- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Bucuresti: Clientii cer garsoniere, dezvoltatorii ofera apartamente cu 3 camere

18 Mar, 00:01 • Redactia DailyBusiness
Ponderea locuintelor cu 3 camere in proiectele rezidentiale din Bucuresti este de circa 65% din total, in ciuda faptului ca cea mai mare parte a cererii vizeaza garsoniere si apartamente cu 2 camere, mentioneaza un studiu al companiei de consultanta imobiliara Atisreal.
Bucuresti: Clientii cer garsoniere, dezvoltatorii ofera apartamente cu 3 camere

Suprafata medie a locuintelor cu 3 camere se situeaza intre 80-90 metri patrati.

In ceea ce priveste ponderea garsonierelor si apartamentelor cu 2 camere in cadrul dezvoltarilor rezidentiale, aceasta se situeaza la 25%, iar suprafetele acestor locuinte variaza intre 30 si 70 metri patrati.

Apartamentele cu 4 sau mai multe camere au o pondere in medie de 10%, la o suprafata de 90-100 metri patrati.

Locuintele cu mai mult de 3 camere, finalizate in 2006, au reprezentat aproximativ 87% din stocul total de locuinte livrate in acel an, in timp ce in anul 2000, acestea reprezentau 70% din totalul locuintelor construite in acel an.

Totusi, pana in prezent, majoritatea clientilor au preferat sa achizitioneze apartamente cu unu sau doua dormitoare. Locuintele cu trei dormitoare sau duplex-urile sunt mai putin cautate in acest moment, cererea fiind puternic influentata de pret, au precizat consultantii Atisreal. Potrivit studiului efectuat de compania imobiliara, anul trecut suprafetele locuintelor noi au inceput sa se micsoreze pentru a veni in intampinarea cererii.

Cumparatorii sunt aproape exclusiv interesati de achizitionarea unui apartament complet finisat, cu posibilitatea de a alege calitatea finisajelor inainte de finalizarea constructiei.

Preturile locuintelor pentru clasa medie au crescut in 2007 cu 20%

Tendinta ascendenta de la sfarsitul anului 2006 a preturilor de vanzare la apartamentele destinate populatiei cu venituri medii-ridicate a continuat si in 2007, cand s-a inregistrat o crestere medie de aproximativ 20%.

Cele mai scumpe locuinte livrate in 2007 au fost cele din zona Primaverii, pretul pe metrul patrat fiind de 4.500 – 6.000 euro pentru apartamente si intre 3.200-4.500 euro pentru vile.

Pe locul doi din punct de vedere al preturilor s-a clasat zona Aviatorilor, cu 4.000-5.000 euro/mp pentru un apartament, si 2.800-4.500 de euro/mp pentru vile.

Cel mai ieftin cartier pentru clientii cu venituri medii-ridicate, potrivit studiului Atisreal, a fost Baneasa-Pipera, unde pretul pe metrul patrat a fost de 1.400-2.400 euro pentru apartamente si de 1.500-2.000 euro in cazul vilelor.

Apartamentele de la etajele superioare pot fi cu 10% mai scumpe

In general, pretul mediu al unui apartament nou construit se situeaza intre 1.400-1.800 euro pe metrul patrat construit. In unele cazuri, acesta difera in functie de amplasarea apartamentului in cadrul cladirii. Astfel, pretul apartamentelor situate la etajele superioare poate fi cu 10% mai ridicat.

Si locurile de parcare adauga cateva procente pretului apartamentului, in unele zone.

In zonele rezidentiale prestigioase (Primaverii, Aviatorilor, Dorobanti), pretul de vanzare al unui loc in parcarile subterane este de 20.000-30.000 euro, pe cand in zonele secundare, acesta poate atinge 11.000-15.000 euro.

Pretul de vanzare al unui loc de parcare amenajat la suprafata, in zonele mai putin centrale, se incadreaza intre 8.000-10.000 euro.

Chiriile de lux variaza intre 2.200 si 8.000 euro pe luna

Exista numerosi factori care influenteaza chiriile locuintelor rezidentiale, intervalul in care acestea variaza fiind destul de mare. Pentru un apartament cu 2-3 dormitoare, situat in zona de centru-nord sau in nordul Capitalei, chiria poate varia intre 2.200-6.500 euro pe luna, iar pentru vile se pot plati intre 3.000-8.000 euro pe luna.

