FINANTE-BANCI

Perioada critica pentru proiectele cu finantari europene

08 august 2013, ora 15:49, autor(i): Andreea Radu 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
euro-mon.jpg
Finantarea europeana intra intr-o perioada dificila, intrucat in vara si in toamna acestui an se inchid numeroase proiecte care au fost implementate sub umbrela programelor operationale 2007- 2013, potrivit specialistilor din domeniu.

ôCele mai mari dificultati constatate in prezent la proiectele carora le asiguram contabilitatea sau auditul sunt legate de faptul ca unii beneficiari nu au reusit sa aduca in totalitate cofinantarea la care s-au angajat, iar in alte cazuri au existat probleme privind rambursarile de prefinantari neconsumate", a aratat Mirela Serban, managing partner R&M Audit Contabilitate.

In prezent R&M Audit Contabilitate asigura contabilitatea sau auditul in special pe proiecte din Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), unde obiectivul general vizeaza dezvoltarea capitalului uman si cresterea competitivitatii prin corelarea educatiei si invatarii pe tot parcursul vietii cu piata muncii.Majoritatea celor care sunt clienti R&M Audit Contabilitate pe acest program operational au fost ONG-uri si IMM-uri.

Acum "se trage linie" si se depun cererile intermediare si finale de rambursare, in care fiecare indicator trebuie sa se realizeze pentru a nu inregistra abateri si posibile refuzuri de rambursari sau returnari ulterioare de fonduri, a precizat Mirela Serban.La initiativa Ministerului Fondurilor Europene a fost realizat un ghid cu solutii si bune practici pentru beneficiarii de fonduri europene.

Cea mai mare problema constatata de R&M Audit Contabilitate a fost ca o serie de beneficiari nu au reusit sa aduca in totalitate cofinantarea la care s-au angajat; in plus, in cazul acelor proiecte care au beneficiat de prefinantare de 35%, daca aceasta nu a putut fi dedusa prin cererile de rambursare intrucat nu s-au indeplinit diferite criterii, acum beneficiarii trebuie sa restituie prefinantarea incasata, ceea ce creeaza probleme clare de cash-flow.

De asemenea, in cazul POSDRU, este foarte important ca la finalul proiectului sa fie realizati indicatorii cu privire la atingerea grupului tinta in ponderea prevazuta in bugetul proiectului (femei/barbati, varste, etnii, categorii sociale, persoane angajate si mentinute in campul muncii, in numarul si structura prevazute in cererea de finantare etc), respectiv obtinerea in totalitate a indicatorilor tehnici, indicatori care influenteaza in mod semnficativ gradul de realizare si implementare a proiectului si care pot diminua corespunzator finantarea acordata initial.

"Neindeplinerea acestor indicatori poate aduce beneficiarului penalizari semnificative cu impact asupra sumelor solicitate la rambursare, sume care pot fi diminuate pe motivul nerealizarii indicatorilor si/sau a grupului tinta. In cazul in care gradul de realizare a indicatorilor si a grupului tinta este mai mic de 100%, ajustarea se aplica asupra valorii eligibile a proiectului, iar in cazul beneficiarilor care au intocmit si acte aditionale pentru restituirea TVA, se aplica un coeficient de ajustare inclusiv la valoarea TVA", a precizat Mirela Serban.

Astfel, echipa de management financiar trebuie sa identifice scenarii si strategii pentru a putea finaliza cu succes proiectul, sa elaboreze strategii de rambursare in functie de cash flow si sa "creioneze" optiuni de prefinantare din partea partenerilor, desi acestea nu sunt intotdeauna dorite, intrucat in anumite cazuri pot "incurca" intregul mers al proiectului si documentatiei.

"Aspectele legate de contabilitatea proiectelor ajung sa aiba o importanta maxima in aceasta etapa, intrucat sumele respinse anterior la rambursare se pot introduce doar in cererea finala si de aceea trebuie corelate cu scrisorile de informare si contabilitatea proiectului, trebuie documentate, justificate si, in final, reintroduse la rambursare", a aratat Mirela Serban.

Urmarirea calendarul de activitati din punct de vedere al contractelor incheiate este critica, de asemenea, intrucat cheltuielile trebuie sa fie proportionale pana la momentul inchiderii perioadei de implementare, iar aici se regasesc in special chiriile, utilitatile, comunicatiile etc.

"Arhivarea ocupa apoi locul important, intrucat toate documentele originale privind activitatile si cheltuielile eligibile, inregistrarile si registrele contabile trebuie arhivate si pastrate timp de 5 ani de la inchiderea oficiala a PO 2007-2013, iar beneficiarul este obligat sa anunte Autoritatea de Management si Organismele Intermediare cu privire la locul arhivarii. Daca tinem cont de dimensiunile multor proiecte, pastrarea tuturor actelor devine in unele cazuri o problema complicata si aici vorbim deja de externalizarea acestui serviciu", a spus oficialul R&M Audit Contabilitate.

Proiectele cu finantare europeana sunt deci intr-o perioada a reconcilierilor, atat din punct de vedere al indicatorilor la care s-au angajat beneficiarii acestora, cat si per total proiect si pe fiecare partener, privind executia bugetului, calendarul activitatilor, aspectele bancare etc. "Ceea ce nu se rezolva acum, se va pierde", a aratat Mirela Serban.

La final de proiect trebuie realizate, de asemenea, o serie de activitati specifice care presupun publicitate, informari prin care se anunta realizarile proiectului si inchiderea sa etc.

"Foarte important este si efectul inchiderii programelor operationale 2007-2013 asupra pietei muncii, intrucat echipele de implementare angajate doar pe perioada de implementare a proiectului raman la inchiderea proiectului fara obiect si respectiv fara loc de munca, cel putin pentru o perioada. Exista si cazuri in care "despartirea" de proiect este neplacuta si are urmari grave intrucat, stiind ca proiectul se inchide, echipa de implementare nu mai este atat de motivata in ceea ce priveste modul in care se realizeaza finalizarea acestuia...", a mai spus Serban.

Infiintata in anul 2000, R&M Audit - Contabilitate ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare. Compania este certificata de Camera Auditorilor Financiari din Romania, Camera Consultantilor Fiscali, precum si de catre Corpul Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania (CECCAR).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 17 Aprilie 2021, 01:13
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter