- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Economist: Euro ar putea disparea pana in 2015

23 Sep, 17:12 • Redactia DailyBusiness
Unii analisti pun sub semnul intrebarii existenta zonei unice in anii viitori, si cred ca aceasta s-ar putea destrama chiar inainte de anul stabilit de Romania ca tinta pentru adoptarea mondei unice: 2015.
Economist: Euro ar putea disparea pana in 2015

Astfel, euro s-ar putea sa nu mai existe in 2015, din cauza dificultatilor cu care se confrunta acum zona euro, in special din cauza Greciei, care este departe de isi fi rezolvat problemele, este de parere Florin Aftalion, profesor la ESSEC Business School din Paris.

In opinia sa, Germania, cea mai mare putere europeana, ar putea propune ca euro sa fie inlocuit cu un cos de valute, asa incat, daca moneda germana s-ar aprecia fata de acest cos, datorile tarii ar putea deveni mult mai usor sa platit.

Ati economisti dau insa sanse slabe acestui scenariu. Rozalia Pal, ca si consultantul financiar Tony Iordache considera ca probabilitatea ca zona euro sa se destrame este mica, de doar 20%.

In opinia consilierului BNR Lucian Croitoru, problemele cu care s-a confruntat zona in ultimul timp, cea mai grava dintre acestea fiind cea a Greciei, care aproape a intrat in incapacitate de plata, vor determina UE sa inaspreasca standardele de aderare la zona unica.