Chirii lunare mai mici de 3.500 euro se solicita pentru apartamente situate in zonele Domenii, Floreasca si Pipera. Acestea nu includ costurile de intretinere, aproximativ 150-250 euro pe luna si chiria pentru locul de parcare, de obicei amenajat stradal.

Segmentul inchirierilor de proprietati de lux este inca dominat de straini ce activeaza in cadrul companiilor multinationale, misiunilor diplomatice si institutiilor financiare.

Acestia prefera sa inchirieze apartamente de mici dimensiuni, pe perioade de un an, sau vile mai mari, pentru perioade mai lungi de timp, selectandu-si locuinta conform celor mai ridicate standarde: amplasarea in cele mai renumite cartiere, suprafete cat mai mari, design si dotari speciale, se arata in studiul Atisreal.

S-a remarcat o cerere crescuta din partea persoanelor fizice straine si a companiilor multinationale, interesate de achizitionarea de proprietati ca alternativa la inchirierea de locuinte pentru angajati, au precizat specialistii Atisreal.

Noua tendinta pe piata rezidentiala: constructia pe verticala

Pe parcursul lui 2008, vor fi finalizate primele proiecte de mari dimensiuni destinate populatiei cu venituri medii si medii-plus.

Competitia crescuta dintre dezvoltatori va duce la cresterea avantajelor oferite clientilor, pornind de la numeroase variante de finantare, cum ar fi metoda buy-back, pana la conditii favorabile pentru credite sau alte facilitati, mobilarea apartamentelor, mai multe optiuni de finisare, mentioneaza studiul Atisreal.

Construirea pe verticala este noua tendinta a dezvoltatorilor pentru noile proiecte rezidentiale, aparuta pentru mentinerea echilibrului intre costurile de constructie si preturile de vanzare, in special pentru proiectele destinate populatiei cu venituri medii.

Potrivit planului de urbanism al orasului, terenurile situate in zone precum Titan, Drumul Taberei, Vacaresti si Piata Victoriei sunt potrivite pentru construirea de cladiri rezidentiale multietajate.

De asemenea, dezvoltatorii raman interesati de achizitionarea de terenuri cu regimuri urbanistice favorabile situate in proximitatea orasului, se mai arata in studiul realizat de Atisreal.

Blocurile private isi fac loc langa vilele din Ilfov

In ultimele 12 luni, dezvoltatorii au devenit interesati de construirea de blocuri rezidentiale in judetul Ilfov, ca urmare a lipsei terenurilor in interiorul orasului.

Pana in prezent, dezvoltatorii au realizat in afara Bucurestiului cu precadere complexuri de vile. In general, suprafata medie construita a locuintelor de acest tip este intre 150-300 metri patrati. Suprafata de teren aferenta fiecarei proprietati variaza intre 300-500 metri patrati.

Vilele nou construite, cu preturi intre 1.250-1.500 euro pe metrul patrat, au reprezentat majoritatea proprietatilor oferite spre vanzare in judetul Ilfov. Pentru a furniza vile de calitate fara a micsora rata profitului, dezvoltatorii au tendinta de a oferi suprafete mai mici de teren aferente proprietatilor, tinand insa seama si de solicitarile clientilor.

Conform Institutului National de Statistica (INS), intre anii 2000 si 2007, stocul total de locuinte din Bucuresti a crescut cu 13.623 unitati noi in Bucuresti, din care aproximativ 23,87% au fost finalizate in primele trei trimestre ale anului trecut. Intre 2000-2007, in Ilfov au fost construite 19.116 locuinte, din care 6.167 au fost livrate in primele trei trimestre din anul 2000.

In 2006, stocul total de locuinte din Bucuresti si judetul Ilfov era de 893.241 unitati.

Numarul de locuinte rezidentiale livrate in Bucuresti a crescut in 2007 cu 70% fata de anul precedent, pana la 3.800 de unitati, potrivit studiului Atisreal Romania.

Astfel, in Bucuresti si in judetul Ilfov au fost livrate in total, pana la sfarsitul anului 2007, un numar de 9.719 locuinte rezidentiale, in crestere cu 77,51%, fata de anul 2006.

In 2007, numarul de autorizatii de constructie eliberate in zona Bucuresti-Ilfov pentru constructii rezidentiale a fost de 7.499, inregistrandu-se o crestere de 22% comparativ cu aceeasi perioada din 2006.