FINANTE-BANCI

Miracolul economic polonez poate fi repetat si de Romania?

24 noiembrie 2014, ora 11:25 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cracovia.jpg
Vazuta din exterior, Polonia pare adeva┬şrata poveste de succes a Europei post-comuniste. Germania a fost prin traditie centrul industrial al Europei. Polonia, o tara cu forta de lucru calificata, un cost al traiului scazut, o piata interna mare si infrastructura rutiera, feroviara si aeriana bune, tinde sa calce pe urmele celei mai mari economii europene.

Polonia nu a intrat niciodata in recesiune dupa caderea comunismului, iar in aceasta perioada economia i s-a dublat. Cea a Romaniei a crescut de doar 1,3 ori. In perioada de tranzitie spre economia de piata, PIB-ul polonez a inregistrat o crestere medie de aproape 4%, pe cand cel romanesc a scazut cu aproape 2%.  

O mare parte din succesul Poloniei poate fi atribuit guvernelor care au adoptat politici pro-business. Fostul premier Donald Tusk, acum presedintele Consiliului European, in cei sapte ani cat a condus economia poloneza a redus taxele si birocratia si a privatizat companiile de stat, fara a lasa insa din mana controlul compani┬şilor de importanta strategica pentru economie, cum ar fi colosi din minerit, energie si industria chimica. Rezultatul este ca sectorul privat are o pondere de 70% in economie, pe cand in Romania ponderea este de aproximativ 75%, scrie zf.ro.Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Marti, 11 August 2020, 09:30
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter