- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce implicatii va avea deprecierea leului asupra economiei

06 Oct, 00:03 • gecad.net
Rate mai mari la credite, scumpiri care ameninta cu reaprinderea inflatiei, dar si deficit comercial in scadere si diminuarea consumului - acestea sunt principalele consecinte ale deprecierii leului, care vineri seara, pe piata interbancara, a "spart" bariera de 3,9 lei/euro.
Ce implicatii va avea deprecierea leului asupra economiei

Leul s-a depreciat cu 6% in septembrie fata de euro, insa procentul a urcat la 10% in primele zile din octombrie (raportat tot la 1 septembrie – n.r.), luand in calcul cursul oficial prezentat de banca centrala vineri, 3,87 lei/euro.

Ce efecte va avea deprecierea asupra pietei? Cel mai acut este de asteptat sa resimta scaderea debitorii in euro, in special cei care au de platit rate in aceasta moneda. Ratele platite de cei care efectueaza venituri in lei si s-au imprumutat in euro s-au scumpit cu 10% in ultima luna.

In aceste conditii, exista riscul cresterii creditelor nerambursate. „Anul trecut in iulie, cand cursul a fost la nivelul de 3,11 lei/euro, daca ne uitam pe statisticile bancii centrale observam ca s-a acordat un volum foarte mare de credite”, a spus pentru DailyBusiness Ionut Dumitru, seful diviziei de cercetare a Raiffeisen Bank. Cei care au contractat imprumuturi in euro anul trecut in acea perioada au de achitat acum un nivel al ratelor cu 24% mai mare.

Totodata, remarca Ionut Dumitru, romanii ar putea recurge la transformarea economiilor in lei in economii in euro, generand presiuni inflationiste.

Scaderea leului este insa o veste buna pentru deficitul comercial, in conditiile in care exportatorii catre tarile din Uniunea Europeana vor avea de castigat mai mult atunci cand schimba suma in euro primita prin contract, pe lei. Pe de alta parte, importurile vor fi slabite de faptul ca importatorii sunt nevoiti sa achite mai multi lei pentru a obtine aceleasi produse de pe pietele externe.

Nu e de asteptat insa ca exporturile se beneficieze prea mult din aceasta conjunctura, in conditiile in care tarile cu care Romania are relatii comerciale sunt destul de puternic afectate de evenimentele din ultimul timp, iar o franare a economiei acestora conduce la diminuarea schimburilor comerciale cu Romania, a mentionat Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania.

Cel mai important beneficiu al scaderii leului va fi insa, pentru economie, diminuarea consumului. „Romanii vor avea mai putini bani pentru consum, in special din cauza scumpirilor de produse asteptate ca urmare a deprecierii”, sustine Alexandru Chidesciuc.

Importatorii platesc pentru marfurile achizitionate din zona Euro sume in lei cu 10% mai mari decat cu o luna in urma, ceea ce ii va determina cel mai probabil sa transfere deprecierea in preturile produselor achizitionate, conducand la cresteri ale preturilor de circa 10%.

Pe de alta parte, comenteaza Chidesciuc, romanii care au credite in euro vor avea de achitat rate mai mari, ceea ce inseamna tot diminuarea sumelor indreptate catre consum. Scaderea consumului va fi resimtita de agentii economici din retail, care vor raporta bilanturi in scadere.

Dat fiind ca marea parte a produselor de consum vin din import, scumpirea marfurilor poate conduce la reaprinderea inflatiei, BNR vazandu-si astfel amenintat obiectivul principal. „La un nivel de 4 lei/euro este de asteptat sa se nasca asteptarile inflationiste, ceea ce banca centrala ar trebui sa previna printr-o interventie care mi se pare foarte necesara”, sustine Ionut Dumitru.

De altfel, scaderea puternica a monedei nationale de vineri, cand cursul leu/euro a crescut cu 11 bani, este considerata de economistul ING ca un semnal ca leul a fost depreciat puternic de speculatori, acestia asteptand momentul in care banca centrala va vinde euro. „Leul poate fi impins pana la 4 lei/euro sau chiar peste acest nivel, daca banca centrala nu intervine”, a mentionat Alexandru Chidesciuc.

Evolutia de vineri a leului a fost prea socanta pentru a da analistilor financiari timpul de face noi prognoze pentru nivelul cursului la final de an. Ionut Dumitru a recunoscut insa ca prognoza Raiffeisen pentru nivelul cursului in decembrie 2008, de 3,6 lei/euro, este optimista si ca banca ar putea recurge la o revizuire.

Alexandru Chidesciuc a mentionat ca, pentru moment, ING Bank isi pastreaza prognoza de 3,65 lei/euro pentru finele anului.