FINANTE-BANCI

Leul, singura moneda din UE care rezista in fata dolarului american

02 iunie 2013, ora 13:42 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
dolari2.jpg
Leul este deocamdata singura moneda din UE care si-a pastrat valoarea in fata dolarului american in anul in curs, inregistrand pe pietele financiare o variatie nesemnificativa la finele lunii mai, comparativ cu inceputul lui 2013.

"Chiar daca luna trecuta moneda nationala s-a depreciat in fata dolarului american, avansul anterior a permis leului "sa reziste" in fata acestuia. In ceea ce priveste evolutia fata de euro, leul a incheiat luna mai cu o scadere comparativ cu moneda unica, dar pe anul curent ramane, deocamdata, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de euro. Cresterea economica a Romaniei de 0,5% in primul trimestru din 2013 fata de perioada precedenta, precum si recomandarea Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv pentru tara noastra au fost pilonii principali care au sustinut leul", a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

In mai, leul a scazut cu circa 1,5% fata de euro pe pietele financiare, a doua mare depreciere dupa zlotul polonez, care a scazut cu aproximativ 2,7%.

"Polonia inregistreaza o rata anuala a inflatiei in scadere (0,8% in aprilie fata de anul trecut in aceeasi perioada), in contextul unei incetiniri economice, iar investitorii iau in calcul posibilitatea ca Banca Centrala a Poloniei sa scada inca o data dobanda de referinta, fapt care desigur ca dezavantajeaza zlotul", a precizat Silviu Pojar.Potrivit analizei, lira sterlina si coroana suedeza s-au depreciat, de asemenea, luna trecuta, inregistrand variatii de sub 1% comparativ cu moneda unica. La polul opus, in mai s-a aflat forintul, care a crescut cu aproape 1% fata de euro, in contextul unor "victorii" marcate de economia Ungariei, care a inregistrat o crestere (0,7%) in primul trimestru din acest an, iar pe de alta parte tara a intrat pe lista Comisiei Europene privind abrogarea procedurii de deficit excesiv.

Coroana ceha a marcat o variatie redusa, inregistrand pe parcursul lunii trecute o apreciere nesemnificativa. Leul ramane, dupa primele cinci luni ale anului curent, moneda din UE cu cea mai mare apreciere fata de Euro, inregistrand o crestere de aproape 1,3%.

In ceea ce priveste evolutiile fata de dolarul american, Silviu Pojar sustine ca monedele din UE s-au depreciat luna trecuta, inclusiv leul cu circa 2,7%. Pe primele cinci luni ale anului 2013 insa, moneda nationala ramane singura din UE care si-a mentinut valoarea comparativ cu USD, inregistrand o variatie nesemnificativa la sfarsitul perioadei comparativ cu inceputul acesteia; restul monedelor din Uniunea Europeana au marcat scaderi importante (cuprinse intre circa 1,5%-6,5%) fata de dolarul american. De altfel, moneda americana a crescut in acest an fata de cele mai multe monede, pe fondul rezultatelor majoritar incurajatoare inregistrate de economia americana.

"Romania este in prezent intr-un "con de lumina favorabila", iar leul a pastrat increderea investitorilor. Desigur ca, daca BNR va reduce dobanda de referinta, atunci o anumita volatilitate a leului va fi de asteptat", a precizat Silviu Pojar, citat de Agerpres.

Aprecierea spectaculoasa a leului din ultima perioada are un impact direct asupra ratelor si facturilor pe care le vom plati in aceasta luna. Un simplu calcul arata ca, la o rata de 200 de euro, la cursul de 4,30 lei, platim mai putin cu 22 de lei fata de inceputul anului. Citeste aici mai multe despre cum sunt afectate ratele si facturile.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 28 Mai 2020, 04:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter