- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Franta: Sute de mii de participanti la manifestatiile impotriva reformei pensiilor

07 Nov, 13:52 • Redactia DailyBusiness
Peste 400.000 de persoane au participat la demonstratii organizate sambata in mai multe orase din Franta impotriva reformei pensiilor, mobilizarea fiind insa in scadere fata de zilele de actiune anterioare, relateaza Mediafax.
Franta: Sute de mii de participanti la manifestatiile impotriva reformei pensiilor

Sindicatele fac in continuare front comun, insa intre liderii acestora au aparut o serie de disensiuni. Liderul CGT, Bernard Thibault, a declarat sambata pentru cotidianul L’Humanite, ca „CGT va merge pana la capat” si si-a exprimat speranta in „crearea unui raport de forte” suficient pentru a determina declansarea de negocieri pana in iulie 2011, data la care ar urma sa fie aplicata reforma.

Principala masura prevazuta de reforma pensiilor se refera la cresterea varstei de pensionare, de la 60 la 62 de ani. Adoptat de Parlament inaintea ultimei zile de actiune, proiectul mai trebuie sa obtina avizul Consiliului Constitutional, sesizat de opozitia socialista. In cazul in care va fi avizata pozitiv, legea va putea fi promulgata in termen de 15 zile de presedintele Nicolas Sarkozy.

Sindicatul CFDT nu mai crede insa in sansele de succes ale actiunilor de contestare. „Din nefericire, ne vom indeparta, incet-incet” de subiectul pensiilor, a afirmat liderul CFDT, Francois Chacque, exprimandu-si intentia de a orienta protestele in directia altor revendicari.

Participarea la protestele de sambata este importanta pentru definirea viitoarei strategii a sindicatelor, care au convocat o noua mobilizare in perioada 22 – 26 noiembrie.

Citeste mai mult pe www.mediafax.ro