- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Omul care a dus Astra pe primul loc in piata asigurarilor pleaca din companie

21 Nov, 16:14 • adrian.mihaltianu
Radu Mustatea (foto), presedintele directoratului Astra Asigurari, se va retrage, la inceputul anului viitor, din functia pe care o ocupa, in conditiile in care ii expira mandatul de management si din dorinta de a se lansa in antreprenoriat.
Omul care a dus Astra pe primul loc in piata asigurarilor pleaca din companie

Alexander Adamescu, vicepresedintele Consiliului de Supraveghere si fiul actionarului principal al societatii, va
prelua, de la 1 ianuarie 2012, conducerea companiei

„La baza retragerii stau expirarea mandatului de management (5 ani) si dorinta de a se lansa in antreprenoriat”, se arata in comunicatul Astra.

„Consider ca este cel mai potrivit moment pentru a ma implica in proiecte personale, pe care le am in vedere de ceva vreme si care solicita efortul meu 100%”, a declarat Mustatea.

Contactat de DailyBusiness.ro, Radu Mustatea nu a precizat daca va ramane in domeniu.

Radu Mustatea este presedintele directoratului Astra Asigurari din anul 2006. Acesta a reusit sa urce compania pe primul loc in piata de asigurari, cu prime brute subscrise de 1,08 miliarde de lei in 2010. Pe urmatoarele locuri se claseaza Allianz-Tiriac Asigurari si Omniasig Vienna Insurance Group.

Cu o diploma in fizica la Universitatea din Bucuresti, Radu Mustatea si-a inceput cariera in industria asigurarilor la compania Ardaf, in 1993, pe pozitia de inspector de asigurare, dupa care a avansat ca sef al filialei din Bucuresti.

Dupa ce a parasit Ardaf, Radu Mustatea s-a alaturat echipei de management a companiei AGI Romania pe care a si condus-o din 2002, ca director general.

Mustatea s-a nascut la 20 ianuarie 1967 in Ramnicu Valcea.

Astra a fost implicata recent intr-un scandal privind fraude cu masini luate in leasing. Un membru din consiliul director al firmei de asigurari Astra si un angajat al societatii au fost audiati la sediul Politiei Capitalei, in [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/director-al-astra-audiat-in-cazul-fraudelor-cu-masini-luate-in-leasing-69077/]ancheta privind masinile luate in leasing[/url], vandute ulterior si declarate furate pentru incasarea asigurarilor. Numele celor doi nu au fost facute publice.

Astra Asigurari, liderul pietei romanesti de profil, a incheiat anul 2010 cu un volum al primelor brute subscrise totale in valoare de 1,083 miliarde de lei, in crestere cu 34% fata de anul 2009. In acelasi timp, profitul contabil net a urcat cu cu 308% fata de anul 2009, la 25,32 milioane de lei.

Daunele platite de Astra Asigurari, in 2010, au inregistrat o crestere cu 61% fata de 2009, la 526, 88 milioane de lei.

Compania a intrat pe piata din Ungaria in toamna anului 2010, inaugurand sucursala Astra Biztosito de la Budapesta, unde subscrie pentru inceput pe segmentele: RCA, property si Casco.

Cu un pachet de 99,7% din actiuni, Dan Aadamescu controleaza indirect compania Astra Asigurari, liderul pietei de profil, prin companiile Nova Group Investements Romania si Epsilon Estate Provider.