- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pronostic sumbru pentru institutiile financiare nebancare: scadere la jumatate a pietei

20 Feb, 00:01 • adrian.mihaltianu
Piata creditelor de consum oferite de institutiile financiare nebancare (IFN) ar putea scadea la jumatate sau chiar mai mult in acest an, comparativ cu 2008, din cauza faptului ca romanii apeleaza tot mai putin la imprumuturi, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii din domeniu.
Pronostic sumbru pentru institutiile financiare nebancare: scadere la jumatate a pietei

Piata creditelor de consum acordate de IFN-uri, la sold, a ajuns la aproximativ 3 miliarde lei (circa 815,2 milioane euro) la sfarsitul anului 2008, in crestere fata de finele lui 2007, cand soldul era de 1,9 miliarde lei (569 milioane euro), conform estimarilor lui Dragos Sirbu, directorul general al Credex, unul dintre jucatorii importanti din piata.

„Ne asteptam ca ritmul creditarii sa se injumatateasca in 2009 fata de 2008”, a declarat Bogdan Dobre, directorul general al Ralfi-Estima Finance, compania care ofera credite de consum sub marca GE Money.

Exista trei cauze majore ale acestei scaderi, spune Dobre: comportamentul mai prudent al creditorilor, dublat de finantarea mai scumpa, precum si o anumita retinere a clientilor de la consum si imprumuturi.

Institutiile financiare sunt mult mai prudente, accentul fiind pus pe analiza aprofundata a bonitatii potentialilor clienti, conform lui Vlad Sandru, comunications manager al Provident Financial.

Acesta a mentionat ca, data fiind situatia actuala, este dificil sa faca o estimare asupra pietei, insa este increzator ca aceasta isi va reveni si va continua sa se dezvolte intr-un ritm temperat.

Pe de alta parte, Traian Baicu, director general TBI Credit, estimeaza o scadere in acest an a pietei la jumatate sau chiar mai mult fata de 2008, din cauza situatiei economice actuale, dublata de aparitia unui sentiment de neincredere.

„Oamenii ar putea incepe sa stranga bani, fiind si oferta buna a bancilor la depozite, plus ca se gandesc de doua ori inainte de a face o achizitie, pentru ca apare si nesiguranta locului de munca – ceva nou, pe langa lipsa de lichiditate din piata”, a spus Baicu, care a adaugat ca oamenii vor apela la credite mai mult in cazuri de necesitati stricte, urgente.

Ceva mai optimist pare Daniel Boaje, CEO Cetelem, chiar daca „nu vor mai fi cresteri de 80% ca pana acum”. „In ceea ce priveste creditele de consum, volumul va stagna probabil in prima parte a lui 2009 urmand, speram, o crestere usoara pe parcursul anului”.

[quote=Daniel Boaje, Cetelem]Cumparatorii vor fi mai atenti in acest an, mai prudenti, vor fi tentati sa amane imprumuturile pe termen lung pe fondul instabilitatii economice[/quote]

Piata a inceput sa scada din septembrie 2008

„2008 a fost un an atipic: piata a fost in crestere pana in septembrie, dupa care, ca urmare a crizei financiare, companiile au devenit mai conservatoare in acordarea creditelor, dar si clientii mai reticenti”, a spus Bogdan Dobre.

Acesta a mentionat ca in ultimul trimestru din 2008, volumul creditelor de consum acordate de Ralfi a scazut cu circa 40% fata de aceeasi perioada a anului 2007.

In primele 9 luni ale anului trecut, Ralfi IFN a inregistrat o dublare a creditelor acordate, insa datorita ultimului trimestru, cresterea anuala a fost de 55%, potrivit lui Dobre.

Totodata, compania TBI Credit a afisat in ultimele trei luni din 2008 o scadere a imprumuturilor de 60% comparativ cu perioada similara a anului precedent, dupa ce in primele 9 luni ale anului trecut a avut o crestere de 30%.

Seful TBI Credit a spus ca IFN-urile au simtit imediat criza din sectorul financiar, dupa care aceasta a fost resimtita de retailerii de electrocasnice, piata de real-estate si altii.

Daniel Boaje a precizat ca si Cetelem a resimtit turbulentele de pe piata financiara, astfel ca in ultimul trimestru din 2008, volumul de credite acordate s-a diminuat. Insa per ansamblu, compania a inregistrat o crestere de 34% a soldului de credite, pana la 1,09 miliarde lei (circa 273 milioane euro) – din care peste 800 mil. lei reprezinta credite nou acordate in 2008.

Numarul restantierilor inca nu este ingrijorator

In ceea ce priveste numarul restantierilor, reprezentantii din domeniu nu vad, deocamdata, o majorare semnificativa.

„Delincventa nu a crescut semnificativ pentru creditele de consum. Credem ca romanii au un comportament responsabil si sunt preocupati sa isi gestioneze cat mai bine bugetul de venituri si cheltuieli”, a declarat Bogdan Dobre, directorul Ralfi (GE Money).

Un studiu regional facut de GE Money la inceputul toamnei lui 2008 arata ca 84% dintre romani afirmau ca isi platesc la timp datoriile, fie ele rate la institutii de credit sau impozite si taxe datorate statului.

„Desigur, un context economic complicat poate sa produca schimbari majore in comportamentul de plata al populatiei, dar cred ca totusi cei care se considera buni administratori ai bugetelor lor prefera sa plateasca intai ratele si daca acestea cresc, sa reduca in mod corespunzator restul cheltuielilor pentru a se incadra in buget”, a mai spus oficialul Ralfi.

„Numarul restantierilor a crescut, dar nu neaparat legat de criza. A crescut pe masura ce s-a maturizat portofoliul. Am avut o crestere graduala a restantierilor, dar nu ceva sa ne sperie sau sa traga un semnal de alarma. Acestia au o pondere de circa 4% din totalul clientilor”, a specificat Traian Baicu, seful TBI Credit.

Reprezentantul Provident Financial a spus ca numarul datornicilor este in linie cu asteptarile companiei si nu a evoluat semnificativ in 2008 fata de anul anterior.

In cazul Cetelem, numarul clientilor cu intarzieri la plata ratelor a atins aproximativ 4,3% din totalul creditelor in derulare, la sfarsitul anului trecut.

Ce fac companiile pentru a trece cu bine de acest an

„Contextul actual face ca toate institutiile de creditare sa aiba o abordare mai prudenta a pietei. Pentru noi, aceasta prudenta sporita se manifesta in trei directii: portofoliul actual de clienti pe care incercam sa-l mentinem „curat”, costul finantarii si cheltuielile operationale”, a declarat Bogdan Dobre de la Ralfi.

Acesta a mentionat ca Ralfi acorda imprumuturi in lei, compania finantandu-se in aceeasi moneda. Din acest motiv, societatea isi propune pentru acest an sa mentina sub control costurile finantarii, ce au „crescut dramatic spre finalul lui 2008”.

„Cererea de creditare pe piata locala a scazut in ultimile luni si anticipam ca, cel putin in prima parte a lui 2009 va continua sa scada, prin urmare, pentru a avea rezultate bune ne intereseaza, pe langa pastrarea unui portofoliu sanatos de credite (clienti buni platnici), sa ne monitorizam cu atentie cheltuielile si sa fim cat mai eficienti”, a spus Dobre.

In cazul TBI Credit, reprezentantii companiei isi propun sa conserve ceea ce au construit pana in 2008, sa pastreze nivelul portofoliului de credite la circa 120 milioane euro si „un cash-flow sanatos”.