LIFESTYLE, CARIERE

Ziua Muncii, marcata prin odihna. Cum a pierdut 1 Mai fastul de altadata

01 mai 2013, ora 00:07, autor(i): Andra Troasca 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
1 mai muncitoresc.JPG
Munca este singurul mod de a iesi din actualul impas economic, cu asta suntem toti de acord. Insa convingerea majoritatii romanilor este ca sarbatoarea muncii nu trebuie marcata prin munca, nici macar daca ea este in folosul comunitatii, atat timp cat orele suplimentare neplatite sunt deja un fenomen de masa. Vezi cum si-a pierdut 1 Mai statutul, devenind, in 20 de ani de capitalism, doar o zi libera.

80,6% dintre romani considera ca doar prin munca si efort Romania poate iesi din criza economica, arata un studiu realizat de Rogalski Grigoriu Public Relations pe platfoma de cercetare Ivox.ro. Cu toate acestea, 3 din 5 romani spun ca 1 Mai trebuie sarbatorit prin repaos si odihna.

In ceea ce priveste principala motivatie fata de munca, aproape jumatate dintre romani (44,5%) declara ca vin la serviciu pentru salariul lunar, in timp ce 32% spun ca muncesc din pasiune.

La studiu au participat peste 5.800 de respondenti cu varsta de peste 18 ani.

Data fiind apropierea sarbatorii de 1 Mai, participantii la sondaj au fost intrebati care considera ca ar fi cea mai potrivita metoda de a sarbatori Ziua Internationala a Muncii.

Peste jumatate dintre acestia au declarat ca aceasta trebuie celebrata prin repaos (61,5%), in timp ce un procent important, 21,8%, considera ca ziua de 1 Mai ar trebui sarbatorita prin munca in folosul comunitatii.

Cu toate acestea, peste jumatate dintre romani declara ca nu au facut niciodata munca in folosul comunitatii, in timp ce 7,6% sunt total impotriva ideei de munca in folosul comunitatii.

Ne consideram harniciRomanii se considera mai degraba un popor harnic (55,4%) decat lenes (44,6%). Ca modele de urmat, acestia cred ca germanii (44,5%), japonezii (35,12%) si chinezii  (13,42%) sunt printre cele mai muncitoare popoare. 

“Desi ne plac modele cum sunt germanii sau japonezii, suntem departe de disciplina si responsabilitatea acestora fata de munca, asa ca nu ne ramane decat sa admiram alte popoare pentru calitatile lor,” precizeaza Eliza Rogalski, founding partner Rogalski Grigoriu Public Relations.

Intrebati despre relatia dintre mediul privat si sectorul public, cei mai multi romani (peste 62%) considera ca angajatii de la stat muncesc mai putin decat cei din sectorul privat, in timp ce 29% sunt de parere ca toti romanii muncesc la fel de mult.
Doar 8,5% dintre romani sunt de parere ca angajatii de la stat muncesc mai mult decat cei de la privat.

Problema orelor suplimentare neplatite

Unul din trei romani munceste ore suplimentare cel putin o data pe saptamana (31,8%), in timp ce 17,8% dintre acestia petrec un weekend la birou o data pe luna, iar 12% se duc in weekend la birou o data pe trimestru. Doar 8% dintre romani nu se abat de la orarul de munca stabilit cu angajatorul.

Desi lucreaza ore suplimentare, doar 12,8% dintre romani declara ca sunt intotdeauna platiti corespunzator pentru acestea, in timp ce 21,8% sunt remunerati ocazional pentru timpul petrecut peste program la locul de munca. Unul din trei romani, pe de alta parte, lucreaza ore suplimentare fara a fi platit corespunzator.

 “Dupa mai bine de 20 de ani de capitalism, Romania este inca departe de a fi creat o atitudine capitalista fata de munca. Chiar daca declara ca munca este singurul mod de a iesi din actualul impas economic, convingerea majoritatii este ca sarbatoarea muncii nu trebuie marcata prin munca, nici macar daca ea este in folosul comunitatii, cata vreme munca peste program neplatita este aproape un fenomen de masa”, spune Eliza Rogalski.

Nici relatia sef-angajat nu prea a evoluat

In ceea ce priveste relatia sef-angajat,  romanii sunt de parere, intr-o masura covarsitoare, ca, pentru a mentine o atmosfera pozitiva la locul de munca, este foarte importanta comunicarea angajator-angajat (98,6%). 

