obedien?a si slug?rnicia fa?? de infractorii de la Alro, prin incalcarea flagranta a drepturilor mele, prin folosirea cu rea credinta a functiei publice.
 
U R A N U S a spus:
07/11/2012 05:00
2. Oamenii Legii isi bat joc de Presedintele ROMANIEI care i-a investit s-a judece si le-a dat inamovibilitate"
_____________-------------------------___________________
Domnule Vasile,
Va inteleg -sincer- frustrarea in problema expusa mai sus, si sunt de acord ca justitia romaneasca (poate nu in totalitate) a devenit solidara cu infractorii si criminalii (pentru bani sau alte avantaje; diverse cumetrii sau santaje) -vezi cazul huidu- insa trebuie sa va spun (parere personala, insa sustinuta chiar de ce spuneti dvs.) ca sunteti in grava eroare in aceasta afirmatie (citata) care este fara echivoc, adica, ca -vezi doamne- pres.-le i-a pus pe acestia judecatori , ca sa savarseasca dreptatea! Dimpotriva ( pestele de la cap se impute) acestia fac exact jocul pres-lui, care este marele talhar al tarii, nitr-o republica pre-sau semiprezidentiala (la noi desi semi- este de fapt ultraprezidentiala), pres.-le are puteri infinit mai mari ca un monarh, iar in cazul Romaniei si acest pres.-te le are, insa tocmai pentru aceasta tara este ajunsa in acest stadiu inaintat de paragina, pentru ca el este marele hot neprins(deocamdata)*, el a numit in tot soiul de pozitii inalte indivizi fara nici o chemare pentru serviciul social, sau curve oligofrene, care "i-au dat dreptul", de la el si cei din jurul sau porneste cangrena in societate, de la pm si parlament, aceste 3 institutii sunt cancerul societatii romanesti. Solutii amiabile nu mai exista de mult, singura solutie este cautarea si gasirea cadrelor oneste si patriotice din Armata & Comp. si formarea unui nucleu de actiune care intr-o singura zi sa aresteze acest pres.-dine , pe cei dinainte, acest pm si pe toti dinainte, acest parlament si cele dinainte macar in proportie de 90% cat si cativa clienti politici, care au participat la devalizarea tarii si au disipat banii la diversi, inclusiv in strainatate.
* am fost impotriva referendumului de suspendare, pentru simplul motiv ca metodologia folosita ar fi creat un precedent extraordinar de periculos(sufocarea legala a institutiilor statului) , iar acest usl si don vittorio sicilianul, sunt la fel de perversi si banditi precum si actualul pres.-dinte si clica sa de mafioti
 
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Marti, 19 Iunie 2018, 14:43
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter