- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consiliul Fiscal: Arieratele companiilor de stat pot duce la ratarea tintei de deficit in 2012

06 Dec, 18:41 • Redactia DailyBusiness
Progresele in ceea ce priveste imbunatatirea performantelor companiilor de stat sunt lente, intrucat multe inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate, care pot periclita incadrarea la finele lui 2012 in plafonul de deficit bugetar de 3% din PIB, potrivit Consiliului Fiscal.
Consiliul Fiscal: Arieratele companiilor de stat pot duce la ratarea tintei de deficit in 2012

„Un domeniu in care progresele au fost mai lente este cel ce tine de imbunatatirea performantelor intreprinderilor de stat. Multe dintre acestea inca inregistreaza pierderi foarte mari si acumuleaza arierate”, se arata intr-o opinie formulata de Consiliul Fiscal, citat de Mediafax.

„Eforturi sustinute in directia rentabilizarii si a sporirii disciplinei financiare sunt necesare, mai ales avand in vedere ca unele dintre aceste intreprinderi sunt incluse in sfera sectorului public conform ESA95, iar pierderile si platile restante acumulate de acestea au potentialul de a periclita incadrarea la finele lui 2012 in plafonul de deficit de 3% din produsul intern brut (PIB), conform Pactului de stabilitate si crestere”, se mai mentioneaza in document.

Pe de alta parte, Consiliul apreciaza eforturile Guvernului de a rezolva problema arieratelor, mentionand revizuirea cadrului legal in vederea sporirii disciplinei financiare.

Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 63/2010 pentru modificarea si completarea Legii finantelor publice locale nr. 273/2006 prevede ca nu pot fi facute angajamente bugetare noi daca nu sunt platite restantele de la titlul de cheltuieli respectiv, si contine prevederi de natura sa evite supraestimarea veniturilor proprii ale bugetelor locale.

Analsistii din Consiliul Fiscal apreciaza ca prevederile proiectelor legilor bugetare sunt consistente cu obiectivul consolidarii fiscale, in vederea corectarii deficitului excesiv pana la finele anului 2012, dar cred ca traiectoria de ajustare a deficitului bugetar este insa una ambitioasa si necesita un angajament ferm din partea autoritatilor.

„Cu toate acestea, responsabilitatea fiscal-bugetara inseamna mai mult decat reducerea deficitului, trebuind sa acopere si aspecte legate de transparenta si predictibilitate legislativa. In plus, ancorarea intr-o viziune strategica bine fundamentata este esentiala pentru a putea beneficia de un plus de credibilitate”, se mai arata in raport.

Potrivit vicepresedintelui PDL Gheorghe Flutur, Guvernul intentioneaza sa trimita, marti, la Parlament Legea bugetului de stat pe 2011, aratand ca mai sunt discutii pe aceasta tema cu grupurile parlamentare ale coalitiei, iar Guvernul va adopta bugetul cel tarziu marti dimineata.