- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Pirateria software a cauzat anul trecut pierderi de 249 mil. $ in Romania

13 May, 13:02 • Redactia DailyBusiness
Pierderile cauzate industriei de catre pirateria software au fost de 249 mil. $ (182 mil. euro) in 2008, in Romania, potrivit unui studiu global realizat de asociatia internationala Business Software Alliance (BSA).
Pirateria software a cauzat anul trecut pierderi de 249 mil. $ in Romania

Rata pirateriei de software pentru PC-uri a scazut anul trecut in Romania cu 2 puncte procentuale fata de 2007, la 66%.

Studiul BSA vizeaza 110 tari si a fost realizat in mod independent de catre IDC, organizatia mondiala lider in cercetare si prognoza pentru piata tehnologiei informatiei.

„Acest raport atesta impactul pe care il au in Romania eforturile de reducere a pirateriei software”, a declarat Magda Popescu, reprezentantul BSA in Romania.

„In perioada de incertitudine economica pe care o traversam, este vitala conduita companiilor de a nu ocoli legea si a nu utiliza software nelicentiat, intrucat un asemenea comportament ar conduce la cresterea riscurilor de impact negativ asupra afacerilor si asupra consumatorilor, precum si asupra economiei locale si globale”, a mai spus Popescu.

In ultimii 5 ani, rata pirateriei software a scazut 8 p.p. in Romania, de la 74% la 66%, se precizeaza in raport.

Dintre cele 110 tari analizate, pirateria software pentru PC-uri a scazut in 57 de state, a ramas constanta in 36 de tari si a crescut doar in 16 dintre acestea.Totusi, datorita faptului ca piata globala de PC-uri a crescut mai rapid in tarile cu o rata mare a pirateriei, rata globala a pirateriei a crescut cu 3 p.p., ajungand la 41% in 2008.

In Europa Centrala si de Est, tarile cu cea mai mare rata a pirateriei au fost Georgia, cu 95%, Armenia, cu 92%, Azerbaidjan, cu 90% si Moldova, cu 90%. Printre tarile cu cel mai mic grad de piraterie s-au numarat Republica Ceha, cu 38%, Ungaria, cu 42% si Slovacia, cu 43%.