Sedintele sunt inca cel mai utilizat instrument de comunicare dintre sefi si angajati (48,2%), urmate la mare distanta de newsletterele interne (17,5%) si evenimentele organizate in cadrul companiei (15,25%)

Romanii nu au o perceptie pozitiva despre patroni, 68,9% dintre respondenti spunand ca acestia din urma nu sunt modele de urmat in spiritul respectului fata de munca.

Nici gradul de penetrare a celei mai mari retele de socializare din lume nu pare sa fi schimbat prea mult “atmosfera” de la locul de munca. Potrivit unui sondaj realizat de site-ul de recrutare BestJobs.ro, 57% dintre participanti au marturisit ca nu vor sa isi adauge superiorul direct pe Facebook, deoarece vor sa isi separe complet viata personala de locul de munca. 9% dintre acestia au declarat ca nu obisnuiesc sa isi adauge nici macar colegii de serviciu.

1 Mai inseamna iarba verde, mici si bugete modeste

Si Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) a realizat o radiografie a atitudinii romanilor fata de munca si a modului in care acestia se raporteaza la locul de munca. De asemenea, institutul a chestionat cetatenii cu privire la alternativele pentru petrecerea zilei de 1 Mai. 

Potrivit studiului IRES, la care au raspuns 1.689 de persoane de peste 18 ani, 2 din 10 romani vor pleca undeva in perioada 1 Mai - Pasti, majoritatea optand pentru a merge in tara, in vizita la rude si prieteni (54%), la munte in Romania (35%) sau la tara (34%).

41% dintre cei chestionati spun ca vor iesi la iarba verde de 1 Mai, 38% vor pregati cu aceasta ocazie mici, 52% vor face gratare.

Bugetul alocat pentru ziua de 1 Mai este unul relativ modest: unul din 3 respondenti aloca pana in 100 de lei, 27% spun ca au alocat cel mult 199 lei, 17% declara ca suma alocata este de maxim 299 lei. Doar 5% sustin ca au alocat peste 600 de lei. 8% dintre participantii la studiu nu au alocat un buget pentru 1 Mai.

Peste jumatate dintre romani (54%) obisnuiesc sa sarbatoreasca 1 Mai, iar cei mai multi dintre ei petrec aceasta zi fie acasa (39%), fie la iarba verde (39%), cu familia apropiata (54%), in compania prietenilor (25%) sau cu familia extinsa (17%).

Sarbatoream mai frumos inainte de '89

Pentru o treime dintre participantii la studiul IRES (35%) 1 Mai semnifica Ziua Muncii, dar pentru 13% aceasta zi este doar ”zi libera”, 10% spun ca este o zi obisnuita, normala, pentru 9% nu are nicio semnificatie, iar pentru 7% este o zi de odihna/relaxare.

Aproape jumatate dintre cei chestionati cred ca 1 Mai nu si-a mai pastrat, in ultimii ani, semnificatia de Zi a Muncii, iar peste jumatate cred ca 1 Mai se sarbatorea mai frumos inainte de 1989 decat in prezent.

Unul din 10 romani nu considera potrivit ca Ziua Muncii sa fie sarbatorita printr-o zi libera si peste jumatate dintre acestia cred ca aceasta zi ar trebui sarbatorita prin munca.

36% dintre  se bucura, in acest an, de 3-4 zile libere in perioada 1 Mai-Pasti, 33% au intre 1 si 2 zile libere, 7% beneficiaza de 5-6 zile, iar 5% au peste 6 zile libere. Totusi, 13% dintre romani nu au, in aceasta perioada, nicio zi libera.

Mai mult de un sfert dintre cei chestionati care sunt angajati, liber profesionisti sau care au o afacere muncesc intre 9 si 11 ore zilnic, iar 12% muncesc chiar peste 11 ore. Majoritatea dintre ei insa - 55% - lucreaza intre 6 si 8 ore, iar 7% lucreaza intre 3 si 5 ore.

Citeste si 1 Mai a "implinit" 126 de ani. Munca a devenit intre timp un lux
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
ex: ipopescu@yahoo.com
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Materialele zilei din LIFESTYLE
in | 0 vizualizari | 0 comentarii

Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Steliana Rizeanu
Clinica Aquamarin in colaborare cu Centrul de formare Eurostudy va invita la un curs de formator autorizat acreditat CNFPA; participantii la curs...
Ultima ora
Sambata, 23 Iunie 2018, 01:10
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter