- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Lagarde: Membrii UE au in vedere majorarea resurselor Fondului European de Stabilitate Financiara

14 Jan, 16:32 • Redactia DailyBusiness
Statele Uniunii Europene (UE) au in vedere majorarea resurselor Fondului European de Stabilitate Financiara, destinat sprijinirii tarilor cu probleme din zona euro, a declarat Christine Lagarde, ministrul francez al Economiei.
Lagarde: Membrii UE au in vedere majorarea resurselor Fondului European de Stabilitate Financiara

Ministrii europeni de Finante vor prezenta propuneri Consiliului European, la intrunirea acestuia din martie, care vor include de asemenea largirea ariei de activitate a Fondului European pentru a permite facilitatii sa achizitioneze obligatiuni direct de pe piete, conform Mediafax.

„Majorarea Fondului este una dintre optiunile pe care o avem in vedere”, a afirmat Lagarde.

In cazul in care Consiliul decide suplimentarea mecanismului, va fi necesara si propunerea unui nivel exact al majorarii pentru a putea fi aprobat de parlamentele nationale.

Un purtator de cuvant al guvernului francez a declarat la inceputul acestei saptamani sa rezervele actuale ale Fondului sunt suficiente. Ministrul german de finante, Wolfgang Schaeuble, a afirmat joi ca discutiile legate de suplimentarea mecanismului de ajutor nu sunt realiste.

Ingrijorarile legate de suficienta resurselor Fondului se bazeaza pe estimari potrivit carora doar aproximativ 250 de miliarde de euro din totalul de 440 de miliarde de euro, cat dispune mecanismul, sunt disponibile pentru statele zonei euro, din cauza unui sistem complex de garantii.

Analistii considera ca 250 de miliarde de euro nu vor fi suficiente pentru salvarea Spaniei si Portugaliei, in cazul in care aceste tari nu vor rezista presiunilor de pe piata datoriilor si vor cere asistenta financiara internationala.

Statele europene au infiintat in mai 2010 un fond temporar de ajutor pentru tarile confruntate cu probleme, dotat cu garantii de imprumut de 440 de miliarde de euro oferite de membrii zonei euro. Mecanismul reprezinta o reactie a uniunii monetare la problemele Greciei, stat care a fost pe punctul de a intra in incapacitate de plata.