- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economia a fost viguroasa si in T2, dar va pierde sprijinul agriculturii in toamna

29 Aug, 00:01 • gecad.net
Bancile estimeaza ca evolutia economica in prima jumatate a anului a fost cuprinsa intre 8,1 si 8,4%, dupa un avans de asemenea spectaculos de 8,2% in primul trimestru, dar se asteapta ca majorarea PIB sa franeze in a doua parte a anului, ca urmare a unei contributii mai slabe a agriculturii in lunile de toamna.
Economia a fost viguroasa si in T2, dar va pierde sprijinul agriculturii in toamna

Anuntul oficial cu privire la evolutia PIB pe trimestrul doi va fi facut luni, 1 septembrie, de catre Institutul de Statistica.

Estimarea Raiffeisen Bank Romania pentru cresterea PIB in T2 este de 8,5% , ceea ce ar conduce la o crestere a economiei in S1 la 8,3-8,4%, raportat la aceeasi perioada anului trecut

„In ceea ce priveste evolutia economiei pe sectoare, ne asteptam ca in T2 agricultura sa fi avut o evolutie buna, marcand o crestere de la an la an de 10%. Totodata activitatea din constructii si industrie a accelerat in T2”, a spus Ionut Dumitru, seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank Romania.

BCR are o estimare de crestere economica de 8,1% pentru T2 si tot de 8,1% pentru primul semestru. „Constructiile, agricultura si serviciile au avut cea mai buna evolutie in trimestrul al doilea”, a mentionat Melania Hancila, analist in cadrul Bancii Comerciale Romane.

Totodata, analistii ING Bank Romania estimeaza in cel mai recent raport saptamanal o crestere pentru produsul intern brut de 8,5% in al doilea trimestru.

In opinia lor, majorarea din T2 ar urma sa fie chiar depasita de cea din al treilea trimestru, cand avansul economiei raportat la aceeasi perioada a anului anterior este anticipat de analisti la 8,7%.

Reprezentantii BCR se asteapta insa a o franare a cresterii pentru intreg semestrul doi, pana la 7,8%, in special pe fondul unei productii agricole de toamna mai slabe. ING crede ca franarea avansului economic in al doilea semestru se va observa in special in utimele luni ale anului, analistii bancii anticipand pentru trimestrul 4 o crestere de 6,6%.

Atat BCR cat si ING vad o crestere economica de 7,8% anul acesta.

O adancire a deficitului extern poate aduce scaderea ratingurilor de tara

In ciuda evolutiei peste asteptari a economiei in 2008, Ionut Dumitru considera ca economia se bazeaza in prezent prea mult pe componente volatile, cum ar fi constructiile sau agricultura, iar aportul acestora la cresterea PIB este de asteptat sa nu fie unul constant, ceea ce creeaza perspective mai putin optimiste pentru evolutia PIB in 2009.

In plus, acesta atrage atentia ca evolutia indicatorilor macroeconomici in al doilea semestru , in special cea a deficitului de cont curent, care s-ar putea adanci, ar putea conduce la revizuirea in sens negativ a calificativelor acordate Romaniei de agentiile de rating, iar scaderea ratingurilor ar creste reticenta investitorilor straini.

„Ne asteptam ca in 2009 sa avem o crestere de 5-6 % la finele anului, dar daca aceste riscuri s-ar materializa, atunci s-ar putea ajunge la o crestere economica sub aceasta estimare”, sustine seful echipei de cercetare a Raiffesen.

BCR nu vede insa un pericol de adancire a deficitului de cont curent la finele anului. „In ultimul raport macroeconomic am indicat ca ne asteptam ca ponderea deficitului in PIB sa scada in 2008 raportat la 2007, urmand sa se situeze sub 14%.”

„Anul acesta, valoarea PIB va fi foarte mare, asa incat exista premisa ca raportat la produsul intern sa detina o cota mai mica decat anul anterior. In plus, evolutia buna a exporturilor nu ne da motive sa ne asteptam la o adancire a deficitului”, a mentionat Melania Hancila.

Indiferent de evolutia deficitului, analistii mizeaza insa pe o crestere mult redusa a PIB-ului in 2009, raportat la 2008.

Avansul mai slab al PIB in 2009, comparativ cu cel de anul acesta s-ar produce pe fondul unei evolutii mai slabe a agriculturii anul viitor, raportat la 2008, „deoarece e greu de crezut ca vom avea doi ani agricoli buni in mod succesiv”, a mentionat seful departamentului de cercetare de la Raiffeisen Bank.

Acesta considera ca nici din partea productiei industriale nu ne putem astepta la anul la o crestere similara cu cea din 2008, luand in calcul incetinirea activitatii economice a marilor economii europene, Europa fiind principalul partener de schimb comercial al Romaniei.

La randul lor, analistii BCR si ING Bank Romania mizeaza pe o franare a cresterii economice, pana la 6%, respectiv 4,8%, in 2009.